Mlada kantautorica Lu Jakelić prvim albumom izazvala potres na glazbenoj sceni

Može li glazbenik u Hrvatskoj istovremeno biti prisutan na komercijalnim top-listama te obožavan od strane publike koja ne prati ni komercijalno, ni domaće, a ni top-liste? Skromnom popisu glazbenika takve širine, u koje se ubrajaju možda Josipa Lisac, Oliver i Gibonni, ovih se dana polako ali sigurno pokušava priključiti 26-godišnja Lucija Jakelić iz Đurđevca, koja je pod umjetničkim imenom Lu upravo izdala album prvijenac “Sve o čemu sam šutjela“, poseban zbog nekolicine razloga.

Za početak, njegova promocija u zagrebačkoj Ludoj kući privukla je zavidan broj uzvanika – od glazbenika do poznatih fotografa, stilista i redatelja. Interes na zagrebačkoj kulturnoj sceni, osim s nekoliko najavnih singlova, postigla je zahvaljujući obradama na YouTubeu, HRT-ovoj “A strani” i drugim emisijama u kojima je pokazala nevjerojatno zreli, ali i izrazito prijemčljiv glazbeni senzibilitet.

Tu se skriva njezin drugi prepoznatljiv pečat, odnosno, namjera da ovakvu publiku zadrži pamtljivim, laganim i pametno osmišljenim pop pjesmama čija je pozadinska priča za današnje pojmove prilično hrabra, a neki će reći – i staromodna. Albume kao glazbene koncepte danas u Hrvatskoj radi sve manje izvođača A lige – oslanjaju se na singlove, jednokratne blockbustere koji im povećavaju medijski interes i, naravno, broj koncerata.

Pop album iz drvene kolibe

Za promjenu, Lu je glazbenu ekipu odvela na jedno intenzivno putovanje, i metaforički, i doslovno. “Moja glazbena priča nije nastala pod velikim svjetlom diskografske kuće, u studiju koji je danonoćno osmišljavao ‘kako trebam zvučati’. Nastala je upravo kako su se albumi nekoć snimali. Zatvorili smo se na desetak dana u rodno selo moje majke, Batinske, u drvenu kolibu. Tamo smo snimili većinu materijala, a dovršili u malom zagrebačkom Rejhanovom studiju u Sesvetama. Tih deset dana slušali smo šumu, mrak, zrikavce, mjesečinu i jedni druge. Nakon snimanja, osluškivala sam samu sebe kroz poteškoće, no baš kako je bilo je trebalo biti – naporno i psihički i financijski, da bih uvidjela koliko vrijedi(m). Cijeli album napisan je faktički u dana. Sada kada gledam kroz i na tih dvanaest pjesama, matematički su sve napisane prošle veljače, no pjesničke slike, osjećaji, zaključci i tragovi nastajali su kroz moje bivanje”, rekla nam je Lu.

“To je na kraju prepoznala i Croatia Records, moj današnji diskograf, koji vjeruje da nisam većina, već veličina. A ovaj album znak je da su to prepoznali i ostali, mnogo ranije. Na kraju krajeva, zbog koga sam i radila svoju glazbenu priču – zbog pratitelja i fanova koji vjeruju u mene, i zbog one male devetogodišnje mene, koja je to nesvjesno sanjala otkad je svjesna glazbe u sebi”, kaže Lu, koja potpisuje glazbu i tekstove za svih dvanaest pjesama.

“Učitelj dolazi kad je učenik spreman”

“Neobično mi je isticati da sve sama radim. Meni je to, do iskustva rada na albumu, bilo uobičajeno. Danas znam kolika je to vrijednost, dar i težina istovremeno. Na sreću, kako se kaže ‘učitelj dolazi kad je učenik spreman’, u mom životu je stvarno i bilo tako. Producent i aranžer je Rejhan Okanović, koji mi je u cijelom procesu postao kao drugi otac. Kad je poslušao materijal, rekao da imam i nosim nešto veliko”, rekla nam je pjevačica koja je o nastanku albuma snimila i kratki dokumentarni film.

Lucija Jakelić

Je li njezina glazba art ili pop ili oboje i treba li joj uopće muzička ladica za lakše raspoznavanje u novim imenima napućenoj glazbenoj sceni? Nekima zvuči kao Detour, druge podsjeća na Meritas, trećima je potpuno nova, originalna i autentična. Svjesna činjenice da je izrazito osoban album predala drugima na sud i procjenu, njegovu autentičnost potpisuje i Lu: “Album je cijela moja istina, koju sam dosad uspjela ne nužno razumjeti, ali otkriti i omirisati. Puno o ljudima, ljubavi, samoći, praznini i ranama – koje su istovremena remedija”.

Dorijan Klarić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More