Misija: napisati roman za mjesec dana

Svi koji su ikada poželjeli, a nisu imali vremena sjesti i napisati roman, sada imaju izuzetnu priliku za to. Tijekom mjeseca studenog u prostorijama književnog kluba Booksa u Martićevoj 14 u Zagrebu odvijat će se najveće pisanje romana u Hrvatskoj.

U Hrvatsku je prvi put stigao NaNoWriMo, program masovnog kreativnog pisanja koji je popularan u Americi. Prva spisateljska sesija (“write-in”) događa se u nedjelju, 4. studenog, od 16 sati, u Booksi.

NaNoWriMo je projekt pisanja romana u studenom, pokrenut prije trinaest godina, u kojem sudjeluje više od 250 tisuća ljudi iz šezdesetak zemalja. Koordinatorice za Hrvatsku su Ivana Delač i Vesna Kurilić.

“Riječ je o međunarodnom projektu. Sve što treba učiniti je prijaviti se na www.nanowrimo.org i pisati svaki dan. Cilj je napisati roman od početka do kraja u samo mjesec dana, što je, znaju svi koji pišu, projekt za koji su ključne dvije stvari: dobra organizacija vremena i podrška okoline, osobito kad je riječ o ljudima koji uz pisanje imaju i posao, obitelj i obaveze,” pojašnjava Ivana Delač.

Sudjelovanje je besplatno, a svakodnevna podrška se događa na internetu na posebnom, hrvatskom dijelu NaNoWriMo korisničkih foruma, samo je potrebno nakon prijave odabrati regiju Europe::Croatia.

“Osim zajedničkih pisanja nedjeljom u Booksi, organizirat ćemo i zajednička pisanja u Rijeci, i ovisno o interesu, u drugim hrvatskim gradovima, te nekoliko tuluma. Riječ je o početnim i završnim tulumima, odnosno neformalnim druženjima, koji se tradicionalno održavaju unutar ovog projekta. Sve se to radi volonterski jer je i sam projekt humanitarnog karaktera. Primjerice, odluči li se tko kupiti majicu ili šalicu, taj će novac biti potrošen na radionice pisanja za učenike osnovnih i srednjih škola i slične poduhvate,” kaže Vesna Kurilić, koordinatorica projekta u Hrvatskoj.

Riječko početno druženje održat će se u ponedjeljak, 29. 10., od 18 sati u Celtic cafeu Bard (Trg Grivica, odmah do katedrale Sv. Vida.)

M. R.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More