Dokidanje veza između dokumentirane stvarnosti i umjetničke fikcije

Melita Matović Fligler - Moj otacIdentiteti, uloge i općenito sebstva u privatnoj i javnoj sferi obitelji, teme su koje Melita Matović Fligler preispituje u dokumentarno eksperimentalnoj fotografskoj formi i tekstu koji funkcionira u cjelini.

Interes za ljudski lik Melita Matović Fligler potvrđuje serijom crno-bijelih fotografija kojima prikazuje članove svoje obitelji u obavljanju kućanskih radnji. Važno je naglasiti da su ove fotografije puno više od same dokumentacije svakodnevnog života ukućana…

“Moja obitelj, kao inspiracija i glavni lik, dopušta mi da kroz njezinu priču dotaknem temu osobe, osobnosti, njene uloge, rodnih i spolnih podjela. Bilježenje privatnih situacija (unutra) rezultira dokumentarnim materijalom koji u procesu postepeno gubi svoju formu i prelazi u fikciju. Nenamještene, svakodnevne situacije, preplitanje života sudionika, ponavljanje radnji i situacija, slučajnost, greška, najistaknutiji su dijelovi rada. Trudim se odmaknuti od jasnog prikaza i prevesti ih u nekom širem kontekstu”, kaže Melita.

“Forma i struktura su promjenjive, fotografije ne tvore zatvorenu cjelinu i ostavljaju prostor osobnoj interpretaciji. Ideja je ista, svaka fotografija se odnosi na istu temu, ali na drugačiji način prepričava odnos između mene i moje obitelji, prostora u kojem živimo, uloga koje uzimamo i koje su nam dodijeljene”, dodaje umjetnica.

Ova izložba pod nazivom My Family, koja za cilj ima prikazati odmak od jasnog prikaza i dokidanje veza između dokumentirane stvarnosti i umjetničke fikcije, otvara se u petak, 7. veljače, u 18 sati, u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Izložba ostaje otvorena do 17. veljače.

Melita Matović Fligler diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2012. godine članica je HDLU-a. Piše za portal Vox Feminae. Radi u akrilu, mixed mediju, kolažu i tinti te često eksperimentira u mediju fotografije i medijskog crossovera. U dosadašnjim izložbama, kao što su Forbidden Beauty, Ana Assunta, 24 Hours, primarni je cilj njenog rada istraživanje odnosa pojedinca i društva, rodnih identiteta i tjelesnog te utjecaja medija na naše živote.

MR

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More