“Masni beat koji ulazi pod tjeme”: Aklea Neon preporučuje albume koji su joj obilježili život

Aklea Neon u svom prepoznatljivom glazbenom izričaju kombinira brojne pravce i utjecaje, a jednako šaren je i njezin odabir najdražih albuma uz koje se zaljubljivala, spremala za izlaske i, naravno, rasla kao glazbenica.

Iako ju je šira javnost zamijetila (tek) na prošlogodišnjoj Dori, Aklea Neon je, zahvaljujući energičnim nastupima i jedinstvenom glazbenom izričaju u kojem “spaja nespojivo” već duže vrijeme jedna od najčešće spominjanih glazbenica mlade, nadolazeće generacije – singlovi “Zovi ju mama“, “Riba iz kade” i “Da mi je” odlično su dočarali njezinu glazbenu jednadžbu u kojoj se “masni beatovi” isprepliću s nekonvencionalnim stihovima, a sve u pamtljivom i simpatičnom pakiranju.

Upoznajte Akleu Neon, glazbenu genijalku koja kreće u osvajanje svijeta

Na Akleinu glazbenu fuziju utjecali su, naravno, brojni glazbenici i albumi – toliko njih da nam je u ono što je prvenstveno zamišljeno kao “top pet” uvalila puno više albuma i izvođača. “I još mi je žao onih koji nisu upali!”, priznaje nam Aklea otkrivajući glazbene dosege koje, uz pridružene životne anegdote, preporučuje čitateljima Arteista.

1) Erykah Badu – “Baduizm” (1997.)

“Ovim albumom je počeo novi žanr. Kad sam imala petnaest, otkrio mi ju je jedan kuštravi Afroamerikanac, basist naravno, dok sam bila na razmjeni učenika u New Yorku. Dva tjedna nakon postao mi je prva ogromna ljubav, a Erykah postala i ostala najveća glazbena ljubav, sa svakim albumom sve legendarnija. Tako prilagodljiva vremenu, a tako svoja i sa mnom u apsolutno svim životnim trenutcima – do te mjere da je zovem mama Badu. Po njezinim lyricsima živim, njezin flow i glas obožavam i njezinoj hrabrosti i stilu salutiram. Šta ti je žena.”

2) “Paket aranžman” (1979. – 1985.)

“Postojalo je jedno ludo vrijeme prije mog vremena u kojem je naša glazba išla u korak sa svjetskom glazbenom scenom. O tom magičnom vremenu slušala sam od tate, a kasnije i svog najboljeg prijatelj Marina koji mi je davao instrukcije iz Novog vala jer mu je bilo dosta da stalno pjevam ‘Ona se budi’. Nalazili bismo se kod njega doma, gledali dokumentarce i slušali pjesme i jeli pizzu. Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam – Marine, nabrojala sam ih!”

3) The Kills – “Midnight Boom” (2008.), The Kooks – “Inside In/Inside Out” (2006.)

“Oba benda imaju isto početno slovo i isti broj slogova i isti utjecaj na mene u srednjoj pa sam ih sparila. Jednom u životu sam na bend bacila grudnjak i to su bili Kooksi. Nisam najponosnija na taj trenutak, jer ih je INMusic u Hrvatsku doveo kasnije (kad je njihova indie magija prestala djelovati na mene), ali Aklea iz osnovne je bila ponosna. The Killsi su bili soundtrack kad bismo se mi cure spremale za apsolutno svaki izlazak, a za razliku od Kooksa, live su me potpuno razoružali i nakon toliko godina, svaki postojeći merch sam kupila. They r a fever.

Nova vremena, nova imena: Donosimo popis najuspješnijih mladih izvođača u 2019. godini

4) Oshun – “Bittersweet vol. 1” (2018.)

“Postoji puno novih mladih žena na svjetskoj sceni koje me inspiriraju, ali Oshun je hip-hop elektronski duo s nekog drugog planeta. Sonična manifestacija afro-futurizma. Sve lyricse znam napamet, sve. ‘Solar plexus, shining brighter than your necklace’ – ono kad ti netko dade manifesto za novi svijet, uz tako masan beat da ne prestaješ slušati dok ti baš sve ne uđe pod tjeme. Lauryn Hill ih je uzela kao predgrupu za svoju prošlu turneju. Ove cure su tu da ostanu i da nas kolektivno glazbom teleportiraju u više sfere.”

5) Kalya Scintilla – “Open Ancient Eyes” (2014.)

“Auf! Nakon ovog albuma nisam više znala koliko očiju imam. Zamijenila sam mainstream festivale s tribal gatheringsima i pustila glazbu da mi bude prolaz u druge razine svijesti. Tripuješ, e.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More