Manduševac kao inspiracija: Goethe-Institut Kroatien otvara natječaj za kratku priču

Natječaj traje od ponedjeljka, 12. listopada do nedjelje, 15. studenog, a dio je programa koji zagovara sadržajnu nadogradnju Manduševca kako bi mu se vratila njegova stoljetna funkcija.

U želji da novim narativima doprinese reinterpretaciji grada i predstavi zanimljive glasove, Goethe-Institut Kroatien otvara natječaj za kratku priču na temu grada čiji sadržaj dijeli naslov s projektom “Žedni grad” te ima uvjet da se u priči spominje voda u gradu.

Urbano iskustvo predmetom je književnih formi, koje svoju tradiciju u Zagrebu među ostalim baštine i od najpoznatijih gradskih legendi, poput one o djevojci Mandi i zdencu Manduševcu, jednome od autentičnih i najstarijih mjesta za konzumaciju besplatne pitke vode u tkivu grada. Grad čine njegovi ljudi i priče, a posebno mjesto u zagrebačkom književnom imaginariju zauzimaju kratke priče.

Natječaj je dio programa koji zagovara sadržajnu nadogradnju Manduševca kako bi mu se vratila njegova stoljetna funkcija i kako bi se odgovorilo na stvarnu potrebu grada. Glavni gradski trg svakako treba imati punkt s besplatnom pitkom vodom, a nema razloga da on ne bude na povijesnome mjestu gdje se to važno zajedničko dobro nudilo stoljećima.

Odluku o nagrađenim pričama donijeti će žiri u sastavu: Nataša Medved, Ivica Prtenjača i Andrija Škare.

Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje, a odluka o nagrađenima bit će objavljena do kraja studenoga na internetskoj stranici Goethe-Instituta Kroatien.

OSTALI UVJETI NATJEČAJA

 • na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji/e pišu na BHS-u (jezicima regije)
 • prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče
 • svaka autorica/autor može prijaviti jednu priču
 • priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima
 • priče trebaju biti napisane na računalu i spremljene u formatu .doc ili .docx (Ariel; veličina slova 12 točaka, prored 1,5)
 • priče se šalju isključivo na email adresu kratkaprica@goethe.de. Drugačije poslani radovi neće biti uzeti na razmatranje
 • žiri će vrednovati pristigle najave u anonimiziranom obliku
 • natječaj je javan

NAGRADE

 1. Prva nagrada: Objava priče na stranicama Goethe-Instituta Kroatien na hrvatskom i njemačkom jeziku i plaćeno pohađanje tečaja njemačkog jezika u Goethe-Institutu
 2. Druga nagrada: Objava priče na stranicama Goethe-Instituta Kroatien na hrvatskom i njemačkom jeziku i poklon paket
 3. Treća nagrada: Objava priče na stranicama Goethe-Instituta Kroatien na hrvatskom i njemačkom jeziku

“Drži li Manduševac vodu?”

U zagrebačkom klubu Booksa, a nastavno na nedavnu umjetničku intervenciju na Manduševcu, održana je tribina pod naslovom “Drži li Manduševac vodu?” u sklopu projekta “Žedni grad”, čiji je autor Saša Šimpraga, a organizira ga Goethe-Institut Kroatien u partnerstvu s platformom 1POSTOZAGRAD.

Sudionici tribine bili su Branko Silađin, arhitekt i jedan od autora sadašnjeg izgleda Trga bana Jelačića i Manduševca, Stjepan Felber, glavni urednik portala EkoVjesnik, Janko Večerina, liječnik i predsjednik Sindikata biciklista, Snješka Knežević, povjesničarka umjetnosti i stručnjakinja za povijest Zagreba i David Kabalin, arhitekt i stručnjak za povijesne ambijente gradova. Tribinu je moderirao Saša Šimpraga, voditelj inicijative za dostupnost besplatne pitke vode na Manduševcu, voditelj platforme 1POSTOZAGRAD i autor programa Žedni grad.

Glavni zagrebački trg već je gotovo jedno stoljeće zakinut za punkt s besplatnom pitkom vodom, što je njegov povijesni sadržaj i stvarna potreba grada danas. Gosti tribine su problematizirali mogućnost sadržajne nadogradnje Manduševca s ciljem vraćanja stoljetne pitke funkcije najstarijoj zagrebačkoj česmi, koja se kroz povijest mijenjala, ali s izuzetkom aktualnog rješenja uvijek služila za pijenje vode. Gosti su pritom istaknuli niz primjera europskih gradova poput Berlina i Nürnberga, koji intenzivno djeluju na osiguravanju besplatne pitke vode za građane na frekventnim točkama u gradu, ali i pristupaju odlučivanju o zajedničkim vodnim dobrima poput rijeka, potoka i česmi na participativan način i u konzultaciji s građanima, potrošačima i stručnjacima.

Uz pitanje tehničkih i arhitektonskih mogućnosti samoga Manduševca te šireg oblikovanja Trga bana Jelačića, bilo je riječi i o širim preduvjetima za konzumaciju besplatne pitke vode u Zagrebu kao komunalnom, javnozdravstvenom i civilizacijskom standardu te važnom doprinosu u borbi protiv klimatskih promjena. Svi prisutni stoga su se zaključno složili da Manduševac treba dobiti mogućnost pristupa besplatnoj pitkoj vodi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More