Mladi umjetnik o kojem se priča: Zavirite u šareni svijet Nikole Grabovca

Iako je još uvijek student, Nikola već radi na sve strane, ilustrira knjige i albume, bavi se i dizajnom, a vrijeme u izolaciji provodi prigodno - u izradi konceptualne maske.

“Najveći trik je znati primijeniti sebe u svemu što stvaraš”, otkriva nam svoju umjetničko-životnu mantru mladi umjetnik Nikola Grabovac, student grafike na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti koji ovih dana, unatoč posebnim vremenima i uvjetima, ima pune ruke posla. Dok u svoja četiri zida dovršava konceptualnu masku inspiriranu koronavirusom i posljedicama izolacije, raduje se izlasku knjige za djecu “Priče znane s druge strane” autorice Mirjane Burcar, za koju je radio ilustracije.

Osim toga, u tijeku je njegova online izložba “U iščekivanju Sunca”, dostupna na Instagramu Galerije Hodnik, a pokrenuo je i nekoliko manjih projekata u kojima je, na majice, bedževe i cekere aplicirao neke od svojih radova. Posla je puno, a prilika, kaže nam Nikola, unatoč lošoj poslovnoj atmosferi – još i više.

“Postoji puno raznovrsnih prilika za mlade ilustratore i umjetnike, rekao bih, više nego ikada prije, pogotovo uz digitalizaciju medija i dostupnost informacija. Svako društvo ima svoj ustroj, pa tako i likovna scena. Mladi kreativci bi, po mom mišljenju, trebali skupljati što više informacija od različitih ljudi, učiti iz situacija i naučiti se prilagoditi. Poanta likovnosti je sloboda izražavanja, zato, ako dvaput naiđeš na zatvorena vrata, treća će vrlo vjerojatno biti otvorena”, priča nam mladi umjetnik.

U moru suradnji, među kojima su DNA projekt Fashion.hr-a te ilustracije i skulpture za domaće medije, Nikola ima i onu najdražu – ilustracije za prvi album glazbenice Lu Jakelić. Jedna je to od suradnji u kojoj, priznaje, može dati najbolje od sebe.

“Ako su mi ruke kompletno slobodne onda se uopće ne suzdržavam po pitanju ideja. Uvijek treba zamisliti nešto veće i drukčije od onog prošlog. Sve može biti vizualni ili idejni trigger, od emocionalnog stanja, pjesme ili neke fotografije u knjizi. Više vjerujem u radnu disciplinu nego u utopijsko gledanje inspiraciju. U zadnjih nekoliko godina bavio sam se raznim temama poput snova, podsvijesti, umjetne inteligencije i emocija. Uvijek krećem od dva pitanja – kakve veze to ima sa mnom i što želim time reći?”, kaže Nikola i dodaje da mu je posebna strast “producirati stvari koje nikad nije vidio”. Koliko je to danas, u poplavi svega i svačega, uopće izvedivo?

“Ako se predugo ušuškaš u komfor, zaglibiš”

“Danas smo preplavljeni sadržajem, to je veliki plus, ali i minus. Lijepo je vidjeti sve što drugi rade i dobivati nove kreativne informacije, ali ono što je bitno je odnos prema samome sebi. Uvijek se stavljam u situaciju u kojoj sam sebi budem najveći kritičar. Ako se vodiš svojom idejom i vizijom svijeta, ne treba postojati strah od manjka originalnosti, iako vidimo koliko je važna uloga društvenih mreža, naročito u ovom razdoblju izolacije”, kaže i otkriva da se odnedavno bavi skulpturama i dizajnom, uvijek uz razmišljanje kako proširiti idejne, ali i izvedbene granice.

Nikola je nedavno na majice, bedževe i cekere aplicirao neke od svojih radova

Disciplina po pitanju ega za njega je, barem djelomično, i tajna uspjeha. “Svaka reakcija je vrijedna, a pogotovo ona lijepa. Mislim da je to ultimativni cilj stvaralaštva, uložiti trud u određeni projekt, zatim čuti različita mišljenja o tome. Moram priznati da sam jedan od onih koji sve te lijepe komentare uvijek stavi pod tepih i nastavim naprijed kao da svaki put krećem od nule. Ako se predugo ušuškaš u komfor, zaglibiš. Uvijek radim na nekoliko projekata u isto vrijeme pa sve skupa zna biti dosta kaotično. Ako jako drugo razmišljam o nekoj ideji, a ne napravim ništa, prođe me volja. Mislim da sve ovisi o meni, koliko sam spreman podići letvicu”, priča nam i dodaje da se u širokom luku kloni umjetničkog kukanja, dodatno pojačanog posljedicama pandemije.

Ako jako drugo razmišljam o nekoj ideji, a ne napravim ništa, prođe me volja.

“Da se razumijemo, nije lako biti umjetnik. Iako sam tek na početku, uvijek se vodim onom – koliko radiš, toliko ćeš i imati. Ako nema prilike, stvori je sam. Bitno je rasporediti se na nekoliko strana odjednom i imati više toga u planu. Ovo vrijeme iskorištavam za prijave na razne natječaje. Mislim da pravi problem nije nešto raditi nego i uistinu zarađivati od kreativnosti, a to zahtijeva veliku predanost. E da, i ne treba bježati od komercijalnog rada”, savjetuje Nikola svim umjetnicima koji, poput njega, pronalaze mjesto na sceni i tržištu.

Dorijan Klarić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More