Mrle predstavio Zvučni karburator: “Svaki grad ima svoj identitet, a kako zvuči Rijeka?”

Futuristička instalacija plod je višegodišnjeg rada i istraživanja u kojem su frontmanu grupe Let 3 pomogli stručnjaci, mađioničari, dizajneri te supruga Ivanka Mazurkijević.

Riječki Plato pokraj Exportdrva prošlog je vikenda bio mjesto predstavljanja nove instalacije u sklopu 3. izdanja festivala Sailor. Osim grupe Let 3, u glazbenom dijelu večeri nastupili su i bend Projekt te riječki Turisti, ali glavni dio festivala bilo je predstavljanje arhitektonskog rješenja, Mrletovog dosad najvećeg pothvata, a zove se – Zvučni karburator.

Stroj koji bi, prema ideji Damira Martinovića Mrleta, trebao uz pomoć frekvencija i zvukova grada na Rječini pretvarati morsku vodu u jedinstvene skulputure od soli, predstavljen je kroz koncept koji su uz Mrleta osmislili Miroslav Rajić i Marin Račić, članovi riječkog arhitektonskog studija MR 2. Riječ je o srcu s pola milijuna optičkih vlakana koja pulsiraju u crvenoj boji u ritmu gradskog zvuka, pritom skupljajući zvuk grada od Trsata pa sve do paviljona u centru grada u kojem se nalazi sam karburator koji taj zvuk materijalizira.

Znanstveno-umjetnički projekt zvučnog karburatora namijenjen je svim posjetiteljima, koji se isto tako mogu spojiti putem priključaka te od osobnih dijelova tijela stvoriti zvučni zapis, odnosno vibracije.

“Svaki grad ima svoj identitet. Svaki grad ima svoj zvuk, frekvenciju u kojoj svakodnevno pulsira, pokazuje karakteristične, sebi svojstvene znakove života. A kako zvuči Rijeka? Uhvaćen na jednoj od njezinih prepoznatljivih točaka – Trsatskoj gradini, taj identifikacijski zvuk Rijeke spaja se s jedinstvenom zvučnom konstrukcijom koja usisava i raspršuje morsku vodu. A sve kako bi se ponovno vratio u novom identitetu – skulpturi od soli. Materijaliziran i jedinstven, baš poput mornara”, rekao je Mrle na predstavljanju Zvučnog karburatora.

Ivanka i Mrle: “Demokratski se prepiremo sve dok gladniji od nas ne padne u nesvijest”

Uz Ivanku Mazurkijević, u projektu su mu se tijekom proteklih godina, pridružili brojni suradnici, među kojima su mađioničar Andrej Škedl koji je ujedno i tehnički voditelj projekta, dr. sc. Vanja Travaš s riječkog sveučilišta koji je pružio znanstvenu podršku, Ministarstvo kulture, ZAMP te grad Rijeka.

“ZAMP je još jednom pokazao interes za nove tehnologije i pristupe glazbenoj umjetnosti i odlučio se pridružiti ideji materijalizacije zvuka. U ime cijele ekipe, želim im zahvaliti što su prepoznali našu ideju spajanja znanosti i umjetnosti”, rekao je Mrle.

Nije za one sa slabim uhom: Mrle preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

Zvučnu kulisu ovom nesvakidašnjem glazbeno-arhitektonskom eksperimentu osigurali su Mr.Lee & IvaneSky s pjesmama koje projekt prate od samog početka, a vrhunac večeri bio je nastup riječke rock institucije, grupe Let 3, koji su publici ponudili cijelu lepezu hitova iz svih faza karijere duge preko 30 godina. Tako su se na repertoaru od samog početka koncerta nizali stariji hitovi “El desperado”, “Fuck famiglia”, “Ne trebam te”, “Pokvarena žena” sve do pjesama nastalih u kasnijim fazama. Kako se koncert bližio kraju, ponovo su se vratili starijim hitovima da bi koncert zatvorili epskom desetominutnom izvedbom pjesme “Sam u vodi”.

Duet kojeg niste očekivali: Svi pričaju o suradnji Leta 3 i Tereze Kesovije

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More