“Malo skrivanja uz puno metafora”: Izložba Nikole Grabovca priča o nadi i zvijezdama

"Transformacija i opstanak su uvijek mogući samo uz snažnu volju i misao koja poput iskre održava i gura našu svijest prema naprijed", misao je vodilja nove izložbe mladog umjetnika.

Zagrebačka Lauba ove subote, 6. veljače, postaje privremeni dom izložbe “Konstelacije” autora Nikole Grabovca, mladog umjetnika koji kroz seriju autoportreta i skulptura priča o vlastitim unutarnjim osjećanjima, pritom vjerujući u simboliku koju nam pruža okolina te ideju da sličan obrazac, u procesu istraživanja neopipljivog svijeta koji nas okružuje, možemo pronaći unutar samih sebe. “Boja je vodilja, oblik je osjećaj, a motiv često intuicija”, kaže nam Grabovac o novoj izložbi.

“Bit će uključene skulpture i fotografije koje najbolje bilježe eksperimentalni duh koji imam u sebi. ‘Konstelacije’ predstavljaju suodnos životnih trenutaka, scenu, malo skrivanja uz puno metafora”, priča nam o svom novom projektu koji je nastajao u neobičnom, ali i inspirativnom dobu izolacije, karantene i pustih gradova.

“Prije nego što nastane neka kreacije ili tvorevina, sve počinje idejom. Proces između ideje i realizacije je najzanimljiviji jer kao inovativna osoba uvijek tražim nove načine kako nešto napraviti. Put stvaranja nije linearan. Puno toga je u pružanju šanse i isprobavanju”, kaže Nikola Grabovac. Izložbu je “skucao” nakon nekoliko većih projekata, kao što su knjiga za djecu “Priče znane s druge strane” autorice Mirjane Burcar, za koju je radio ilustracije te online izložba “U iščekivanju Sunca”. Promjena medija i pronalaženje novih načina za svoje umjetničke narative pričinja mu, priznaje nam, veliko zadovoljstvo te polako postaje dio njegova potpisa.

“Ne mislim da ću se ikada udomaćiti u jednoj vrsti ekspresije. Istraživački mindset koji sam zadržao mi uvijek nešto novo šapne. Mislim da je eksperiment bitan, kako u umjetnosti, tako i u životu. Zadaća svakog umjetnika je kroz godine shvatiti koja ga vrsta društvenih okova najviše opterećuje, što mu odvlači pažnju, žalosti, usrećuje ili ispunjava. Tema i fascinacija ima napretek – ako je um dovoljno otvoren”, smatra Grabovac.

Mladi umjetnik o kojem se priča: Zavirite u šareni svijet Nikole Grabovca

Otvaranje uma ovog ga je puta dovelo do priče o životnim okolnostima te prilike koje nas spajaju i razdvajaju. “Samo naša galaksija se sastoji od oko 400 milijardi zvijezda. Svaka koja se rodi, neupitno mora jednom i umrijeti, ali proces konstantne transformacije, stvaranja i nastanka uvijek je prisutan. Suodnos elemenata u prirodi preslikava se i u sfere našeg života. Supernova je ono što poznajemo kao najveću eksploziju zvijezde pri kojoj se oslobađa masivna količina svjetlosti i energije. Ciklički tijek stvaranja i uništenja prisutan je u svakoj sferi života, dio je prirode, dio nas. Rađanje zvijezde u ovom kontekstu znači jedno – rađanje nade. Transformacija i opstanak su uvijek mogući samo uz snažnu volju i misao koja poput iskre održava i gura našu svijest prema naprijed”, stoji u opisu izložbe koju u Laubi, uz poštivanje epidemioloških mjera, možete razgledati do 18. veljače.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More