Laserski izrezan papir nalik delikatnom fosilu

Njegov je rad istraživanje i ponovno prikazivanje prirodnih organskih formi koje nalazimo u biljkama, mineralima… Rogan Brown traži ponavljajuće uzorke i motive kojima je protkan svijet prirode i koji su, na različitim nivoima, sastavni dio njenog fenomena.

Od mikroskopskog od makroskopskog, preko širokog spektra geoloških oblika. Rogan je potaknut tradicijom znanstvenog crtanja i modelarstva, djelomično i radom umjetnika – znanstvenika Ernsta Haeckela. Njegov pristup zahtjeva pomno promatranje, kiruršku preciznost i temeljite pripremne skice, a uvijek mu prethodi sjajna imaginacija koja ima ulogu prizme kroz koju se ta materija preoblikuje.

Radi na principu laserskog izrezivanja papira, u suradnji sa laserskom tvrtkom Capital Models iz Londona. Usredotočen je na izradu primjeraka manjih dimenzija, isključivo zbog vremena izrade, i isplativosti na temelju prodaje radova. Svaki je sloj papira posebno iscrtan, a tek onda poslan na lasersko rezanje.

Njegovi su radovi svojevrsna komunikacija sa prirodnim oblicima, prikaz opčaranosti ljepotom oblika, njihovom stabilnošću unatoč naizgled krhkom izgledu. Svaka skulptura iziskuje mnogo ogromnu količinu strpljenja, pažnje, preciznosti i vremena.

Usredotočenost u dugotrajnom procesu ne smije se bazirati na samo jednom segmentu skulpture, stalno se provjeravaju oblik i značenje. Zgotovljeni proizvod ima nalik na fosil koji je ostaje nakon što je proces realizacije završen. Rogan odabire papir kao medij zbog toga što najbolje prikazuje kombinaciju delikatnosti i trajnosti koji su karakteristika prirodnog svijeta.

Za neke je stablo poput živog bića koje te može natjerati da pustiš suzu, dok je za druge ono samo zelena tvorevina koja im se nađe na putu. Neki vide Prirodu kao smiješnu i deformiranu, neki je jedva uopće i primijete. Ali za oči ljudske Mašte, Priroda je sama Mašta.

William Blake

Rogan Brown je osvojio prvu nagradu Shangai-Florence Prize koja će mu omogućiti izlaganje na Present Art festivalu u Shangaiu. To mu posebno mnogo znači jer je i sam inspiriran kineskom umjetnošću, te se uvijek nadao publici u Kini koja će ga primiti sa simpatijom, zbog sličnih načela u odnosu prema prirodi.

Antonia Matković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More