Kultura džabe: Tjedni vodič kroz besplatnu kulturu

U novom izdanju Arteistovog tjednog vodiča kroz besplatna, a zanimljiva događanja u kulturi, probrali smo stvarno dobre stvari koje možete vidjeti, čuti i osjetiti čak i ako vam, kao u pjesmi, kroz prazne džepove vjetrovi prolaze.

 

UTORAK

Večeras, na Dan žena, u 18 h u Medijateci Francuskog instituta Zagreb, Preradovićeva 5, održat će se  razgovor o Simone de Beauvoir povodom prvog hrvatskog prijevoda njene znamenite knjige Drugi spol. U razgovoru će sudjelovati Nadežda Čačinovič, Ingrid Šafranek, Andrea Zlatar Violić te urednica knjige Nives Tomašević i prevoditeljica Mirna Šimat, uz moderiranje Rade Borić.
Nakon razgovora održat će se i predstavljanje međunarodnog projekta i monografije videoumjetnica FemLink-Art o kojemu će govoriti umjetnica Sandra Sterle.

 

Nakon „Drugog spola“ stignete i do Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića (Zapoljska 1), gdje se u 19 sati održava predavanje Sanje Horvatinčić na temu Izbrisane: o upisivanju žena u javni prostor Zagreba.

Koliko je ulica i trgova nazvano po ženama? Jesu li žene prisutne u javnom prostoru Zagreba? Koga i što prezentira zagrebačka javna skulptura?

To su neka od pitanja na koja će odgovoriti povjesničarka umjetnosti i istraživačica Sanja Horvatinčić, zaposlena na Institutu za povijest umjetnosti kao znanstvena novakinja, doktorandica povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zadru gdje radi na doktorskoj disertaciji o spomeničkoj skulpturi u Hrvatskoj od 1945. do 1975. godine u kontekstu europske moderne skulpture.

U 20 sati u Booksi pak gostuje Ivana Sajko.

 

SRIJEDA

Nije džabe, ali nije ni daleko od toga: u tijeku je akcija na naslove iz Biblioteke Arteist! Naručite kultnu Književnu Groupie za samo 75 kuna uz besplatnu dostavu – ili još bolje, komplet od oba nastavka, na genijalnih i zabavnih 520 stranica, za samo 139 kuna. Dovoljno je poslati mejl s naslovom „Arteist za Groupie“ na info@arteist.hr i knjige stižu isti dan (u Zagrebu), a zgodni mali Arteistov blokić ide gratis.

 

Knjizevna Groupie

ČETVRTAK

U 19 sati u Studiju Moderne galerije Josip Račić (Margaretska 3, Zagreb) otvara se zanimljiva izložba fotografija. Projekt Voda 2016 okuplja radove članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, a donosi, četvrtu godinu zaredom, najrazličitija viđenja vode.

Neki prikazuju realan svijet, dok drugi virtualno izrade svoju sliku vode; neki snimaju fotoaparatom i  filmom, neki digitalnim fotoaparatom dok neki “snimaju” i bez fotoaparata; jedni prikazuju lijepe i vedre prizore dok nas drugi rastuže teškim ili čak tragičnim posljedicama snage vode; prikazuju nam vodu u kapljicama, u mlazovima, kao smrznute kristale ili led; pada nam na glavu kao kiša ili snijeg; prikazuju nam vodu u rijeci, jezeru, u moru ili oceanu, čak i u boci…

Strgar Kurecic FOZ DO DOURO

Preporučujemo još jednu izložbu koju na otvorenju u četvrtak u 19 sati u HDLU-u možete pogledati besplatno. Izložba nosi naziv Društvo Spektakla, a okuplja radove devet hrvatskih i inozemnih umjetnika koji će svoje radove predstaviti u Galeriji Bačva.

– Nekritično Društvo samospektaklizacije i svjesno podvrgavanje slobodnog vremena interesima korporativnih kreativnih industrija i industrija slobodnog vremena uvjeti su i izazov za promišljanje misli i djela lidera francuske Situacionističke internacionale i psihogeografije Guya Deborda – ističu kustosi Gintautas Mažeikis i Josip Zanki. Izlažu Siniša Labrović, Vlasta Delimar, Martina Miholić, Zlatko Kopljar, Kristian Kožul i Damir Žižić, Khaled Hafez (Egipat), Gintautas Mažeikis (Litva), Luise Kloos (Austria) te Giovanni Morbin (Italija).
unnamed (1)

Izložba T-HT nagrada@MSU otvara se u 20 sati u Muzeju suvremene umjetnosti. Ako ne stignete na otvorenje, ovu izložbu koja donosi relevantan presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti i kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika, moći ćete pogledati do 26. ožujka. Za cijelog trajanja izložbe ulaz je besplatan.

PETAK

U Maloj sceni, u petak u 17 i u 18.30 sati bit će izvedena “Priča o bojama”, predstava za djecu od 1,5 do 6 godina. Dovedite malu djecu da se očaraju pričom o bojama i nauče ponešto o osnovnim pojmovima koje djeca susreću u najranijoj dobi. Uz to, ovo je i priča o različitosti, toleranciji i poštivanju djetetovih potencijala u svim segmentima njegovog mladog života. Predstava je proizvod fokusiranog angažmana Svetlane Patafte kao majke, glumice i dramske pedagoginje u kreativnom radu s djecom najmlađe dobi, a inspirirana je motivima iz priče  Manuele Vladić Maštruko.

Ulaznica je skoro pa džabe: stoji samo 35 kuna. Ako imate siće po džepovima, omogućite iskustvo kazališta i djeci čiji roditelji nisu financijski sposobni omogućiti im to: prilikom kupovanja karte u Maloj sceni naglasite da želite kupite “ulaznicu za poslije”. Opcija je dostupna i prilikom kupnje online.

 

SUBOTA

Naklada Semafora poziva na predstavljanje Plavog stakla Nade Mihelčić, točno u podne u knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5). Radi se o ukoričenom posljednjem rukopisu što ga je prije svoje nedavne smrti napisala omiljena dječja spisateljica Nada Mihelčić. U Nakladi Semafora ovo djelo kategoriziraju kao „krasnopriče“, a ilustracije potpisuje Branka Hollingsworth Nara.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More