Linija koja nas razdvaja: Šokantna vizualna stvarnost ekonomske nejednakosti

Erase the Difference
Pretvaranje da živimo u pravednom, integriranom društvu koje je slijepo na boje i različitosti je super sve dok nas netko realniji od nas samih ne podsjeti na okrutnu stvarnost izvan naših ružičnjaka.

Nažalost, mnogi od nas nikada se ne odmaknu ni pedalj dalje od udobnosti naših društvenih i fizičkih mjehurića koje smo tako pomno izgradili. Ne vidimo problem. No, to ne znači da on ne postoji u našem susjedstvu, našim gradovima, našoj zemlji i našem svijetu.

Meksički fotograf Oscar Ruíz odlučio je kako je vrijeme da konačno skinemo povez s očiju. U Meksiku, ekonomska nejednakost najbolje je istražena i prikazana kroz foto dokumentaciju koja niti na bilo koji način nije naknadno mijenjanja. Fotografije prikazuju ogroman nesrazmjer između kvartova u Meksiku gdje su neka od najbogatijih područja samo tankim zidom razdvojena od onih najsiromašnijih.

Fotografije su načinjene u suradnji s meksičkom oglašivačkom agencijom Publicis u sklopu kampanje koja nastoji baciti svjetlo na disparitet u bogatstvu. Ispod svake fotografije stoji: “Ova slika nije modificirana. Vrijeme je da to promijenimo.”

Nejednakost prihoda i divergencija nezaposlenosti raste nevjerojatnom brzinom tijekom sadašnje gospodarske klime, ali s nedostatkom koncentracije, malo informacija je u opticaju. Izvješće zaključeno 2011. godine koje je provela pariška Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OCECD) pod naslovom u “Society at a Glance 2011 – OECD Social indicators” objašnjava gdje je jaz između bogatih i siromašnih postao najveći. U tom izvješću Meksiko je svrstan u među najgore zemlje, odmah iza Čilea.

Možda nam ove snimke stvarnosti Mexico Cityja mogu pomoći da priznamo, prepoznamo i razbijemo zidove koji nas dijele. Vrijeme je da zastanemo i konačno pod reflektor stavimo granice koje smo postavili jedni između drugih.

Paraisópolis

Ove fotografije neodoljivo podsjećaju na nekoliko godina staru fotografiju na kojoj se posve jasno vidi linija siromaštva između jedne najbogatijih četvrti u brazilskom Sao Paulu, Morumbi, te jedne od najsiromašnijih četvrti popularno nazvane Paraisópolis. Ironično, lijeva strana poznata je pod nazivom “Paradise City”.

KH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More