Modni genijalac Duje Kodžoman mentalne poremećaje pretvorio u odjevne predmete

Egzotična i provokativna ideja o šest odjevnih kombinacija koje predstavljaju šest mentalnih poremećaja i prateće društvene stereotipe posljednjih mjeseci u obliku izložbe abNormal 6/208 putuje Hrvatskom, a njezin autor je Duje Kodžoman, 26-ogodišnji Šibenčanin impresivne biografije zbog koje je još i prije diplome na zagrebačkom TTF-u pokupio nadimak “modnog genijalca”.

Bipolarni poremećaj, agorafobija, egzibicionizam, histrionski poremećaj ličnosti, PTSP i opsesivno-kompulzivni poremećaj u Dujinoj su kreaciji, nakon detaljnog istraživanja u sklopu diplomskog rada na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, postali odjevni predmeti. Izloženi su uz neugodne statistike koje prate poremećaje i njihove društvene stigme, a dobio ih je kao rezultate anketnog upitnika s 208 ispitanika. Stereotipe je, kaže, iskoristio kao polazište u promišljanju odjevnih predmeta za osobe koje pate od nabrojenih poremećaja. Zvuči, pa i izgleda – pomalo kontroverzno.

Duje Kodžoman - abNormal 6/208
Foto: Denis Butorac

 

“Taj dio je namjeran i planiran te potpuno odgovara mojem viđenju modnog dizajna, koji ne mora biti samo lijep i romantičan. Baš suprotno, ja ga vrlo često vidim i realiziram kroz poremećaje, defekte, nekakva oboljenja, deformacije bilo kakvog tipa i mislim da je to zanimljiv aspekt promišljanja mode koji je itekako moguć, što se vidi i na izložbi”, kaže nam Duje Kodžoman, čija je kratka karijera modnog dizajnera obilježena brojnim uspjesima.

“Modni dizajn mi je bio druga opcija”

Njegovi su radovi objavljeni u talijanskom Vogueu, dizajnirao je uniforme zaposlenika Ureda predsjednika RH, autor je kostimografije otvaranja Europskih sveučilišnih igara 2016., a sve to, na neki bizarni način, Duje može zahvaliti fakultetu na kojeg nije upao. “Nakon završene gimnazije, prijavio sam se na ADU, smjer dramaturgije, a modni dizajn mi je bio druga opcija. U konačnici se dogodilo da na dramaturgiji nisam prošao nakon intervjua, a na dizajnu jesam i – to je bilo to”, kaže Duje.

Duje Kodžoman - abNormal 6/208
Foto: Denis Butorac

 

Dramaturgiju kao prvu ljubav ipak nije zaboravio, jer je njegova najnovija izložba dramaturški savršeno dotjerana. Svoju drugu ljubav – modu, počeo je, kaže, istinski razumijevati tek na diplomskom studiju.

“U početku je sve bilo bazirano na pogrešnoj viziji o tome što je modni dizajn, to je bilo rezanje i slaganje krpica, koje mi se na početku činilo jako zanimljivo. Sad su moje razumijevanje i definicija modnog dizajna gotovo pa dijametralno suprotni. To je zanimljiv medij konceptualizacije različitih fenomena i naravno da može uključivati slaganje krpica, ali to je najbanalnija razina modnog dizajna na temelju koje donosimo odluke što ćemo nositi i kupiti. I fakultet je sigurno utjecao na stvaranje ideje o tome što je modni dizajn, ali više je stvar proučavanja i promišljanja vlastitog rada koji je kroz sve moje autorske projekte bio baziran na konceptu interdisciplinarnosti u okviru modnog dizajna, povezivanja mode kao nekog značajno šireg fenomena s različitim granama ljudskog djelovanja poput, primjerice, psihologije”, kaže Duje.

Odrastao je u Šibeniku, gradu koji je, priznaje nam, zaslužan za to da danas, pogotovo kad je riječ o poslu, ima izgrađen stav i – zna ga obraniti. “Šibenik je jedna jako kritična, sirova sredina koja na nekoj zanimljivoj razini osnaži osobu i taj dio mi je super. Mislim da mi u radu i životu općenito ostavlja dobru podlogu za podnošenje kritike i mislim da se s njom mogu dobro nositi. U tom kontekstu sredina mi je bila od koristi”, kaže Duje i priznaje da, unatoč manjkavostima domaće kulturne scene, karijeru zasad vidi u Hrvatskoj.

Duje Kodžoman

“Nakon studija, jako sam htio otići iz Hrvatske jer mi se nerazumijevanje mog načina rada činilo kao potencijalni problem. Ali trenutno, mislim da sam na dobrom mjestu, i uopće ne razmišljam o odlasku. Radim na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, kao asistent na skupini kolegija modni dizajn. Zadovoljan sam s tom pozicijom i imam osjećaj da mogu na neki dobar i opipljiv način doprinijeti stvaranju, tj. promjeni ideje što je i što može biti modni dizajn”, priznaje.

“Stvaram ushićen, ali i poludepresivan”

Iako neki od njih izgledaju kao stvoreni za modnu pistu, radove Duje Kodžomana ipak nećemo nositi, već ih promatrati u sklopu nekog šireg koncepta. “Moji radovi su izložbeno-izlagački, ne moraju nužno biti nosivi niti imati dozu funkcionalnosti. Bitna je konceptualna pozadina i priča koju pokušavam ispričati koristeći medij odjeće. Kako na diplomskom studiju, tako i sad na doktorskom studiju, rad baziram na znanstvenoj razini pričemu je jako bitno i konceptualno uporište. Tema mog doktorata povezana je uz emocionalni dizajn i psihofiziku, granu suvremene psihologije koja se bavi osjetima”, kaže nam mladi modni dizajner.

Duje Kodžoman - abNormal 6/208
Foto: Ive Trojanović

 

Ideje mu, priznaje, dolaze u različitim raspoloženjima i neočekivanim trenucima. “Stvaranje je posljedica nekih najbanalnijih situacija, od radosti i ushićenja do ogromnog razočaranja, pa čak i poludepresije”, otkriva Duje. Iako uspješan, i dalje je skroman (sve uspjehe, priznanja i pohvale morate izvlačiti iz njega, a o “dubokim stvarima” priča s posebnom, nepretencioznom lakoćom), a zbuniti se može tek na onom istovremeno najlakšem i najtežem pitanju s kojim smo završili druženje – zašto je dobro biti ti?

“Neopterećen sam stvarima koje me se ne tiču”, ispaljuje ko iz topa, a onda, u namjeri da proširi odgovor, zaključuje: “Ovo je baš teško pitanje… Mislim da će odgovor na ovo pitanje nastajati još neko vrijeme”.

Duje Kodžoman - abNormal 6/208
Foto: Ive Trojanović

 

Dorijan Klarić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More