Kultura džabe: Tjedni vodič za siromašne i škrte

Kultura džabe

Ne moraš biti kreditno sposobna da bi si mogla priuštiti kvalitetnu kulturu. Arteistov tjedni vodič za kulturu džabe donosi pregled probranih događaja – filmskih projekcija, izložaba, tribina, radionica… – u kojima možeš uživati i ako ti kroz prazne džepove vjetrovi prolaze… ili ako si samo, eto, škrt/a.

Ali, prije nego što s ovog popisa odabereš nešto za sebe, zagrij se uz ovaj svevremeni hit – potpuno besplatno.

PONEDJELJAK, 26.3.

Kino Europa, Zagreb, u 19 sati
U dvorani Müller Zoran Pilić predstavit će svoju novu knjigu Kad su divovi hodali zemljom. Uz autora, o knjizi će govoriti Jagna Pogačnik i Roman Simić iz izdavačke kuće Fraktura.

Savršeno smještena u onom delikatnom procjepu između humora i nostalgije, drame i zaigranosti, Kad su Divovi hodali zemljom knjiga je konačnog odrastanja, zbirka neriješenih zadataka i (pre)kasnih lekcija. Sve što se u njoj događa dogodilo se nakon njezina naslova, u doba bez pozlate, kad se na ovom svijetu smanjilo sve, osim Amerike.

UTORAK 27.3.

Knjižnica Instituta za etnologiju i folkloristiku Šubićeva 42/V, Zagreb, u 12 sati

Pobjegni s posla (ako ga imaš, sretniče) usred radnog vremena, boli te briga, imaš svoj đir! U podne je u Knjižnici Instituta za etnologiju i folkloristiku na programu predavanje Dalmatinka – kako je tvornica promijenila grad na kojem će se “predstaviti rezultati istraživanja i ukazati na važnu ulogu Dalmatinke u kolektivnoj memoriji grada Sinja, te zašto i danas predstavlja nezaobilaznu identifikacijsku točku za lokalno stanovništvo. Predavači Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić čine autorski tim koji od 2014. godine provodi istraživački projekt pod nazivom Industrijsko nasljeđe i kultura sjećanja na primjeru tvornice Dalmatinka – Sinj.

Tvornica i predionica konca ‘Dalmatinka’ od svog osnutka 1951. do početka 90-ih godina činila je osnovu privrednog i industrijskog života grada Sinja. Desetljećima je nakon izgradnje izazivala uvažavanje arhitektonske i tekstilne struke te je svojevremeno proglašena najuspješnijim poduzećem bivše države, s tržištem diljem Europe i svijeta. Raspadom SFRJ gubi veliki dio tržišta te nakon tranzicijskih procesa i privatizacije 2009. godine odlazi u stečaj. Promjenom političkog, ekonomskog i društvenog konteksta, slavna prošlost ovog tekstilnog diva, koji je ispisao stranice povijesti jednog grada, polako pada u zaborav.

Art kino Croatia, Krešimirova 2, Rijeka u 19 sati

Utorak je u riječkom Art-kinu rezerviran za predstavljanje triju knjiga koje se bave filmom, autora Jurice Pavičića, Krunoslava Lučića i Brune Kragića, a nakon predstavljanja u dvorani će biti prikazan hrvatski klasik Ritam zločina’iz 1981. godine, nastao po noveli Pavla Pavličića Dobri duh Zagreba, s Ivicom Vidovićem i Fabijanom Šovagovićem u glavnim ulogama. Izvrsna i nagrađivana triler drama s elementima fantastike, koju mnogi drže najboljim hrvatskim filmom svih vremena, sjajan je prvijenac Zorana Tadića (1941. – 2007.), možda najvećeg i najznačajnijeg žanrovskog redatelja u hrvatskoj kinematografiji..

U sklopu programa Film izvan okvira u Art-kinu će se održati predstavljanje triju knjiga: „Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja“ Jurice Pavičića, „Neke tendencije klasičnoga filma: tri eseja“ Brune Kragića i „Filmski stil: teorijski okvir i stilistika hrvatskog igranog filma“ Krunoslava Lučića. Bruno Kragić pritom se bavi stilskim tendencijama hollywoodskoga filma,  dok Jurica Pavičić i Krunoslav Lučić oskudnoj filmološkoj literaturi o domaćem filmu prilažu studije o hrvatskom igranom filmu jugoslavenskog razdoblja

SRIJEDA 28.3.

Kino Tuškanac, Tuškanac 1, Zagreb, u 19 sati

Večer animacije na temu Ženska recentna domaća animacija uz razgovor s autoricama održat će se u srijedu, 28. ožujka, u 19 sati, u maloj dvorani kina ‘Tuškanac’. Nakon projekcije, održat će se razgovor s autoricama o procesu nastanka prikazanih kratkih animiranih filmova. Posjetitelji će saznati koji su aspekti produkcije animiranog filma najteži, koji najljepši, što im zadaje probleme, a što ih veseli u radu i na kojim projektima trenutno rade. Gledat će se i slušati: Aktivacije Martine Ukić, Dotu Petre Zlonoga, Mutne vode Ana-Marije Vidaković, A i majmuni umiru Anje Sušanj, Sanjala si Ane Kolege, Jače od tebe Petre Balekić, Petrova šuma Martine Meštrović i Crvenkapica, još jedna Ane Horvat. Projekcija traje oko 45 minuta, a program organizira ASIFA Hrvatske.

ČETVRTAK, 29/3

Ostavi ovaj dan za Književnu Groupie. Ako si škrt/a, čitaj kultne stare kolumne besplatno na Arteistu. Ako si samo siromašan/na, naruči Svirčevu novu knjigu Slikaranje koja je cijenom prilagođena tvojim mogućnostima: košta 49 kuna, dobit ćeš je na adresu besplatno u roku od 24 sata (ako živiš u Zagrebu, a u ostale dijelove Hrvatske šaljemo je poštom). Naruči na info@arteist.hr i dobit ćeš besplatno i Arteistov blokić.


Sve u svemu, dobar tjedan, jel’da?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More