Lustig: Ova kriza i porast fašizma podsjećaju na godine uoči 2. svjetskog rata

Branko Lustig počasni je predsjednik Festivala židovskog filma, čije sedmo izdanje počinje u nedjelju u Kinu Europa.

Tim smo povodom porazgovarali s njime o toleranciji u Hrvatskoj, o porastu fašizma u svijetu, o netrpeljivosti prema manjinama, o tome što zapravo znači njegova rečenica “Došao sam u Hrvatsku umrijeti”.

– Ljepše mi je prošetati Gajevom nego Rodeo Driveom. U Zagrebu se osjećam kao kod kuće. Ali najvažnije, mislim da sam ovdje potrebniji nego u Americi; tamo svi znaju o holokaustu, a djeci u Hrvatskoj nedostaje edukacija. Puno govori i činjenica da je Zagreb jedan od rijetkih velikih gradova na svijetu koji nema nikakav spomenik holokaustu, kaže oskarovac, producent Schindlerove liste.

Rastuće neprijateljstvo prema Romima i homoseksualcima, kao i etničkim “neprijateljima” u Vukovaru, Lustig komentira u kontekstu uznemirujućih globalnih društvenih trendova.

– Ponavljaju se godine 1932. i 1939. kad je bila kriza, glad, nestašica novca. Kad god zavladaju takve okolnosti, kad su ljudi nezaposleni, javljaju se pokreti poput fašizma koji ubiru plodove gorčine i nezadovoljstva. Tako je danas u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Poljskoj, gdje se polako razvija nacionalizam kao izraz nezadovoljstva sadašnjim stanjem. Slažem se s Oliverom Stoneom koji je rekao da smo pred izborom – fašizam ili revolucija, zaključuje Lustig.

Uvjeren u potrebu educiranja djece o toleranciji, Lustig najavljuje da će se ponovo susresti s učenicima u Kninu, gdje su ga osudili zbog izjave da ne vjeruje u Boga jer ne može vjerovati da bi Bog dopustio užase poput Aushwitza.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More