Motovun pita: Je li antifašizam floskula?

 

Motovun Film Festival je jutros u Laubi – kući za ljude i umjetnost –otkrio naslove koji nas od 26. do 30. srpnja očekuju u glavnom filmskom programu na istarskom brdu, među kojima je čak 15 premijera.

Tri popratna programa posvećena su zemlji partneru, ove godine to je Bella Italija, dok je četvrti Gdje ste bili 2016.?okrenut temama jačanja europskog nacionalizma

Besplatnom projekcijom prošlogodišnjeg hita Motovun Film Festivala Močvara, jučer je službeno započela Motovunizacija!, zagrijavanje za pet najzabavnijih dana i noći koji će obilježiti filmsko ljeto od 25. do 30. srpnja.

 

Glavni filmski program od čak 15 hrvatskih premijerapredvodi Gimme Danger, novi dokumentarni film redatelja Jima Jarmuscha o karijeri, glazbi i fenomenu grupe The Stooges, čiji frontman Iggy Pop slovi kao jedan od najvećih rokera i najkarizmatičnijih frontmena svih vremena. Premijera koja će oduševiti ljubitelje humoristične strane mizantropičnog velikana Brune Dumonta je nova crna komedija Slack Bay. Revija likova iz noćne more, koje tumače imena s francuske “A liste” glumaca, među kojima je i Juliette Binoche, donose urnebesni cirkus s početka 20. stoljeća. Na programu je i pobjednik BerlinaleaGori more, kao i premijera indie-hita Tangerine, koji je u potpunosti snimljen mobitelom.U glavnom motovunskom programu našli su se i dobitnik nagrade u Cannesu (M)UčenikFrançoisa Chalaisa, američki film Neke žene s poznatom glumačkom postavom koju čine Laura Dern, Michelle Williams i Kristen Stewart te premijera argentinskog kandidata za Oscara Klan, filma koji donosi zastrašujuću priču temeljenu na istinitim zlodjelima obitelji profesionalnih otmičara. Motovun će ugostiti Kseniju Marinković i Mirjanu Karanović, glumice filma Dobra žena koji gledamo na istarskom brdu uz novi film Sve najbolje,domaće redateljice Snježane Tribuson.

 

Nakon Francuske, zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Bella Italijas čak tri prateća programa. I grandi maestri je posvećen petorici najboljih talijanskih redatelja današnjice, Il Mezzogiornoje ispunjen filmovima izvučenim sa samog juga čizme te Commedia all’ italiana, program koji je stvoren zasmijeh do suza. Uz recentna ostvarenja talijanske kinematografije, poput iznimno uspješne ovogodišnje La Pazza Gioia, u programu vrtimo i nenadmašeni Fellinijev klasik Amarcord uz koji su odrasle generacije gledatelja i koji je danas jednako smiješan kao i u vrijeme u kojem je nastao.

Na pitanje Gdje ste bili 2016.? svatko će jednostavno odgovoriti “U Motovunu!”, ali ne dajte se zbuniti istoimenim nazivom popratnog programa koji će se posvetiti temi jačanja desnice u zemljama središnje Europe. Od festivalskih uspješnica poput njemačkog We Are Young. We Are Strong i grčkog Fascism Inc. o počecima nove fašizacije društva do jezovitog rusko-izraelskog dokumentarca Credit for Murder, koji govori o posljedicama ignoriranja tog društvenog trenda, ovaj je program motovunski doprinos aktualnoj raspravi o tome je li antifašizam floskula.

 

U popratnom glazbenom programu, ove će godine publiku zabavljati bosansko-hercegovački reper Edo Maajka i najužareniji talijanski etno bend Kalàscima. Osim Maajke i energičnih Talijana, festival priprema još nekoliko glazbenih poslastica koje će razvaliti vrući motovunski podij.

Prošle godine je bilo bolje, ove će godine biti isto tako!

MFF/MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More