Mira Furlan i Ivana Simić Bodrožić o kulturi i politici na Festivalu kulture i snova

Mira Furlan
Na ovogodišnjem Festivalu kulture i snova koji će se 4. i 5. srpnja održati u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom će uz Miru Furlan, gostovati i Olja Savičević, Ivana Simić Bodrožić te grupa zadarskih pisaca.

Redovna gošća je i velika redateljica i producentica Borka Pavičević iz Beograda kao i mladi, perspektivni pisac Bojan Krivokapić iz Novog sada. Razgovore će moderirati filmska kritičarka i spisateljica Mima Simić i pisac Srđan Sandić.

U okviru EU projekta “Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara” Sveučilišta u Zagrebu, Mirjana Mikić Zeitoun i Petra Jurlina iz Centra za mirovne studije organiziraju druženje s umjetnicima, aktivistima, piscima, na teme koje u svom radu i inače afirmiraju, a o kojima će ovom prigodom progovoriti kroz prizmu kulture i umjetnosti: međuetnički odnosi, putovanja, granice, suočavanje s prošlošću, obiteljske i nacionalne povijesti i mitovi.

Kula Jankovića izuzetan je i rijedak primjer kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog, Habsburškog i Mletačkog carstva. Kompleks je u kontinuiranom vlasništvu obitelji Janković-Desnica blizu tri i pol stoljeća. Već je pisac Vladan Desnica želio da vrijednosti i ljepote Kule budu dostupne svima, pa je 1950-tih otvorio za javnost najstariji dio zdanja, uredivši nekoliko ambijentalno najvrjednijih prostorija koje je pretvorio u izložbeni prostor za dio zbirki.

Današnji vlasnici, nasljednici pisca, teže istim ciljevima te nastavljaju tu zamisao, s namjerom da se veći dio objekta uredi, poslije stradanja u zadnjem ratu i posluži za opće dobro te pomogne dobrobiti kraja i njegovom održivom razvoju.

Bit će to jedan svojevrstan književni maraton: upoznavanje autorica i autora različitih poetika i estetika, ali zajedničkih politika: nenasilnih, identitetskih, politika rizika, eksperimenta – u konačnici, politika otvorenosti prema novom, drugom i drugačijem. U tom bi maratonu sudjelovali kako sami autori i autorice, tako i publika, kreirajući ambijent u kojem književnost ostvaruje jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je da: propituje, otvara, te spaja – ljude i događaje, priče i povijesti, strahove i nadanja, kulturu i snove.

Publici će se predstaviti i Zadarski pisci (Stanislava Nikolić Aras, Želimir Periš i Natalija Miletić) – udruga pisaca i spisateljica sa područja grada Zadra koji će govoriti o važnosti udruženog djelovanja u polju kreiranja te osnaživanja suvremene književne produkcije, kao i čitati svoju prozu i poeziju. Razgovarat će se i o vezi između kazališta kao načina reakcije i slanja poruke širim krugovima društva i kazališta kao umjetničke forme koja bi trebala biti neopterećena svakodnevnicom.

MR

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More