Maja Hrgović, Kristina Kumrić i Vanja Jambrović snimat će film “Povratak”

Maja Hrgović, Kristina Kumrić

Film “Povratak” redateljice Kristine Kumrić, scenaristice Maje Hrgović i producentice Vanje Jambrović proglašen je najboljim među prijavljenim projektima za produkciju kratkometražnog igranog filma.

Ovime je zaključena druga faza projekta Jedna priča iz Domovinskog rata, koji su započeli Ministarstvo branitelja, Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih pisaca, HRT i Vukovar film festival, a čiji je cilj kroz audiovizualnu kulturu promicati vrijednosti Domovinskog rata. Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar osvrnuo se na angažman svih dosadašnjih partnera projekta: “Ako se i zbog čega vrijedilo uključiti u ovaj projekt, to je bilo da damo priliku i poticaj ljudima da stvaraju i kroz maštu se suočavaju s Domovinskim ratom – pričom svih priča. U zadnjoj smo dionici puta i sada nam još samo preostaje dočekati film! Na danas održanoj sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća donesena je odluka da će Hrvatski audiovizualni centar ovome projektu dodijeliti sredstva u iznosu od 450.000 kuna.”

Zrinko Ogresta, Hrvoje Hribar, Predrag Matić, Maja Hrgović, Kristina Kumrić

U povjerenstvu za odabir projekta bili su Irina Masnikosa pred Ministarstvom branitelja te redatelji i scenaristi Danilo Šerbedžija i Zrinko Ogresta ispred HAVC-a. “Na natječaj se prijavilo pet projekata, a naše je povjerenstvo najboljim ocijenilo projekt iza kojeg stoji produkcijska kuća Restart: scenaristica Maja Hrgović, producentica Vanja Jambrović i redateljica Kristina Kumrić”, kazao je Zrinko Ogresta. “Posebno mi je drago što projekt redateljski potpisuje mlada kolegica Kristina Kumrić – radi se o vrlo darovitoj redateljici koja je bila među najboljim studentima svoje generacije.”

“Ono što mi se posebno svidjelo kod Majine priče je to što događaje predstavlja iz nove vizure i otvara nova pitanja. Ova priča predstavlja glas čitave jedne generacije koja još nije artikulirala svoje iskustvo rata. Majina je priča zapravo ono što sam i sama bila tijekom rata – da je bilo nekako drugačije, vjerojatno se nikada ne bih odvažila snimiti film o ovoj temi. Zato osjećam veliku odgovornost i čast što sudjelujem u ovom projektu”, kazala je Kristina Kumrić o svojoj uključenosti u projekt.

Hrvoje Hribar, Predrag Matić, Maja Hrgović, Kristina Kumrić

Maja Hrgović napisala je scenarij prema vlastitom predlošku, koji je proglašen najboljom kratkom pričom u prvoj fazi javnog poziva. “Priča koju sam napisala bila je nešto najbliže autobiografiji, a da istovremeno ostane dobra književnost. Zato i sama osjećam odgovornost u ovome projektu, iako ona teče u drugom smjeru. To je moja odgovornost prema likovima koji su oblikovani prema stvarnim ljudima iz moje obitelji. Branitelj koji se vraća iz zarobljeništva u stvarnosti je moj otac. Zato i prepuštanje te priče u ruke nekome tko će od nje napraviti film zahtijeva veliko povjerenje. Kristina, Vanja i ja rat smo proživjele iz vizure djeteta; filmskom terminologijom, radi se o žabljoj perspektivi koja je očišćena od politike i patetike. Živjele smo rat kroz njegove odjeke i s njime smo imale čudnu simbiozu. Veselim se ishodu filma i nadam se da će ispasti suprotan stereotipima koje svi mi nosimo nakon ovih dvadeset godina”, kazala je Maja Hrgović.

Premijera filma očekuje se na Vukovar film festivalu 2015. godine.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More