Dokidanje veza između dokumentirane stvarnosti i umjetničke fikcije

Melita Matović Fligler - Moj otacIdentiteti, uloge i općenito sebstva u privatnoj i javnoj sferi obitelji, teme su koje Melita Matović Fligler preispituje u dokumentarno eksperimentalnoj fotografskoj formi i tekstu koji funkcionira u cjelini.

Interes za ljudski lik Melita Matović Fligler potvrđuje serijom crno-bijelih fotografija kojima prikazuje članove svoje obitelji u obavljanju kućanskih radnji. Važno je naglasiti da su ove fotografije puno više od same dokumentacije svakodnevnog života ukućana…

“Moja obitelj, kao inspiracija i glavni lik, dopušta mi da kroz njezinu priču dotaknem temu osobe, osobnosti, njene uloge, rodnih i spolnih podjela. Bilježenje privatnih situacija (unutra) rezultira dokumentarnim materijalom koji u procesu postepeno gubi svoju formu i prelazi u fikciju. Nenamještene, svakodnevne situacije, preplitanje života sudionika, ponavljanje radnji i situacija, slučajnost, greška, najistaknutiji su dijelovi rada. Trudim se odmaknuti od jasnog prikaza i prevesti ih u nekom širem kontekstu”, kaže Melita.

“Forma i struktura su promjenjive, fotografije ne tvore zatvorenu cjelinu i ostavljaju prostor osobnoj interpretaciji. Ideja je ista, svaka fotografija se odnosi na istu temu, ali na drugačiji način prepričava odnos između mene i moje obitelji, prostora u kojem živimo, uloga koje uzimamo i koje su nam dodijeljene”, dodaje umjetnica.

Ova izložba pod nazivom My Family, koja za cilj ima prikazati odmak od jasnog prikaza i dokidanje veza između dokumentirane stvarnosti i umjetničke fikcije, otvara se u petak, 7. veljače, u 18 sati, u Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Izložba ostaje otvorena do 17. veljače.

Melita Matović Fligler diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2012. godine članica je HDLU-a. Piše za portal Vox Feminae. Radi u akrilu, mixed mediju, kolažu i tinti te često eksperimentira u mediju fotografije i medijskog crossovera. U dosadašnjim izložbama, kao što su Forbidden Beauty, Ana Assunta, 24 Hours, primarni je cilj njenog rada istraživanje odnosa pojedinca i društva, rodnih identiteta i tjelesnog te utjecaja medija na naše živote.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More