VIDEOINTERVJU: Slikarstvo zavoliš kad ti boje i štafelaj priječe put do toaleta

Monika Meglić
Izložba Monike Meglić u Boonici jedna je od onih malih dragulja s centrifugalnim efektom.

Svaki od njezinih autoportreta, izmještenih u svijet na rubu fantazmagorije, mita i dokoličarske svakodnevice, djeluje na promatrača kao zečja rupa na Alicu: uvlači te unutra, slobodni pad je mekan, pogled lunja od jednog do drugog začudnog detalja koji, kao ni umjetnica, nisu nametljivi u traženju pažnje.

S Monikom Meglić razgovaramo o vještini, koja u domaćem likovno-kritičarskom prostoru napokon prestaje biti podcjenjivana, a koja je jedna od ključnih riječi u opisu rada ove autorice.

– Moja je generacija s Akademije zasićena apstrakcijom, konceptualom, koju je većina profesora zagovarala, nametala. Meni je puno zanimljivije raditi figuraciju jer mi je to veći izazov. I dobrom dijelu te moje generacije, koja je rekla, idemo ispočetka, idemo probati vidjeti što možemo napraviti s onim što su umjetnici radili vjekovima.

Govoreći o okretanju sebi, o slikanju autoportreta, Monika spominje pojam self-help.

– Slikanje sebe je moja art terapija. Kad sebe slikam, prikažem se u trenutnom raspoloženju, i to ostane u slici, a ja idem dalje. Ne znam treba li hrabrosti za to izlaganje sebe, svog tijela. Možda malo, kad slikam sebe golu. Uvijek mislim da se na slikama nesvjesno fotošopiram  – kaže Monika, koja za motive često uzima ptice, kao simbol slobode, i smrt – s kojom se, kaže, rado sprda.

Makabrični motivi isprepleteni su sa zanimljivim etnološkim “momentom”: na dijelu crteža i slika, osobito onih nastalih u novije vrijeme, ponavljaju se likovi pod zubatim, iskeženim, grotesknim maskama.

– To su međimurske tradicionalne maske, njih rado slikam. Tata mi je rodom iz Međimurja pa valjda zato… A mama je iz Bosne, kaže Monika i pokazuje sliku na kojoj je ona sama, na nekom retro-pikniku, posjednuta na ćilim raskošnih boja i minucioznih detalja – pravi bosanski.

Izložba Monike Meglić zatvara se večeras u Boonici.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More