Ministarstvo kulture objavilo nove književne “stipendiste”

Program Ministarstva kulture za poticanje književnog stvaralaštva ove  godine obuhvatio je potpore za 53 nova književna djela (pedeset troje autora) od 162 pristigla projekta.

Neki od njih dobit će po 21 tisuću kuna (tromjesečnu “stipendiju”), a neki po 42 tisuće (šestomjesečnu “stipendiju”), dok ona jednogodišnja ponovo nije dodijeljena. Kako je priopćenjem izvijestila glasnogovornica Ministarstva, Nataša Petrinjak, ukupno je na poticanje književnog stvaralaštva u ovom krugu izdvojeno 1.701.000,00 kn što je povećanje za 210.000,00 kn u odnosu na 2012. godinu kad je odobreno 50 potpora u ukupnom iznosu od 1.491.000,00 kn.

– Ni ove godine nije dodijeljena godišnja potpora budući da se prema mišljenju Povjerenstva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2013. godini nijedan projekt nije toliko izdvajao svojom kvalitetom i obimom. Povjerenstvo je stoga odlučilo dodijeliti veći broj manjih potpora – 28 polugodišnjih u iznosu od 42.000,00 bruto i 25 tromjesečnih u iznosu od 21.000,00 bruto za veći broj kvalitetnih projekata, ističe se u priopćenju.

Tromjesečne stipendije dobili su, između ostalih, Tatjana Gromača, Zoran Pilić, Davor Mandić, Andy Jelčić, Vedrana Rudan, Darija Žilić, Radenko Vadanjel, Ludwig Bauer, Nebojša Lujanović, Ivan Herceg, a one od po šest mjeseci Branko Čegec, Renato Baretić, Drago Hedl, Daša Drndić, Nada Gašić, Ivan Lovrenović, Veljko Barbieri, Željko Ivanjek, Dražen Katunarić, Mima Simić, Miroslav Mićanović, Vanda Mikšić, Irena Škorić i drugi.

Za 2013. godinu prijavljeno je 18 prijevodnih projekata od kojih je sufinancirano 11. Najviše se sufinancirano prijevoda s francuskoga (4), a od ostalih jezika s po jednim naslovom zastupljeni su urdski i kineski te latinski, talijanski, ruski, njemački i engleski.

Sufinanciran je i autorski rad na 19 romana, 5 zbirki poezije, 4 knjige eseja, jednom stripu te nizu knjiga umjetničke proze.

M. R.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More