Nadolazeći filmovi: Nikolina i Tomislav, Nikolina i Tomislav

Nedavno je završen najnoviji domaći kratkometražni film u produkciji Kino Kluba Zagreb i FKVK Zaprešića, “Nikolina i Tomislav, Nikolina i Tomislav” kojeg je režirao Marin Mandir.

Radi se o romantičnoj komediji, ili o ‘romantičnom primjeru sinkroniciteta’, kako je naveo redatelj i autor. U priči, naime, glavni junak Tomislav Vrlin još uvijek pomalo tuguje za svojom bivšom, Nikolinom Lesar, koju nije vidio godinama. Međutim, jednog dana dobiva pismo koje je potpisano kao Nikolina Lesar a u kojem ga njegova bivša naizgled poziva na ponovni susret. Tomislav odlazi u park na sastanak, ali se iznenadi kada umjesto svoje, crnokose Nikoline Lesar, nailazi na neku drugu, plavokosu djevojku, koja se samo zove isto kao i njegova bivša. Da stvar bude još zanimljivija, ta druga Nikolina Lesar je također imala bivšeg dečka koji se je zvao Tomislav Vrlin. Isprva ljuti zbog te nevjerojatne zabune, Tomislav i druga Nikolina se ipak iz znatiželje odluče upoznati, te se začude kako prepoznaju svoje bivše jedno u drugome, ne samo po identičnim imenima.

Marin Mandir, čovjek koji je doveo Moniku Kiš u Hrvatsku

Kratkometražni film Nikolina i Tomislav, Nikolina i Tomislav specifičan je po tome što je u njemu svoju drugu filmsku ulogu ostvarila upravo popularna mlada srbijanska glumica, voditeljica i model, Monika Kiš, u ulozi druge Nikoline Lesar iz filmskog naslova. Da stvar bude još impresivnija, ovo je prvi put da je Monika posjetila Hrvatsku nakon što je već ranije izjavila da bi rado voljela otići u našu državu. Ta slavna Novosađanka je dobila poruku od autora Marina Mandira koji joj je ponudio glavnu ulogu u filmu, a nakon što je pročitala scenarij te joj se isti svidio, uspostavljen je dogovor o snimanju. Tako je Mandir postao čovjek koji je Moniku prvi put doveo u Hrvatsku. Snimanje je bilo u Zagrebu, od 18. svibnja do 2. lipnja 2013., s tim da su prva tri dana snimane prvo sve scene s Monikom, a ostatak preostale sekvence.

Monika se odmah uklopila sa filmskom ekipom te vrlo pedantno sudjelovala u snimanju. Mandir ju je kasnije hvalio zbog profesionalnosti te zbog toga što je tako lako raditi s njom. Priznaje da, nakon što je prihvatila ulogu u filmu, isprva nikome to nije govorio nekoliko narednih tjedana jer ni sam nije mogao vjerovati tome. Prvoj osobi kojoj je rekao bila je Anamariji Stanić, koja je u filmu produkcijska asistentica, nakon što su se vraćali sa jedne filmske projekcije iz Kino Kluba Zagreb. Ona se je iznenadila kada je saznala tko će igrati ulogu Nikoline Lesar. Na upit da li je bio nervozan što će Monika ostvariti premijeru i debij na hrvatskom filmu upravu u njegovom ostvarenju, Mandir je rekao:

‘Bio sam negdje 20% nervozan taj dan kada je trebala stići u Zagreb. Ali sam sebi rekao: sad je tu i idemo sad to odraditi, idemo to snimiti, htio sam tu obvezu i zadaću, pa ću je sad i preuzeti. I nisam požalio. Kada sam završio grubi šnit filma, pokazao sam ga jednom poznaniku, ali bez da sam rekao tko glumi glavnu ulogu. Kada ga je pogledao, okrenuo se te mi rekao: ‘Tko je ova glumica? Dobro glumi.’ Drago mi je da sam ga natjerao da to kaže.

Važna uloga sinkroniciteta

Monika je izjavila da joj se jako svidio Zagreb te da su ljudi ljubazni. Zahtjevniju ulogu, koja je istodobno bila i dramatična i komična, odradila je bez poteškoća. Na upit s kim bi iz Hrvatske htjela surađivati u budućnosti, priznala je da bi vrlo rado surađivala sa Tonyjem Cetinskim ili Ninom Badrić u nekom glazbenom spotu, s obzirom da već ima iskustva u spotu Onu moju Tropico Banda. Uz Mandira, koji tumači prvog Tomislava Vrlina, i Monike Kiš, koja tumači drugu Nikolinu Lesar, ostale uloge tumače Goran Kramarić kao Tomislavov prijatelj Davor, Tomislav Tarandek kao drugi Tomislav Vrlin, Božidar Horvatić kao grubijan na cesti te drugi. Snimatelji su bili Horvatić i Josip Stipetić, naknadne specijalne efekte je odradio Filip G. Melis, montažu Marta Bekina, a produkcijski asistenti su bili Stanić i Katja Crevar.

Mandir je naznačio važnu ulogu sinkroniciteta u radnji s obzirom da se uz veliku slučajnost nalaze dvije osobe koje imaju upravo ista imena kao njihovi bivši cura i dečko. Često je čitao po vijestima kako se katkad događaju najnevjerojatnije slučajnosti te je htio o tome snimiti film. Umjetničko nadahnuće crpio je iz raznih izvora i autora, od Woodya Allena i Jima Jarmuscha, koji se izravno referenciraju u radnji, do Tomomija Mochizukija, ali dijelom i iz stvarnog života: primjerice, navodi kako je scenu u kojoj Nikolina Davoru govori kako je bivšem dečku poklonila kupone dobio kad je to čuo od jedne cure prije par godina. Možemo mladoj ekipi čestitati na trudu i volji što su snimili ovaj film te im poželjeti da tako nastave i u budućnosti kako bi obogatili hrvatsku kulturnu scenu, te ostaje čekati do objavljivanja filma.

Sponzorirani članak
Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...