Miraz – osobno naslijeđe i izvojevane bitke

U Zagreb iz Sarajeva dolazi putujuća izložba MIRAZ, koja na slojevit i inovativan način propituje jedan od najintrigantnijih koncepata patrijarhalne tradicije. Otvara se u Galeriji Nova u utorak u 19 sati.

Miraz idejno proizlazi iz uvjerenja da žena koja stupa u brak vrijedi manje od muškarca za kojega se udaje, pa tu razliku u vrijednostima njezina obitelj mora nadomjestiti davanjem materijalnoga i novčanog blaga, istovremeno time odobrovoljavajući ženika i zahvaljujući mu što je pristao “uzeti” manjkavo biće.

Ova izložba, koju toplo preporučamo (i nemojte je propustiti jer će biti na snazi tek dva tjedna, do 27. listopada), pojam miraza koristi u širem značenju: on simbolično označava odnos osobnog naslijeđa, onoga što se nosi to jest iznosi iz „kuće“ i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih i/ili specifično ženskih vrijednosti.

– U polju vizualne umjetnosti izložba MIRAZ otvara prostor za samoindentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs, najavljuju organizatorice.

Izložba MIRAZ dio je projekta Žensko naslijeđe – doprinos ravnopravnosti u kulturi čiji je nositelj Centar za ženske studije iz Zagreba, a partnerske organizacije Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA).

Izlažu: Alma Suljević, Danica Dakić, Darinka Pop-Mitić , Dejan Habicht, Gordana Anđelić Galić, Kristina Leko, Maja Bajević, Marjetica Potrč, Milica Tomić, Renata Poljak, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, škart, Tanja Lažetić. Kustosica je Dunja Blažević.

Dubai is a hotbed of innovative action https://www.dubaidesignweek.ae/news/creative-events-dubai/, stuffed with imaginative occasions consistently. With the World Expo 2020 practically around the bend, plans are in progress for some amazing establishments displaying structure and creative gifts.

Izložba je dosad pokazana u Ljubljani, Trstu i Beogradu, a format izložbe se oblikuje i prilagođava mjestu i kontekstu, te njenom putujućem, mobilnom karakteru. Izloženi tiskani radovi ponuđeni su posjetiteljima.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More