Umjesto na svjetsku premijeru svog filma zamalo otišla na radnički prosvjed

Malo je falilo da Michele Noble,na dan kad smo vodili ovaj razgovor, umjesto na svjetsku premijeru svoga filma “Journey 4 Artistis” – ode na prosvjed.

U ponedjeljak, na dan kad je premijera tog dokumentarca o snazi umjetnosti koja  pobjeđuje diskriminaciju i mržnju, na ulice su izašli radnici i u mirnoj povorci prošetali centrom Zagreba. Redateljica Michele Noble izgarala je od želje da im se pridruži, da podrži njihovu borbu.

U njezinoj biografiji najzanimljiviji dio tiče se upravo aktivizma. Iskrena zagovornica mirnih prosvjeda protiv opresivnih sistema, Noble je nekoliko puta bila pritvarana, a iz prosvjeda je i nikla ideja za film kojim se predstavila na 7. izdanju Židovskog filmskog festivala – festivala tolerancije. Film, naime, govori o skupini svestranih umjetnika (glazbenika, glumaca, aktivista, folk pjevača) ujedinjenih u ideji da glazba može ujediniti svijet. Poetična i dojmljiva priča spaja ih u glazbenom putovanju kroz 22 pjesme, 9 jezika i 13 zemalja. S jednim od središnjih aktera filma veže je dugogodišnji aktivistički žar.

– Theo Bikel i ja poznajemo se 20 godina, spojili su nas prosvjedi protiv apartheida. Ono što me zadivilo je njegova strastvena uvjerenost u ideju da se ljude treba educirati za toleranciju, i da se to može napraviti kroz etno glazbu. Mlada ekipa s kojom sam radila na ovom filmu bila je sumnjičava prema toj ideji, ali na kraju ih je uvjerio, kaže Michele Noble.

 

MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More