Ljetno štivo: Na obali južne Francuske ‘niknula’ knjižnica na plaži

Najnoviji dizajn arhitektice Matali Crasset nosi naziv Bibliothèque de Plage, što označava knjižnicu na plaži, a instalacija je smještena u francuskom gradiću Istres koji pak leži na obali lagune Étang de Berre.

Ova pokretna struktura dom je čak 350 naslova, uključujući neke od Matalijinih najomiljenijih romana poput Pojedite me autorice Agnès Desarthe ili Stvari francuskog autora Georgea Pereca.

Sama knjižnica oslanja se na svoju čeličnu strukturu omotanu ceradom koja pruža sjenovito utočište onima koji požele pobjeći od sunca. S policama knjiga smještenima u svom središnjem dijelu te tri sjenovita dnevna boravka oko same strukture, ova instalacija posjetiteljima plaže pruža idilično mjesto za mirno uživanje u knjigama.

Lokalna vlast grada Marseillea, u čijem se zaleđu nalazi i Istres, posljednjih nekoliko godina pojačano radi na inicijativama koje promiču kulturu čitanja među javnosti. Osim što su potpomogli Matali Crasset, vlast je također inspirirala umjetnika Pierrea Charmoyja da 2011. godine napravi knjižnicu na plaži, prvu koja se pojavila na plažama gradića Istresa.

Poznata po svojim malim i ćudljivim dizajnovima, Crasset je brzo ‘preuzela’ ideju i napravila vlastitu verziju knjižnice na plaži. Ako se kojim slučajem nađete na plaži La Romaniquette, svakako posjetite Bibliothèque de Plage koja će građanima biti dostupna za razgledanje (i čitanje) sve do 1. rujna, ali i naredna dva vikenda u rujnu.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More