Mala pobjeda streaminga: Zbog pandemije se mijenjaju pravila dodjele Oscara

Kino-dvorane diljem svijeta već su mjesecima prazne, pa je Akademija prvi put u povijesti donijela privremene izmjene uvjeta nominiranih filmova za Oscare.

Dodjeli Oscara iz godine u godinu pada gledanost, a mnogi se slažu u tome da američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti svojim zastarjelim poimanjem filma gubi relevantnost i utrku za trendovima. Ipak, tračak nade pojavio se upravo zahvaljujući novonastalim pandemijskim okolnostima, pa će se za Oscare 2021. godine moći natjecati i filmovi koji nisu stigli do kino-dvorana.

Na sastanku održanom početkom tjedna, uprava je odobrila ukidanje važnog oskarovskog pravila, onog da film mora barem sedam dana provesti u kinima kako bi bio kvalificiran za nominaciju. Ipak, to ne znači da će svaki streaming film odsad moći aplicirati za nagradu – u obzir dolaze samo oni filmovi koji su imali planirane projekcije, ali su ih morali otkazati zbog pandemije. Osim toga, filmovi 60 dana od streaming premijere moraju biti dostupni i na stranici Akademije, na kojoj ih mogu pogledati, a kasnije i ocijeniti, njezini članovi.

“Akademija čvrsto vjeruje da nema boljeg načina za doživjeti film od onog u kinu. Naše stajalište po tom je pitanju isto i tu smo nepokolebljivi. Ipak, povijesna tragična pandemija zahtijeva ovu privremenu iznimku u našim pravilima. Akademija podržava svoje članove i kolege u ovom nesigurnom vremenu. Važno nam je da se njihov rad vidi i slavi, pogotovo sad, kad publika cijeni film više nego ikad”, poručili su u zajedničkoj izjavi predsjednik Akademije David Rubin te izvršni predsjednik Dawn Hudson.

“The Irishman” – žrtveno janje Netflixa u borbi protiv snobovske Akademije

Brojni streaming servisi, zapravo, ovom privremenom mjerom nisu dobili – ništa posebno. Akademija na neki način i dalje diskriminira uratke, primjerice, Netflixa, koji je prošle godine zbog “The Irishmana” nakratko odustao od svojih streaming postulata te ga poslao u kina točno na tjedan dana, kako bi ispunio uvjete za nominaciju. Na kraju se nije isplatilo, jer film od deset nominacija nije osvojio nijednu nagradu.

Jednom kad se kina opet otvore, ovo privremeno pravilo se ukida, a filmovi koji su se za razmatranje od strane Akademije izborili streamingom neće morati u dvorane. Novost je i da se dvije dosadašnje kategorije, i to upravo na inicijativu struke, spajaju u jednu – uređivanje i miksanje zvuka odsad će donositi jednog Oscara. Tako će se dogodine, na ceremoniji koja je planirana za 28. veljače, nagrade dodijeliti u ukupno 23 kategorije.

Odbor Akademije raspravljao je i o glazbi te donio nova važna pravila. Da bi film bio nominiran u kategoriji Najbolje filmske glazbe, mora sadržavati barem 60 posto originalno skladane muzike. Za filmove koji su nastavci ili dio franšize, pravilo je još strože – moraju sadržavati 80 posto originalne glazbe da bi mogli aplicirati za nominaciju.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More