Ivanka Mazurkijević i Mrle: “Narod narodom ne čini zdrav bubreg, nego kultura”

IvaneSky i Mr. Lee imena su pod kojim Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle stvaraju svoju glazbenu priču – filmsku i kazališnu glazbu s kojom probijaju granice Hrvatske.
Pronašli smo ih na posljednjem katu ZKM-a, u dvorani za probe prepunoj gadgeta pomoću kojih stvaraju svoju glazbu. Trenutačno ondje rade na predstavi Alisa u zemlji čudesa, redateljice Renate Carole Gatice. Premijera predstave bit će ovu subotu, 18.11. Pjesmu koja će nositi predstavu skladali su, proročki, mjesec dana ranije, ne sluteći da će postati dio ovog komada i to s tekstom koji ide otprilike ovako ”u tvoj svijet, u moj svijet, uđi, ne boj se…” Ivanka je, kaže nam, pišući ga imala na umu porast šovinizma i rasizma u društvu, ponovno etiketiranje ljudi, ali uklopilo se savršeno i u Carrollovu bajku i svijet Bijelog zeca i društva. No i Carrollova bajka se, bez sumnje, uklapa u današnje društvo.

”Dok čovjek ne prihvati da je umjetnost u kulturi predskazatelj trendova koji nas uništavaju kao društvo…Ako se odreknemo te kulture radi priče da treba ulagati  samo u zdravstvo, nestat ćemo kao narod. Narod narodom ne čini zdrav bubreg, nego kultura (iako treba imati, svakako, i zdrav bubreg)”, kaže Ivanka nešto, čega mnogi u zemlji u kojoj proračun za kulturu iznosi manje od 0,5 posto, očekivano, nisu svjesni.

U engleskom Hullu, ovogodišnjem britanskom gradu kulture, itekako su svjesni kvalitete umjetnosti ovo dvoje partnera u životu i glazbi. Zato su upravo njih odabrali između umjetnika iz više europskih zemalja da nastupe ondje u sklopu projekta Live Cinema koji filmovima daje live zvučnu kulisu. Dio živog soundtracka bili su već u Motovunu, oni, njihov bend i Mrline glazbene instalacije (boce, žice i ostali izumi), a sada će isto izvesti i pred Britancima, sretni što napokon sviraju negdje gdje ih nitko ne poznaje. No mnogi su, zapravo, i čuli za njih jer ih je najavio i BBC.

”Prvi put sam čula za BBC kad su snimili Monty Python.”, napominje Ivanka, a Mrle se nadovezuje: ”Drugi put sam čuo kad su nas najavili. Znači dva puta sam čuo.”

Njihov glazbeni performans bit će pozadina eksperimentalnom njemačkom crno-bijelom filmu Tuvalu Veita Helmera iz 1999. godine. Ova njihova Mr. Lee & IvaneSky priča, drugačija je od svega što su radili sa svojim bendovima, Ivanka sa Stampedom, Mrle s Letom 3. Umjetnička imena su odabrali nakon što su zaključili da će stranci imati ponešto problema s izgovorom njihovim pravih. Možda, malo. No s glazbom, zato, problema nema. Ovo što rade, prisjeća se Mrle, podsjeća na ono što je stvarao prije tridesetak godina s bendom Strukturne ptice. Eksperimentirali su, radili priredbe u okviru kojih je bila glazba. Nešto slično Ivanka i on rade danas. Partnerstvo u poslu i životu nije lako, kaže Ivanka. ”Problem” je što je Mrle kreativniji i ambiciozniji pa neprestano radi jer ”drugačije se ne bi stiglo” i ne da joj mira, ni odmora. No kliknuli su autorski i povratka nema. Privilegij je naći umjetničku srodnu dušu. Međutim, i prije njihova zajedničkog projekta, zapravo i prije njihove ljubavne priče, cijenili su glazbu onog drugog.

”Gledaš sve bendove i super su ti, ali Let 3 je za jedan decibel jači, kvalitetniji, ta snaga otpuše sve bendove uključujući i moj”, priznaje Ivanka, ”ali i koncept, beskompromisnost, bezobrazluk…”

Bezobrazluk Leta 3, koji se prvo vidi kroz njihovu golotinju, je ono što većini ljudi, koji ne prate njihov glazbeni put, prvo padne na pamet i nekako se uvijek nametne u razgovoru:

”Može se on skinuti gol i trčati ulicama kao Tom Gotovac, ali to ne radi. Mi imamo problem kada dođemo na neke intervjue, onda se ljudi boje da će se skinuti.” ”Ali za to treba imati razlog”, objašnjava Mrle, ”ako imaš razlog, to je jednostavno, ako nemaš i mene bi bilo sram skinuti se gol i trčati po cesti. To mi je kao kostim.”

Kostim koji mu za ovu priču u duetu ne treba. Nježnu ljubavno – umjetničku priču koja će uskoro biti uhvaćena i na drugom albumu. A do tada čekamo vijesti iz Britanije. Samo one pozitivne, dakako.

Maruša Stamać

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More