Dobitnici domaćeg “dramskog Oscara” zaigrali na kartu rodnih pitanja

Na konferenciji za novinare koja se danas održala u Ministarstvu kulture, a na kojoj su obznanjena imena dobitnika ovogodišnje Nagrade za dramsku djelo Marin Držić, pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo ovaj je komorni događaj dovitljivo nazvala domaćim “dramskim Oscarima”. Usporedba je zapravo na mjestu: riječ je o najizdašnijoj nagradi za autore dramskog pisma, koja značajno promovira domaće autore u domaćem teatru – financijski potičući autore na pisanje novih drama i kazališta na uprizorenja onih koji se u ovom natječaju pokažu najkvalitetnijima.

Od 62 dramska teksta prijavljena na javni poziv raspisan u studenome, najboljima su proglašene sljedeće autorice i autori: prvu nagradu osvojila je Una Vizek za dramski tekst Ja od jutra nisam stao, dobitnica druge nagrade je Vedrana Vrhovnik, autorica drame Snijeg, dok treću nagradu dijele Elvis Bošnjak (za dramu Usidrene) i Dino Pešut (za trilogiju Olympia stadion).

Obrazloženja nagrađenih radova pročitala je predsjednica stručnog povjerenstva Branka Cvitković, uz koju su o prijavljenim tekstovima vijećali još Mario Kovač i Magdalena Lupi Alvir. Iz sažetih prikaza vidljivo je kako je dominantna tema pitanje roda, čime se umjetnost (nehotice) približila velikoj aktualnoj temi domaće politike. Tako Elvis Bošnjak piše o ženama kojima je osama otočka sudbina dok čekaju, kao Penelope, svoje muškarce, moreplovce; drugonagrađena Vedrana Vrhovnik ispisuje dramu intimnih ispovijesti raspadajućih obitelji u čijem je fokusu tema (ne)ostvarenja vlastitog potomstva i brojne strepnje vezane uz obiteljski zakon, dok se prvonagrađena Una Vizek poigrava s rodnim i spolnim ulogama te prije svega klišejima vezanima uz njih, obrćući stereotipne rodne uloge, kako sugerira i naslov Ja od jutra nisam stao.

Dvije zanimljivosti vezane za ovogodišnju Nagradu Marin Držić: prvo, najviše je prijavljenih autora iz Dalmacije, a drugo, prijave su dostavljene pod šiframa pa su odluke o najboljim tekstovima donesene prije otvaranja kuverti, kad su otkrivena imena autora. Dobra praksa kojom bi se trebali voditi i drugi natječaju u kulturi.

Nagrade će biti dodijeljene, kao što je u običajeno, na otvorenju festivala Marulićevi dani u Splitu 21. travnja. Prva nagrada “teška” je 40 tisuća kuna, druga 30 tisuća, a treća 20 tisuća kuna. Osim toga, kazališta koja odluče uprizoriti prvonagrađenu dramu dobit će 50 000 kuna.

Osim nagrađenih naslova, povjerenstvo je preporučilo za uprizorenje još pet naslova: „Aleks“ Bojana Brajčića, „Radiona“ Marije Dukić, “Venecijanski meštar u zatvoru iliti pržunu” Sanje Ivić, “Polarna tugaKristine Kegljen te “Marta i sedam strahovaIvane Vuković.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More