Morrissey ovogodišnji šampion u kategoriji najgoreg knjiškog seksa

MorrisseyOno što je u filmu Zlatna malina, to je u književnosti nagrada za najgori opis seksa u književnom djelu. Ne čudi zato da se ovogodišnji laureat, pjevač Morrisey, a ni nitko iz Penguina, ugledne kuće koja je objavila njegovu knjigu List of the Lost, nije preksinoć pojavio na londonskoj dodjeli.

Morrissey je imao jaku konkurenciju; u to se možete uvjeriti čitajući ulomke iz drugih nominiranih djela u kojima je seks opisan na grozomoran i/ili ridikulozan način, s velikim udjelom začudnosti i/ili stereotipa. Moguće je da je u odluci da baš njegov prozni prvijenac bude ovjenčan ovim (ne)laskavim priznanjem ulogu igralo i to što je knjiga koja je od kritike proglašena u najbolju ruku osrednjom, objavljena u ediciji Penguin Classics, u kojoj ni pravi klasici ne dobivaju mjesto tako lako. Dogodio se presedan: prvi put je u natjecanje za najgori književni opis seksa ušao naslov iz ove ugledne edicije.

Morrisseyev romaneskni prvijenac List of Lost, nagradu je odnio odlomcima u kojima se njegovi likovi Eliza i Ezra pri snošaju pretvaraju u hihotave snježne grude u punokrvnoj kopulaciji, pri čemu iz jedne grude buja dični pozdrav.

U uži izbor nagrade koju je The Literary Review pokrenuo prije 23 godine s ciljem skretanja pažnje na slabo napisane, besmislene i izlišne opise seksa u suvremenoj prozi te njihova obeshrabrenja, ušli su Lauren Groff, Richard Bausch, Thomas Espedal, Erica Jong i George Pelecanos. U širem je izboru bio i Aleksandar Hemon, koji se tako pridružio povećem društvu pisaca koji su u protekle 23 godine ušli u konkurenciju za najgori opis seksa – među njima su bili i John Updike, Norman Mailer i Tom Wolfe.

KH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More