Misija: napisati roman za mjesec dana

Svi koji su ikada poželjeli, a nisu imali vremena sjesti i napisati roman, sada imaju izuzetnu priliku za to. Tijekom mjeseca studenog u prostorijama književnog kluba Booksa u Martićevoj 14 u Zagrebu odvijat će se najveće pisanje romana u Hrvatskoj.

U Hrvatsku je prvi put stigao NaNoWriMo, program masovnog kreativnog pisanja koji je popularan u Americi. Prva spisateljska sesija (“write-in”) događa se u nedjelju, 4. studenog, od 16 sati, u Booksi.

NaNoWriMo je projekt pisanja romana u studenom, pokrenut prije trinaest godina, u kojem sudjeluje više od 250 tisuća ljudi iz šezdesetak zemalja. Koordinatorice za Hrvatsku su Ivana Delač i Vesna Kurilić.

“Riječ je o međunarodnom projektu. Sve što treba učiniti je prijaviti se na www.nanowrimo.org i pisati svaki dan. Cilj je napisati roman od početka do kraja u samo mjesec dana, što je, znaju svi koji pišu, projekt za koji su ključne dvije stvari: dobra organizacija vremena i podrška okoline, osobito kad je riječ o ljudima koji uz pisanje imaju i posao, obitelj i obaveze,” pojašnjava Ivana Delač.

Sudjelovanje je besplatno, a svakodnevna podrška se događa na internetu na posebnom, hrvatskom dijelu NaNoWriMo korisničkih foruma, samo je potrebno nakon prijave odabrati regiju Europe::Croatia.

“Osim zajedničkih pisanja nedjeljom u Booksi, organizirat ćemo i zajednička pisanja u Rijeci, i ovisno o interesu, u drugim hrvatskim gradovima, te nekoliko tuluma. Riječ je o početnim i završnim tulumima, odnosno neformalnim druženjima, koji se tradicionalno održavaju unutar ovog projekta. Sve se to radi volonterski jer je i sam projekt humanitarnog karaktera. Primjerice, odluči li se tko kupiti majicu ili šalicu, taj će novac biti potrošen na radionice pisanja za učenike osnovnih i srednjih škola i slične poduhvate,” kaže Vesna Kurilić, koordinatorica projekta u Hrvatskoj.

Riječko početno druženje održat će se u ponedjeljak, 29. 10., od 18 sati u Celtic cafeu Bard (Trg Grivica, odmah do katedrale Sv. Vida.)

M. R.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More