”Loše obrazovanje” fino pokazuje da korupcija dolazi iz školskog dvorišta

Htjela si na privatni fakultet, nisi željela državnu školu.

Loše obrazovanje (Bad Education, 2019, 108 min)

Režija: Cory Finley

Scenarij: Mike Makowsky prema članku Roberta Kolkera u New York Magazineu

Glume: Hugh Jackman, Ray Romano, Welker White, Allison Janney

Jedan od najvećih skandala pronevjere novca namijenjenog javnim školama u Americi nije teško usporediti s hrvatskim modelima upravljanja. Odlično napisano i režirano Loše obrazovanje premijerno je prikazano na filmskom festivalu u Torontu (2019), a kod nas je dostupno na HBO-u. Ravnatelj Frank Tassone (Hugh Jackman) sve je pokušao ušutkati pa i učenicu Rachel (Geraldine Viswanathan), no ona se nije dala smesti u namjeri da prokaže stvarnu pozadinu ugledne škole. Istina je isplivala na vidjelo u školskim novinama The Hilltop Beacon da bi došla do velikog New York Timesa.

Zabavljača i superheroja, naočitog Jackmana nismo često navikli gledati u ulozi stvarne osobe. Njegove dosad rijetko viđene sposobnosti dramskog izričaja ističu se u liku upravitelja okruga državne škole, obožavanog Francisa (Franka) Tassonea. Scenarist Mike Makowsky bivši je učenik škole Roslyn na Long Islandu. Pohađao je taman tijekom afere pa se punina filma taman fino očituje u detaljima.

Frankov karakter i životne navike otkrivamo postupno. Pratnja udaraljkama daje im filmski intrigantnu notu. Kolege kojima je okružen izabrali su svoj posao jer je smislen, no svi na kraju moraju donositi novce i jačati konkurentnost škole. Činjenica da kvalitetnije obrazovanje podiže cijenu nekretnina u okrugu čini javnu školu korporacijom, a slavoljubljiva pozera Franka njezinim izvršnim direktorom. Marljivošću je školu doveo na četvrto mjesto, usput nehajno koristeći blagodati Pamina (izvrsna Allison Janney) dugogodišnjeg iskustva u vođenju knjiga. U sceni pauze gdje oni podijele njezin sendvič čak pomislimo da su i tajni ljubavnici jer je njihov odnos šarmantno lisičav.

No svijet nije crno-bijel i redatelj je toga svjestan pa vješto nijansira. Pronevjera i korupcija mogu dolaziti i od onih koji pridonose radeći za društveno dobro jer su smatraju da imaju na to pravo. Uostalom  prilika čini lopova. Završna scena Frankove vizije škole na prvom mjestu ukazuje da je njegov trud posljedica licemjernog rada na slici kojom se izvana predstavlja. Plastičnom operacijom zategnuto lice izglancana je fasada kule od karata njegove osobnosti.

Mladom njujorškom redatelju Finleyu ovo je drugi dugometražni film u kojem se bavi situacijama tinejdžera egzistencijalno ”zarobljenih” u svijetu odraslih. Učenici Roslyna žele uspjeti u tom svijetu, ali i promijeniti ono loše u njemu. Oni zapravo raskrinkavaju spletke vlastitih učitelja. Svjesni su da time mogu ugroziti vlastite mogućnosti daljnjeg školovanja. Učitelji svojim savjetima i ocjenama udaraju temelje puta mladima. Mogu ih i prigušiti kritikom i prijetnjama, posebno ako se oni bave nečim što će poremetiti njihov status.

Prilično je čudno žanrovski takav film odrediti kao komediju, kao što čine Wikipedia, IMDb i HBO, a ne spomenuti dramu, u ovome slučaju najbližu – socijalnu melodramu. Zbog nekoliko pikantnih činjenica o Franku prikazanih u filmu, stvarni je Tassone reagirao tvrdeći da nisu istinite. Na prvi pogled prividna letargija i idealizam posla kojim se bave u pozadini skrivaju osobne ciljeve za koje su svi pomalo udruženi. No koristoljublje kao baza dovoljno je dinamično onima koji nakon raskrinkavanja prevaru žele zataškati kako bi zadržali školu na visokoj poziciji i time učenicima osigurali upise na visoko rangirane fakultete. Mogu li ljudi kojima je na prvom mjestu prezentacija okolini biti kvalitetni učitelji i primjeri mladim naraštajima i je li to što oni njih uče korisno ili tek potreba za dokazivanjem?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More