Maja Hrgović pobjednica Javnog poziva za kratku priču ‘Jedna slika iz Domovinskog rata’

Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom objavilo je pobjednike Javnog poziva za kratku priču Jedna slika iz Domovinskog rata, a najavljena je i druga faza projekta – ekranizacija najbolje kratke priče.

Na Javni poziv pristiglo je čak 150 kratkih priča, od čega su predstavljene tri pobjedničke. Prvu nagradu, koja uključuje novčani iznos od osam tisuća kuna te filmsku ekranizaciju osvojila je Maja Hrgović s pričom Povratak. Drugu je nagradu, koja uključuje novčani iznos od četiri tisuće kuna, s pričom Miris oceana osvojio Vlado Vurušić, dok je treću nagradu u novčanom iznosu od tri tisuće kuna osvojio Damir Ocvirk s pričom Za tango je potrebno dvoje.

“Stiglo nam je jako puno zanimljivih projekata, a pobjednička priča Maje Hrgović književnim sredstvima izvrsno ukazuje na često zanemarivanu činjenicu da su žrtve rata ne samo vojnici, nego i članovi njihovih obitelji, djeca i supružnici, a povlači se i pitanje nestalih i trajnih trauma žrtava logora”, kazao je član povjerenstva iz Hrvatskog društva pisaca Tomica Bajsić i istaknuo da se prilikom ocjenjivanja pristiglih radova Povjerenstvo ravnalo prema književnoj i estetskoj vrijednosti, uspješnoj interpretaciji, cjelovitosti i autentičnosti pisanog izraza.

“Ovim natječajem nastojali smo nasljeđe Domovinskog rata valorizirati na umjetnički način. S nestrpljenjem čekamo sljedeću godinu da ta priča bude ekranizirana, kako bi se građani Republike Hrvatske podsjetili da su ljudi koji su sudjelovali u Domovinskom ratu itekako imali dušu, što smo tijekom posljednja dva desetljeća možda pomalo i zaboravili”, kazao je ministar branitelja Predrag Matić, napominjući kako je ovo jedna od rijetkih prigoda kada o Domovinskom ratu možemo govoriti iz druge perspektive

Dobitnica prve nagrade, Maja Hrgović, priznala je da se pišući ovu pobjedničku priču obračunala s vlastitim stereotipima. “Inače ne vjerujem u pisanje kao terapiju, ali kada sam završila, shvatila sam da je to zaista bilo kao terapija. Ta priča o maloj djevojčici čiji je otac zarobljen u Domovinskom ratu i majci koja čeka na njegov povratak, stvarno je proživljena priča. Ono što sam ovime htjela postići je da jednu veliku, mučnu temu filtriram kroz priču o sudbini jedne obične obitelji i njihove male, zaboravljene traume”, kazala je autorica.

“Transformacija književnog djela je alkemija koja nekad uspije, a nekad i ne, a vjerujem da pobjednička priča Maje Hrgović sa svojom životnošću i situacijskom jasnoćom ima ozbiljnu šansu da zaživi i kao film”, kazao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar i najavio sljedeću fazu projekta – natječaj za scenarista i redatelja koji će uskoro raspisati Hrvatski audiovizualni centar, a koji bi u sebi sadržavao ideju adaptacije i redateljske razrade pobjedničke priče.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More