[VIDEO] “Mare” nikad nije letjela avionom, ali otvara 67. Pulski filmski festival

Redateljica filma "Mare" Andrea Štaka glavnu je ulogu kućanice koja živi pored aerodroma, ali nikad nije letjela avionom napisala baš za Mariju Škaričić.

Hrvatsko-švicarski film “Mare” redateljice Andree Štake predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem 18. srpnja će otvoriti 67. izdanje Pulskog filmskog festivala i biti premijerno predstavljen domaćoj publici u Areni.

Treći dugometražni film uspješne hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu uz sjajan prijem publike i struke. Priča prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem, dosadašnji život stavlja na kušnju.

Program 67. Pulskog filmskog festivala možete pogledati ovdje

“Mare nikada nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona promatra avione kako lete iznad nje. Kada se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju”, stoji u opisu filma.

Smješten na autentičnu lokaciju nadomak Dubrovnika, Mare je prvi autorski cjelovečernji film snimljen u potpunosti na području Konavala. Inspiraciju za film autorica je pronašla unutar spomenutog podneblja u kojem je odrasla kao i vlastite obitelji. “Konavle su posebno mjesto. To je mjesto u kojem se osjećam slobodno, mjesto odakle potječem. Dijelom poput kakvog westerna: sirovo, prekrasno, divlje i krhko. Udaljeno dvadeset kilometara od crnogorske granice, dvadeset kilometara od turističkog Dubrovnika, odostraga planine Hercegovine, ispred more. Predivno i istovremeno klaustrofobično mjesto, rubno. Idealno za Mare. Ona prepoznaje ograničenja vlastite uloge kao majke, probija ih i prelazi granicu”, kaže redateljica Andrea Štaka.

Filmski kviz: Koliko poznaješ najveće domaće kino-hitove?

Naslovnu ulogu ciljano je pisala za glumicu Mariju Škaričić, a autentičnost priče dodatno je potvrđena lokacijom snimanja i glumcima naturščicima – obiteljska kuća i djeca naslovne junakinje dom su i djeca autoričine rođakinje. “Mare je osoban film. Ovdje progovaram o fazi života koju osobno poznajem: ne samo da naša djeca odrastaju, već na neki način, uviđamo da i mi odrastamo. Odjednom se pitaš poznaješ li uistinu ljude s kojima živiš. Čuju li te oni? Voli li te vlastiti muž? Je li tvoj život uistinu tvoj?”, dodaje autorica Andrea Štaka.

Pored Marije Škaričić i Gorana Navojca, u filmu glume Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger. Film je nastao kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić.

Andrea Štaka, švicarska redateljica dubrovačkog podrijetla, u svijet sedme umjetnosti ušla je u velikom stilu – 2006. godine debitantskim je filmom “Gospođica” osvojila glavne nagrade na festivalima u Locarnu i Sarajevu. Uslijedio je film “Cure” iz 2014. godine, a “Mare” joj je treći, a mnogi se slažu, dosad i najbolji cjelovečernji film.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More