Luce o glazbi i estradnim trikovima: “Najpozornije slušaju kad šapćeš”

Kantautori Lucina kalibra puno toga otkrivaju u pjesmama, ali to je, naravno, tek dio priče. Iza emotivnih balada, a ponekad i stalka, krije se vesela 32-godišnja glazbenica puna dobrih tema za razgovor, od pametnih savjeta preko napuhanih ega sve do nepredviđenih situacija koje joj je donio život u glazbi.

Pegula, peh ili smola u životu znače “nesretnu okolnost” – primjerice, kad idete na spoj života i crkne vam mobitel. Ili, recimo, kad mjesece uložite u novu pjesmu i spot, a onda se dogode pandemija i potres, i malo je kome do nove glazbe – čak i ako je jako dobra. Ovo potonje dogodilo se i talentiranoj Luciji Ćustić, koja je pod nadimkom Luce u posljednjih nekoliko godina postala omiljeno ime glazbene scene i pjevačica “na koju se računa”, a objava pjesme u žaru do jučer nezamislivih problema samo je jedna od crtica u njezinu dinamičnom estradnom porfoliju, punom dobrih pjesama ali i neočekivanih trenutaka.

Možda je se sjećate iz sad već davne 2014. godine, u kojoj je “niotkud” i bez nekih pompoznih uvoda slušatelje oduševila prvom pjesmom “Možda mi”. S prvim uzbuđenjima stigle su i prve naljepnice, prozvali su je “hrvatskom Adele”, zaključili da će imati lijepe balade i da ima “baš krasan alt”. Sve je bilo sigurno i unaprijed zapisano u estradnim knjigama, a onda se počeo događati život i mladu glazbenicu odveo na nevjerojatan put ispleten iznenađenjima, ludim egima i nekim nenadanim dobrim ljudima.

Za početak, njezina je prva pjesma oduševila Josipu Lisac. Zapravo, ne oduševila već prenerazila, jer kako drukčije objasniti povezanost koju su tada ostvarile, a materijalizirala se u nekoliko dueta koje su otpjevale na pozornici. Ne samo što su se dobro napjevale – Luce je u glazbenoj divi dobila mentoricu kakvu neki mogu samo sanjati (a većina sanja upravo Josipu).

“Osjećam ogromnu zahvalnost na pruženim prilikama i gostovanjima na njezinim koncertima, ali i na svim savjetima i životnim mudrostima koje kroz razgovore nesebično dijeli sa mnom. Jednom prilikom mi je rekla da su ‘prvi i zadnji ton u pjesmi su najbitniji’, a to, osim u glazbenom smislu, doživljavam i vrlo životno. Iznimno je važno kako ćemo započeti, ali i završiti neku priču, odnos ili situaciju. Osim što je vrhunska glazbenica, Josipa je i iznimno lucidna i duhovita osoba, tako da je svaki razgovor s njom poučno, ali i zabavno iskustvo koje mi se u glavi sprema pod folder Pokloni“, priča nam Luce o suradnji iz snova koja je letvicu u samom početku njezine karijere postavila prilično visoko.

“Nekad mi se teško suzdržati i odšutjeti”

Zavirivši u visine prije nego što se nadala (naravno, ne samo zbog Josipe Lisac već i zahvaljujući nizu samostalnih postignuća kroz singlove i koncerte), Luce je ostala iznenađena jednim detaljem itekako tipičnim za estradu, koji je u teoriji jasan i probavljiv, ali u praksi, na pozornici, u studiju ili backstageu, nekad čak i smiješan.

Foto: Maja Turković

“Bude raznih iznenađenja putem, kao i svima, ali uvijek me zabavi količina tračeva koji se šire i uvijek me iznova šokira količina ega i taštine kod određenih pojedinaca. Nikad mi neće biti jasno što im se to dogodi u glavi da misle da vrijede više od nekog drugog samo zato što su javne osobe. S obzirom da sam dosta izravna po prirodi, a s takvima treba ‘hodati po jajima’, nekad mi se teško suzdržati i odšutjeti, ali učimo dok smo živi, pa tako i ja”, kaže Luce i dodaje da je u gužvi glazbenika ipak našla i istomišljenike.”

Uz Barbaru Munjas, Akleu Neon, Idu Prester, Lovely Quinces i druge talentirane glazbenice, a na inicijativu Sare Renar, nedavno je snimila pjesmu “Šuti i pjevaj”, zasad jedinu suradnju koja je trajno zabilježena. Dueta će, kaže nam Luce, biti u budućnosti, ali to, na neki način, mora zatražiti i sama pjesma.

“Najstroža sam prema samoj sebi, kad snimam vokale”

“Uvijek se stavljam u službu pjesme i bitno mi je da to u studiju bude glavna nit vodilja, a ne ego ili čija je ideja ‘važnija’. S obzirom da sam na gotovo svim pjesmama autorica ili koautorica, sudjelujem i u produkciji, a veliko povjerenje imam i u aranžera i producenta, kao i druge koautore te dečke iz benda koji to uživo odsviraju i daju neki svoj touch. Važno mi je da s producentom mogu otvoreno dijeliti ideje i dojmove, ali i eventualna neslaganja u viziji pjesme. Određeni kompromis je neizostavan, ali treba procijeniti do koje granice želimo i možemo ići, a da smo svi zadovoljni rezultatom. Najstroža sam ipak prema samoj sebi, kad dođe vrijeme za snimanje vokala”, kaže nam pjevačica koja iza sebe ima i nominaciju za MTV nagradu te brojna druga priznanja za svoj glas, ali i autorski rad.

Za sebe kaže da “pleše po rubu mainstreama”, što, ruku na srce, zapravo rade mnogi, ali uspijeva doista rijetkima. “Kad šapćeš, najpozornije će te slušati. Daleko sam ja od šaptanja, ali da, odabrala sam teži i sporiji put, pogotovo u današnje vrijeme većinom formatiranih radija, gdje prioritet imaju lagani tekstovi s još lakšim melodijama i gdje se bez dobrog lobija teško ili nikako probiti. Srećom, nije sve tako crno, još uvijek postoje urednici i novinari koji daju prostor i nečem malo manje prvoloptaškom”, priča nam Luce dok odbrojava dane u karanteni koja joj je, kao i čitavom svijetu, pomutila planove.

Dok se radijskim eterom, YouTubeom i ostalim digitalnim platformama vrti njezina nova pjesma “U sjećanju”, ona usavršava nedavno započetu koncertnu priču. Nakon uspješnog debija u Sax!-u, njezina večer nazvana “Souliranje” vraća se ove jeseni. “Dobra prilika da se ljudi malo raščagaju i čuju moju energičniju stranu, s obzirom da mi je u autorskim pjesmama naglasak više na melankoliji i molu”, kaže Luce, a na pitanje o lovi na estradi odgovara da “glazbenici u Hrvatskoj žive od ljubavi”.

NAJGORI NASTUP U ŽIVOTU
Dogodio se prije nekoliko godina, usred ljeta. Vani je bilo neizdrživo sparno, a moj se napad panike odlučio aktivirati dok sam dolazila na pozornicu. Sjećam se ogromnih reflektora koji mi piče u glavu, buba koje me oblijeću, treskavice i hladnog znoja… Nekako sam uspjela održati koncert do kraja i s vremenom otkrila načine kako se bolje nositi sa sličnim situacijama, ali taj prvi put je bio za pamćenje. Ne ponovilo se!

Za kraj moramo primijetiti da se, iako voli scenu, na pozornici stalno skriva iza stalka. Nesigurnost, problemi s ravnotežom ili nešto treće? “Hvala ti na komplimentu, ali sumnjam da bih se sa svojim oblinama uspjela sakriti iza stalka. Šalu na stranu, citirat ću svoju kolegicu Irenu Žilić, koja mi je jednom prilikom rekla ‘znaš što, najrađe bih se sakrila iza neke zavjese da me nitko ne može vidjeti nego samo slušati’. Od svakog izvođača se očekuje da bude i odličan performer, što je djelomično introvertiranim overthinkerima poput mene nekad vrlo izazovan zadatak, pa se povremeno i stalak nađe na putu dok sam ja udubljena u interpretaciju i poruku koju želim prenijeti”, zaključuje Luce i vraća se svojoj karantenskoj svakodnevici – slušanju dobre glazbe, napetim društvenim igrama sa cimerima ali i ponekim coverom na društvenim mrežama, za dušu i fanove.

Dorijan Klarić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More