Kultura u kvartu: Budi novinar kojeg želiš čitati

Ako si povodljiv, ne razmišljaš svojom glavom. Ako ne razmišljaš svojom glavom, propuštaš vlastiti život.

Mark Greif, Against Everything

Nakon početka ostvarivanja projekta Arteist TV, Ured za kulturu Grada Zagreba dao nam je zeleno svjetlo za dugo pripremanu gerilsku akciju Kulture u kvartu ili Arteistove abecede medijske pismenosti, kojom ćemo svi zainteresirane u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu obrazovati i spremati za rad u novinarstvu iz kulture. Radionice će u prvome ciklusu voditi dugogodišnja novinarka u kulturi Novoga lista i osnivačica Arteista, Maja Hrgović te off i online kazališna kritičarka, izvršna urednica Arteista, Anđela Vidović.

Idealan polaznik ima između 18 i 35 godina, strastveno prati kulturu, čita, a ne scrolla i vidi se u novinarstvu, izdavaštvu, znanosti ili uredništvu. Radionica je besplatna, maksimalan broj polaznika je dvanaest. Prijave se šalju do 20. siječnja na andela.vidovic@arteist.hr i trebaju sadržavati vaše osnovne podatke te zašto biste voljeli sudjelovati. Radionica će se održavati od 22. do 26. siječnja 2019. u knjižnici Vjekoslava Majera u Zapruđu.

Cilj ovoga projekta jest podučiti mlade i zainteresirane autore temeljnim vještinama digitalne pismenosti, novinarskog zanata, teorijama argumentacije te ključnim trenutačnim tendencijama praćenja kulture u hrvatskom i širem kontekstu. Poseban je naglasak stavljen na pripovjedačko ili literarno novinarstvo u digitalnim medijima, formu koja je u hrvatskome kontekstu apstraktna imenica. Dakle, učit ćemo vas zanatu i stilistici izvan newsrooma, žutila i huškačke politike. Stvari koje ćete čuti u Zapruđu, nećete čuti u visokoobrazovnim ustanovama.

U prvome ćemo ciklusu u siječnju zajedno istraživati izazove i prilike u digitalnom medijskom šarenilu te zajednički odgovarati na pitanja – tko je danas profesionalac, a tko amater; postoji li razlika između kritičara i novinara u kulturi; gdje je granica između privatnog i javnog te koliko anglofona dominacija utječe na novinarski stil pisanja. Raspravljat ćemo o varljivosti izvora vijesti i tko danas upravlja medijima.

Čitat ćemo:

Boris Beck, Svaki je novinar nada

Anton Pavlovič Čehov, Kako pisati kao Čehov (ur. P. Brunello i L. Lenček), ulomci

Sigmund Freud, Creative Writers and Day-Dreaming

Bill Kovach i Tom Rosenstiel, The Elements of Journalism

novinski tekst iz područja kulture po izboru svakog polaznika

Trebat ćete:

Nakon početnog teorijskog uvoda u kojem ćete čitati odabrane ulomke te raspravljati o različitim formama i temama u kulturi, završni će zadatak biti pisanje novinske priče, reportaže, eseja, videa ili slikovne reportaže isključivo povezane s jednim zagrebačkim kvartom. S najboljim polaznicima otvorena je mogućnost trajne suradnje.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More