Maraton na kozjim stazama vlaškog dijalekta: “Vla-Vla-Vlajland cabaret” putuje Hrvatskom

U trenutku kad su se kazališta zatvorila i pozornice utihnule, dugogodišnji prijatelji Ecija Ojdanić i Ivan Leo Lemo krenuli su u priču o ženi koja s velikim srcem punim predrasuda kroči kroz život.

Monodrama “Vla-Vla-Vlajland cabaret” u listopadu kreće na turneju po Hrvatskoj, u sklopu koje će se 18. listopada u kazalištu Vidra održati i zagrebačka premijera. Osim u Zagrebu, priča o narodnoj feministici i zdravorazumskoj heroini koju je utjelovila Ecija Ojdanić 9., 10. i 11. listopada igra u splitskom Teatru na kraju grada, 14. listopada je u Petrinji, dan kasnije u Rijeci, a 16 listopada stiže u Selce. U dubrovačkom Kazalištu Marina Držića na rasporedu je 24. listopada.

Predstava kazališta Moruzgva “Vla-Vla-Vlajland cabaret” svojevrsni je nastavak koprodukcije kazališta Kerempuh i kazališta Moruzgva nazvanog “Cabaret preko veze” iz kojeg originalno potječe lik Vlajne čistačice koja se bori za svoju egzistenciju i u toj borbi doživljava razne spoznaje atipične za vlastitu stereotipnu poziciju. Narodnu feministicu i zdravorazumsku heroinu sudbina je, kao i mnoge građane naše zemlje, odvela u Njemačku. Nova epizoda njezinih pustolovina prati kulturološke nesporazume i melodramatske zavrzlame koje su je snašle u toj zemlji snova mnogih naših gastarbajtera.

Redatelj i autor teksta, Ivan Leo Lemo, vrlo je slikovito opisao tu igru vlaškog jezika u kojoj zajedno s Ecijom, inače dugogodišnjom prijateljicom i suradnicom u brojnim predstavama, odaje počast zagori. “I Ecija, moja višedesetljetna muza, i ja podrijetlom smo Vlaji iz Dalmatinske zagore pa smo ovaj kolerično melodramatični, dramsko kabaretski mono maraton otrčali kozjim stazama vlaškog dijalekta. Golim smo jezicima krčili drače, nabadali smo tabane na grube augmentative, proklizavali smo niz strme litice jezičnog krajobraza koji je krški okrutan, ali i pitoreskno očaravajuć“, opisuje redatelj Ivan Leo Lemo.

Ivan Leo Lemo: “U krizama smo bolji ljudi, one su učiteljice”

“Ova predstava je pravo dijete lockdowna. Ivan Leo Lemo i ja smo započeli raditi na toj predstavi negdje početkom travnja, za vrijeme najvećeg lockdowna. Prvih mjesec dana smo imali probe online. Predstava je to o čistokrvnoj Vlajni koja sa svim svojim dobrim i lošim stranama, puna predrasuda, ali velikog srca ide kroz život. Ono što je lijepo jest da se bori sa svim svojim predrasudama i nekako na lijep način uči kroz život”, rekla je o predstavi Ecija Ojdanić.

Glazbu koja prati priču skladao je Zvonimir Dusper Dus, a dramaturški je prošarana satiričnim pjesmicama – gangama. Za scenografiju se pobrinula Irena Kraljić, a kostimografkinja Martina Ptičar zaslužna je za izdanja u kojima se na sceni pojavljuje glavna i jedina protagonistica. Aktualnost ove vlaško-gastarbajterske priče leži i u činjenici da se dotiče i koronavirusa te fikcionalizacijom stvarnosti objašnjava kako se zapravo proširio svijetom i, naravno, kakve veze s tim ima – pitoreskna Vlajna.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More