Kultura džabe: Tjedni vodič kroz besplatnu kulturu

Konzumirajte kulturu, ne trošite novac

“Kroz moje prazne džepove vjetrovi mi prolaze, a kroz cipele – kiše jesenje…” Ako ovi stihovi precizno opisuju tvoju financijsku situaciju, to ne znači da se moraš odreći kulture. Naprotiv: u narednim danima nudi ti se obilje izvrsnih prilika za kulturno uzdizanje koje možeš iskoristiti i ako ti je iznos na računu manji od IQ-a prosječnog hrvatskog političara.

Iz obilja kulturnih događanja za ovotjedni vodič besplatnih kulturnih sadržaja probrali smo one najzanimljivije. Tu su besplatne filmske projekcije, koncerti, promocije knjiga, izložbe… sve za nula kuna. Kultura svima, a ne samo njima!

 

SRIJEDA 29. 11.

Udomi rad, Muzej za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 14

Najbolje stvari u životu su besplatne. Takva je i izložba Udomi rad u Muzeju za umjetnost i obrt. Radi se o izložbi napuštenih radova, nastalih na kreativnim radionicama koje vodi agilni Pedagoški odjel ovog muzeja. I ne samo da na izložbu nećeš potrošiti ni kune: s ove se možeš kući vratiti bogatija za jedno umjetničko djelo!

– Napuštene radove iz kreativnih radionica (od 1996. do 2017.) njihovi su autori zaboravili uzeti ili su ih jednostavno napustili. Mi ih želimo dati u dobre ruke. Pozivamo vas da odaberete što vam se sviđa i ponesete kući ili možda na radno mjesto. Nadamo se da će udomljeni radovi oplemeniti prostore vašeg doma/škole/knjižnice i slično. A možda će netko prepoznati i svoje zaboravljeno djelo! – objašnjava Iva Meštrović iz MUO-a.

Radove će se moći udomiti odnosno ponijeti kući do 5.12., no izbor će se svaki dan smanjivati, stoga – požurite!

 

Naša stara vjera, Velika dvorana Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, 18 sati

Putem do MUO-a svratite u Maticu hrvatsku na predstavljanje nove knjige Radoslava Katičića: Naša stara vjera – Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine. O ovoj zanimljivoj, a u književnoj povijesti slabo istraženoj temi, osim autora govore Stipe Botica, Stjepan Damjanović, Vitomir Belaj i drugi, a program će obogatiti i nastup Lidije Bajuk.

 

Dani Beča, Trg bana Jelačića

Beč je 2017. godine proglašen gradom s najvišom kvalitetom življenja na svijetu – i to nije prvi put. Austrijska prijestolnica već se osam puta zaredom okitila ovom poželjnom titulom. Manifestacija Vienna Days koja se ovog tjedna održava na nekoliko lokacija u Zagrebu, prilika je za razmjenu iskustava, produbljivanje suradnje i preuzimanje onoga što se u praksi pokazalo kao uspješno i odgovorno upravljanje gradom. Zagreb ima što naučiti od Beča: recimo, o gospodarenju otpadom i pametnim prometnim rješenjima. Konferencija Pametni gradovi budućnosti održava se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, a u ležernom dijelu ove manifestacije posjetite veliki šator na Trgu i uživajte u šalici kuhanog vina. Kao na bečkom adventu, svoju šalicu možete ponijeti kući, a prihod od kupnje omiljenog zimskog napitka ide u dobrotvorne svrhe – udruzi Krijesnica.

 

ČETVRTAK, 30. 11.

Zagrebačke posvete: Predrag Matvejević – Umijeće osporavanja, 18 sati, Medijateka Francuskog instituta, Preradovićeva 5

Teatar poezije prema autorskoj zamisli Gorana Matovića u okviru Zagrebačkih posveta priređuje događanje pod naslovom Predrag Matvejević – Umijeće osporavanja. U programu sudjeluju Vesna Tominac Matačić, Sibila Petlevski, Bogdan Žižić, Nikša Marinović, Nenad Ivić i Goran Matović.

Ovo izdanje popularnih Zagrebačkih posveta građeno je udijelom filma, živog svjedočanstva i glumačkog umijeća.

Znao je voljeti one ‘druge’, ugrožene ljude. Imao je dar za jezik ljubavi, gradio postojano
pobratimstvo lica na zemlji, te živio trajno u viru nepogoda na udaru rigidne i ljevice i
desnice. Ispisao je svoj “Moj obračun s njima” i “Dijalektički antibarbarus”. Gradio je
mostove u podijeljenom svijetu. Rodni Mostar naučio ga je kako voljeti one ‘druge’ .

– U Mostaru svog djetinjstva vidio je sliku idealnog svijeta u kome su sabrani svi gradovi,
sve kulture. Uživao je u otvorenom gradu koji je postao artistička domovina brojnim
umjetnicima istoka, zapada sjevera i juga. Ljepši Mostar stvarali su i ‘stranci’. Oblikovali
su duh ‘grada svjetlosti’ čiju je živu sliku stvarala čudesna Neretva, veličanstveni mostovi
i ljudi koji su govorili istim jezikom. Rušenjem Mostara srušena je ta Matvejevićeva slika
zemaljskog raja. Mostar je danas poput podijeljene Europe koja se traži. Velika je kriza
susreta i kriza bratstva. Matvejević je svijet mijenjao iz ljubavi, ne iz mržnje. Brisao je
granice i gradio mostove među ljudima i kulturama, nadahnuto govori Goran Matović.

PETAK 1. 12.

Ženska galerija, Kino Tuškanac, 19 sati – besplatna projekcija u sklopu Tjedna izraelskog filma

Evo kratkog sadržaja ovog izraelskog filma koji se prikazuje u Kinu Tuškanac u sklopu ovogodišnjeg Tjedna izraelskog filma: Članovi židovske zajednice okupljaju se u sinagogi gdje će se uskoro održati bar micva. Žene kreću na galeriju koja se, tik pred početak, iznenada uruši. Sinagoga se zatvara iz sigurnosnih razloga, a novca za obnovu nema. Muškarci nađu alternativno mjesto, no dosta je daleko i malo tko se pojavi. Upomoć uskače mladi i karizmatični, ali veoma ortodoksni rabin David. Muškarce osvoji energičnim stavom, no unese problem u zajednicu izjavom da se sinagoga urušila jer žene nisu bile dovoljno čedne.

Čitav je program besplatan, a filmovi su pomno probrani: svi detalji su na ovom linku.

 

Književna Groupie & Književna Groupie 2: Strovaljivanje

Komplet hit izdanja Biblioteke Arteist, oba nastavka kultnog serijala iz pera Pavla Svirca, nije sasvim besplatan – ali skoro ko da i je: akcijska cijena za komplet od obje knjige je 139 kuna, a uz besplatnu dostavu u Zagrebu, dobit ćete i besplatan Arteistov blokić. Boljeg božićnog poklona nema! Naruči ovdje.

Podsjeti se koliko voliš Svirca čitajući ovu toplu priču o spašavanju mačka Bodlera!

MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More