Melankolični fotografski rukopisi s potpisom južnokorejske tradicije

Jedna od specifičnosti bremenite korejske kulture jest han. Taj suptilni i teško prevodljivi pojam uključuje veoma široki spektar značenja, ponajprije onih koji se odnose na emocije – poput boli, (s)trpljenja, tuge, kajanja, ali i sreće i veselja. Han su ishodili i oblikovali događaji u povijesti, kao što su ratovi i izolacija. Taj se kolektivni duh pretočio u razne vidove individualnog identiteta i djelovanja, pa i u umjetnost. Hrvatska publika ima priliku upoznati varijetete i širinu utjecaja hana na južnokorejski suvremeni izričaj na izložbi fotografija članova AZIT grupe, postavljenoj u Galeriji Fotokluba Zagreb.

Objedinjeni pod naslovom Han – iz dubine tišine, četvoro autora, Mi Joung Kim, Henry Kim, Hanmo Yang i Kun Hyo Lee, izlažu cikluse karakterističnih osobnih poetika, koje na različite načine utjelovljuju spomenuti pojam i emociju. Tako je recimo Hanmo Yang zaokupljen izazovnom estetikom azijske arhitekture, ponajprije one korejske, kineske i japanske. Na svojim fotografijama u boji autor bilježi „ljepotu linija“ tradicionalnih palača, koje odražavaju upravo ideju tradicije i filozofije konfucijanizma, te istražuje istovjetnost u mentalitetu starih arhitektura iz triju zemalja.

 

Duhovna je dimenzija zapravo prisutnima u svim ciklusima. Onaj autorice Mi Joung Kim, naslovljen Izgubljena sjećanja, otisnut je na ručno izrađenom papiru, koji svojom prirodnom strukturom dodatno potencira lakoću profinjenih pejzaža. U njima fotografkinja traži motiv puta, koji je često doveden gotovo do apstraktne razine pojavnosti. Tema u stvari ukazuje na filozofiju taoizma, jer „tao“ znači – put.

Uopće, svaki autor osvještava svoj odnos s tradicijom. Fotografije autora Kuna Hyoa Leeja ostvarene su u formi svitka, a prikazuju prazninu, ili kako sam fotograf kaže: „Ja snimam prazan prostor, moj glavni objekt/subjekt je praznina, ne objekti poput stabala ili planina, čak ni ljudi…“. Bilježenje eteričnih odraza praznine na površini vode, ili odsjaja u zraku, kao i njihovo promatranje u konačnom iskazu svjetlopisa, izjednačava se sa zen budističkom meditacijom.

I na posljetku, Henry Kim vječnu dinamiku yin i yang principa, to jest proces puta od života do smrti, pronalazi na zahrđalim površinama, koje su uslijed kemijskih promjena, u otoku vremena, poprimile izražajne i koloristički uzbudljive strukture. Činjenici propadanja i prolaznosti suprotstavljena je začudna ljepota apstraktnih tvorevina.

Izložba koju su mimoišle glasne medijske najave, svakako zaslužuje pozornost. Riječ je o zaokruženim i posve dorečenim fotografskim rukopisima, koji pronose melankoličnu etiku i estetiku korejske tradicije, nadovezujući se na poticaj kompleksnih azijskih filozofija.

Barbara Vujanović

Izložba fotografija Han – iz dubine tišine, 13. siječnja – 16. veljače 2018.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More