“Marš iz mog horoskopa!”: Priča o razvoju identiteta na skupnoj izložbi u Zagrebu

Predstavljamo umjetnike koji će krajem kolovoza svoje kreativne snage udružiti na izložbi "Marš iz mog horoskopa!", jednom od programskih aduta sajma Art Zagreb.

Međunarodni sajam umjetnina Art Zagreb ove će se godine održati od 27. do 29. kolovoza u zagrebačkom Tehničkom muzeju, a organizatori ga opisuju kao “mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, kustosa i ljubitelja umjetnosti u najširem smislu”. Osim dvadesetak štandova, trodnevni sajam ugošćuje niz panela, predavanja i filmskih projekcija, a jedan od ovogodišnjih programskih aduta je i skupna izložba “Marš iz mog horoskopa!”.

Kustosica Selma Hafizović, naime, kroz radove pet umjetnika prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno, oblikovanje identiteta. “…U ovom trenutku nepomično promatramo prošle neuspjehe i buduće ciljeve. Odmaranje u tišini nekima donosi spokoj. Ova izložba prikazuje razvoj identiteta kao pojavu ili rezultat vjerovanja u kapitalističko, razvojno, oblikovanje identiteta. Što znači napredak i što može značiti oblikovanje identiteta i intimnosti u suprotnosti ili u skladu s razvojem kapitalizma. Posebice, kako opiranje napretku poprima oblike apatije, konformizma, ali i bijesa”, napisala je u predgovoru Selma Hafizović, američko – hrvatska umjetnica koja živi i radi između Los Angelesa i Zagreba.

Na izložbi “Marš iz mog horoskopa!” predstavit će se umjetnici Lina Franko, Rebecca Ribichini, Ahren Warner, Adrianna Liedtke i Sofia Albina Novikoff Unger.

Adrianna Liedtke živi i radi u Londonu. Njene misli i postupci određeni su suradnjama. U svom radu istražuje privatne i poslovne odnose empirijski, znanstveno i estetski. Želi poetizirati kontingent veza i potaknuti novi kut gledanja na opće–društvena, politička i filozofska pitanja. Liedtke voli svakodnevnicu, neobične situacije i banalne procese. Do sada je izvela performanse u Düsseldorfer Kunstverein, BANK (Shanghai), Kunstwerke (Berlin), na šumskim osamama i raznim drugim mjestima.

Ahren Warner (Oxford, Engleska) piše, fotografira i snima kao dio neprekidnog istraživanja suvremenih mreža globaliziranog potrošačkog društva, želja i subjektivnosti. Posebno se bavi uzajamnom podrškom i nekomunikacijom između emocija i logike, globalizacije i prirodnih resursa, kapitala, ljudi i užitaka i različitih oblika suvremenog anti liberalizma kao i ne-mjesta duboko ukorijenjenih među njima.Iako je Warner određen filozofijom misli, subjektivnosti i političke ekonomije, fasciniran je jazom između takvog razmišljanja i afektivnih iskustava ljudi.

Rad Ahrena Warnera

Njegov rad često je fluidna mješavina teksta, slike i filma, s time da se tekst pojavljuje u pisanom i govornom obliku, a slika kao fotografija, kolaž ili zamrznuti kadar filma. Warner često dokumentira govor koji je slučajno čuo ili situacije kada je svjedočio manifestacijama strasti, motivacije, moći i kupnje. 2008./09. diplomirao je metodologiju kritike MA na KCL, London; 2009./13. doktorirao je književnost i filozofiju na Queen Mary, London; 2017./21. studira likovne umjetnosti MFA na Goldsmiths, London.

Corey Hayman u svom radu formulira veze između raznih materijala s ciljem otkrivanja uzorka afro–pesimizma, hauntologije crnaca, napretka i kapitalizma. Njen rad kulminira u istraživanju problema koji se javljaju između predstavljanja i prirodnih resursa. Za Goldsmith CCA napravila je instalaciju na temu estetizacije politike i otpora, istražujući trenutke napetosti između rase i kapitala s ciljem stvaranja materijalnog odgovora. Tekst je nastao kroz lik Rastamiša, tj. proganjajući Rastamiša. Prirodni resursi govore, a crnačko tijelo uhvaćeno je u uzorku kulturološkog predstavljanja, potrošnje i zabave.

Rad Coreya Haymana

Rebecca Ribichini živi u Londonu. Djeluje u medijima zvuka, teksta, performansa, filma i instalacija. Izlagala je i izvodila performanse u Britaniji i inozemstvu. Njen je rad proces neprekidnog istraživanja ideje izvedbenog subjekta, struktura moći, nematerijalnog rada, jezika, komunikacijskih sistema, te šuma i prekida unutar njih. Studirala je na Chelsea College of Art and Design, The London Consortium i diplomirala MA na Goldsmiths University.

Lina Franko je hrvatska autorica koja živi i radi u Düsseldorfu. Diplomirala je MA na Kunstakademie Düsseldorf. U svom radu istražuje ideju bezvremenosti, simultanosti i prostorno–vremenskog kontinuuma djelujući podjednako na svim umjetničkim poljima. Izlagala je u brojnim muzejima, uključujući i Vll. i XI. trijenale hrvatskog kiparstva u Gliptoteci HAZU–a, Art radionicu Lazareti i Galeriju Otok u Dubrovniku, Museum für Zeitgenössische Kunst u Eupenu (IKOB), aukcijsku kuću Dorotheum u Düsseldorfu i brojne galerije u Njemačkoj i Hrvatskoj. Predstavljala je Hrvatsku na Beijing International Art Biennale (BIAB). 2011. i 2017. nominirana je za Förderpreis für junge Kunst, Düsseldorf. 2018. osniva Rhizom Art Association u dvorcu Frankopan u Kraljevici i postaje umjetnička direktorica međunarodnog umjetničkog projekta 3rd–SPACE.EU/rope.

Emasculation, rad Line Franko

Sofia Albina Novikoff Unger je dansko-ruska autorica, živi u Londonu. Diplomirala je MA na Goldsmiths University. Stvara video radove, instalacije, tkanine, 3D print i zvučne radove. Bavi se ontologijom povezanosti mikro i makro sustava u prirodi i društvu, te veza između prirodnog i umjetnog svijeta. Do sada se predstavljala na CPH: DOX Film Festival, Copenhagen (2020.); Chasing Unborn Shadows, Gossamer Fog, London (2020.); Traverse Vidéo, Le Abattoirs Museum, Toulouse (2020.); A Slow Longing Collapse, Broadway Gallery, Letchworth Garden City, (2019.); Sea2_Serafim Selected Ontology Screening, Seager Gallery, London (2019.); Befriending Hyperobjects, Navel, Los Angeles (2019.); Abracadabra i na 6th Moscow International Biennale for Young Art, Moskva (2018.).

Rad Sofije Albine Novikoff Unger

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More