Na misi s Ninom Raspudićem

Dotako sam dno života. jučer sam vozio knjigu na jednu adresu kod Šubićeve. otvorio mi je neki ogroman tip, voditelj nekakve redarske službe. Pozvao me u stan. Stavio litru šljivovice na stol. htio sam se pokazati muškarcem dostojnim svoje knjige, pa sam trusio te šljive mahnito.

Sad mi je jako loše. A najžalosnije mi je to da uopće nisam pročito jučer u Večernjem Raspudićev odgovor Tomiću, a toliko sam se veselio tome. kako je to čudno, kad si mamuran zaboli te kurac za sve, samo želiš da ti je bolje. To je ta luzerana pomiješana s egzinstencijalizmom. Kažem čeri da smo stranci, usamljeni marginalci, polusvijet.

Takav mamuran umjesto paste za zube kupio sam nekakvu paštetu svinjsku u tubi. I što je najgore, dok sam prao zube s tom paštetom, uopće nisam osjetio da to nije kalodont. Toliko mi je u tom mamurluku smrdilo iz gebe da mi je čak i pašteta mirisala.

Nedjelja. Danas želim otići na misu u onu crkvu na Kvatriću u koju odlazi Raspudić na svete mise. Želim tamo stajati iza njega, udisati miris njegove košulje. Ispod oka promatrati da li bez srama pjeva kad se na misi pjeva i da li klekne kad se moli klanjanje ili ipak ostane stajati ko oni kojima je to klanjanje nekako ipak previše. Želim da klekne. a ja da klečim iza njega i gledam mu u potiljak. A da kad dođe ono “mir s tobom” da mu pružim ruku, da je on čvrtso, odlučno stisne, a onda da ja pod tim čvrstim stiskom, jedva čujno zaječim: “volim te”.

Nisam otišao na misu. Nešto me zadržalo doma. Čadež će doći u devet kod mene. Osjećam nešto homoseksualno u tom njegovom dolasku. Kaže da ima neko iznenađenje za mene. Tako se bojim da će se pojaviti s nekom seksi igračkom. Ima nešto danas privlačno i moderno u homoseksualnosti. Ali ja se ipak skanjujem od toga. Doduše, tako sam se isto skanjivao od mobitela, fejsbuka, a danas se tako normalno i svakodnevno služim i mobitelom i fejsbukom. Možda sam ipak trebao otići na misu.

Pokušat ću na Filozofskom sutra porazgovarati s Raspudićem, potrebne su mi neke smjernice, a čini mi se kao da Nino pliva protiv struje. A možda samo griješim, možda me samo privukao svojom snažnom vanjštinom, kako se samo samouvjereno fotkao za odgovor Tomiću u „Večernjem“… Nekako je šmekerski ispupčio donju usnu kao Cane na spotu „Dugo te nema“. Možda sam samo zaveden njegovom vanjštinom.

Evo kuca mi Čadež. Samo da nije naumio napraviti sa mnom ništa opsceno, skaredno.

Književna Groupie

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More