Legion: Začudan vizualno-žanrovski koktel koji opija

Legion (2017. – ), Sezona 1 (8 epizoda)
Kreirao: Noah Hawley
Režija: Noah Hawley, Michael Uppendahl, Larysa Kondracki, Tim Mielants, Hiro Murai, Dennie Gordon
Scenarij: Noah Hawley, Peter Calloway, Nathaniel Halpern, Jennifer Yale
Uloge: Dan Stevens, Aubrey Plaza, Rachel Keller, Jean Smart, Bill Irwin, Jemaine Clement

Čovjek koji je svijetu podario Fargo, seriju inspiriranu kultnim istoimenim filmom braće Coen, 2014. godine dobio je ponudu da razvije prvu igranu seriju temeljenu na X-Men stripovima. Kao veliki fan, Noah Hawley objeručke je prihvatio, udružio snage sa scenaristom i producentom popularne filmske franšize i odlučio kreirati seriju koja će se baviti “dekonstrukcijom negativca…i biti ljubavna priča”. Lik iz X-Men svemira koji se idealno uklapao u okvire ideje jest David Haller ilitiga Legion, antijunak koji pati od poremećaja ličnosti (nazvan prema biblijskom demonu Legionu koji se Isusu predstaviše s “I am Legion, for we are many”), što se na intenzivan način odražava na njegove moći.

Nakon originalne uvodne sekvence koja nam obećaje nezaboravnu vožnju čije nam je odredište nepoznato, glavnog junaka ovog ni po čemu običnog projekta zatječemo u ludnici u kojoj se nalazi jer mu je odmalena dijagnosticirana shizofrenija. Davidu (maestralni Dan Stevens) društvo pravi njegova prijateljica Lenny (Aubrey Plaza), sve dok u bolnicu ne dođe nova pacijentica Sid (Rachel Keller) čija je specifičnost ta da je nitko ne smije dotaknuti. David i Sid ubrzo prohodaju (bez diranja), no događaji koji uslijede ubrzo poremete njegov ionako pomaknuti osjećaj stvarnosti te ga nagnaju da se zapita “tko je ovdje lud?”…

Prva od mnogih specifičnosti Hawleyjevog projekta jest sljedeća: da nema Marvel loga prije prikazivanja samih epizoda i da pritom niste toliko gorljivi fan X-Mena da biste bili upoznati s Hallerom, u početku vam ne bi palo na pamet da gledate seriju centriranu oko lika iz jedne od najpopularnijih stripovskih franšiza. Zapravo, prije biste pomislili kako upravo uživate u psihološkom hororu s nevjerojatnim glumačkim izvedbama koji je režirao Wes Anderson, napisao Charlie Kaufman, a producirao David Lynch. A ako to samo po sebi nije dovoljna preporuka, ne znam što jest.

Legion ima tu unikatnu kvalitetu da jednom kada “krene”, što učini već prve sekunde, više ne staje. Cijela prva epizoda prekrasno je začudan vizualno-žanrovski koktel koji opija na način da uvlači, oduševljava, iznenađuje, zbunjuje i budi žeđ za još. Priča koja se iz epizode u epizodu zapetljava samo da bi se do kraja osmodijelne sezone mogla naizgled rasplesti, kao i činjenica da se većina “bitke” odigrava na bojnom polju zvanom ljudska podsvijest, čine Legion potpuno atipičnom serijom o superjunacima koja upravo uslijed navedenog uspijeva dobru staru i već podosta otrcanu žanrovsku šablonu dići na novu razinu i dati joj neočekivanu kompleksnost, dubinu i pokoju dimenziju (doslovnu i metaforičku) više. Jer ono od čega Hawley polazi i što svim raspoloživim sredstvima prikazuje u potpunosti je internalizirana borba protiv “glavnog negativca”, što će reći da svijet koji naši junaci pokušavaju spasiti nije onaj vanjski – već Davidov unutarnji.

Usprkos estetici koja sugerira da je radnja smještena 70-ih, specifični vizualni identitet Legiona koji jasno daje do znanja da iza njegovog šarolikog ludila itekako stoji pomno osmišljena metoda u konačnici ostavlja dojam “bezvremenosti” i uvlači nas u priču “smještenu” onkraj vremena i prostora – i to baš zato što nas vodi na putovanje prostranstvima ljudske psihe, usred kojeg nije, Hawleyjevim riječima, prikaz samog svijeta, već Davidovog doživljaja svijeta. I to kakvog – fragmentiranog, nostalgičnog, prenatrpanog utiscima, glasovima, bojama, osjetima, vizijama kojima ne zna ni razlog ni podrijetlo, s percepcijom u sklopu koje ne može razlikovati projekcije svojeg uma od “stvarnosti”, a “stvarnost” od sjećanja, nesvjestan činjenice da je ono što smatra svojim najvećim hendikepom zapravo njegova najveća (opet, i doslovna i metaforička) moć.

Cjelokupni identitet serije tako postaje istovjetan Davidovom identitetu tj. biva njegovim odrazom, čime se nas kao gledatelje bez pitanja i milosti stavlja u njegove cipele, odnosno njegov um, i omogućuje nam se da zajedno s njim slažemo ne samo komadić po komadić mozaične radnje, već i njega kao prisilno fragmentirane ličnosti neslućenih kapaciteta. Takvo skidanje stigme s onoga što se percipira kao mentalna bolest apsolutni je doprinos svijetu X-Mena (i svijetu kao takvom) čija glavna tema i jest slavljenje različitosti i prikazivanje istih kao posebnosti i darova koji su tu da nam služe u ostvarivanju naših najvećih potencijala, ako ih naučimo pravilno usmjeravati.

I u tome leži Legionova najveća snaga. Nemilosrdno nas bacajući u more slika, zvukova, osjeta te zahtjevnih i zastrašujućih emocionalnih iskustava i savršeno nas katapultirajući u stanja kronične zbunjenosti, nekoherentnosti i konstantnih paradoksa, serija nam omogućuje potpuno saživljavanje, a samim time i empatiziranje s glavnim junakom kojem stvari jednakim tempom postaju jasne kao i nama. Time nam se daje uvid u jedinstvenost pojedinčevih unutarnjih svjetova i čini nas same dijelom istih, inteligentno i maštovito nas spuštajući duboko u potisnuta i neosviještena sjećanja obilježena i zamrznuta traumama.

To prekrasno razumijevanje principa po kojima najskrovitiji dijelovi naših bića funkcioniraju, kao i pogođen prikaz teorije, a i “prakse” emocionalnog rada kakav se događa u, primjerice, regresoterapiji u svrhu otključavanja i prerađivanja spomenutih trauma, Legionu (seriji) daju onoliko dodatnih dimenzija koliko ih i sam Legion (junak) ima. Stoga je pravo osvježenje u masi nemaštovitih i već viđenih filmskih i televizijskih uradaka nabasati na seriju poput ove, čiji tvorci shvaćaju kako je upravo neistražena ljudska nutrina nepresušno vrelo genijalnih sadržaja i sjajan poligon za narativnu, vizualnu, atmosfersku i emocionalnu igru. A na svakom od navedenih polja Legion apsolutno trijumfira.

Koraljka Suton

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More