Luka Bekavac prvi dobitnik nagrade Kamov

knjigaU godini u kojoj su se fondovi književnih nagrada ozbiljno smanjili – a neke se nagrade, poput one Jutarnjeg lista, potpuno ugasile – Hrvatsko društvo pisaca pokrenuo je projekt koji  je malo izbalansirao stvari. 

Prvi dobitnik književne Nagrade Kamov, koju je HDP raspisao u listopadu i na koju su prijavljena 53 naslova objavljena u protekloj godini, je Luka Bekavac, autor hvaljenog romana Viljevo.

U finalu su, osim Bekavca, bili još Milorad Stojević (Serendipity, HDP), Sibila Petlevski (Vrijeme sumraka, Fraktura), Aleksandar Hut Kono (Nabrajanja, HDP) i Dubravko Mihanović (Bijelo, Žaba, Marjane, Marjane, Prolazi sve, Hrvatski centar ITI).

Na maloj proslavi, danas u podne u HDP-u, Bekavcu je nagradu uručila predsjednica žirija Andrea Pisac. U svome je govoru istaknula da je jedan od glavnih kriterija kojim se žiri vodio (a uz nju su žirirali još Kristina Posilović i Gordan Nuhanović) – bila inovativnost.

– Teško je definirati što je to inovativnost u jeziku i stilu. Teško je naći mjeru, granicu u kojoj inovativnost postaje hermetičnost, objava prestanka komunikacije s čitateljem, rekla je. Za nju, Bekavčev roman “Viljevo” pronalazi lijep balans između inovacije i komunkativnosti.

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Na dodjeli su bili predstavnici Ministarstva kulture i Grada Rijeke koji zdušno podupiru ovaj projekt i koji su dali obećanje da će nagrada Kamov u narednim godinama graditi tradiciju, i to kroz program u Rijeci i Zagrebu. Prema prijedlogu Ivana Šarara iz riječkog poglavarstva, nagrada će se jedne godine dodjeljivati u Rijeci, a jedne u Zagrebu.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.

MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More