Kultura džabe: Tjedni vodič kroz besplatnu kulturu

Kroz tvoje prazne džepove vjetrovi ti prolaze i misliš da si ne možeš priuštiti kulturno uzdizanje? Varaš se! Evo Arteistovog tjednog vodiča kroz besplatne događaje u kulturi, u širokom rasponu od izložaba do tribina i filmova do predstava – sve džabe!

Ponedjeljak, 12. ožujka

Galerija Spot, Čanićeva 6, Zagreb, 19 sati

Povodom izložbe Benjamin Verhoeven: Čovjek koji hoda (bez glave), Ured za fotografiju organizira panel pod nazivom “Jezik medija” na kojemu će umjetnica Ana Hušman te umjetnici Vladislav Knežević i Davor Sanvincenti u razgovoru s teoretičarkom umjetnosti Leonidom Kovač divaniti o umjetničkim praksama koje nastaju na sjecištu medija fotografije i filma, propitujući pritom odnose, sličnosti i razlike (kako konceptualne, tako i tehničke) ovih medija.

Greta, Ilica 92, Zagreb, 20 sati

Nakon panela u Galeriji Spot prošećite Ilicom prema Britancu i zaustavite se u Greti, gdje je ovaj tjedan posvećen Melanie Malike Acorlor i njezinom ciklusu crteža Organic freedom, nastalih kontinuiranim pokretima ruke. Ova je serija radova nastala u 2017./18. godini i inspirirana je Sashiko tehnikom, Vjenceslavom Richterom i njegovim linijama te Picassovim mravima. Ako ste propustili otvorenje, ništa zato: izložba ostaje otvorena do 16.03. i može se pogledati svakim danom od 17 do 20 sati.

Utorak, 13. ožujka

Knjižara Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb, 18 sati

Predavanje Nives Opačić “Hrvatski standardni jezik – još jedna ugrožena vrsta”. Arteist toplo preporuča ovo predavanje svima kojima je svaki tjedan tijedan polu-pismenosti i koji ne vide baš nikakav problem u riječima: orginalno, sumljivo, ćistoća. Profesorica Opačić govorit će i o tome ugrožavaju li dijalekti standardni jezik.  

Srijeda, 14. ožujka

Posvetite ovaj dan kulturnom uzdizanju kroz čitanje kolumni kultne Književne Groupie koje su za škrte i siromašne dostupne besplatno na Arteistu. Novcem koji ste uštedjeli na izlasku, možete podržati pisca Pavla Svirca: njegova nova knjiga Slikaranje košta samo 49 kuna. Naručite je na info@arteist.hr i dostavit ćemo vam je istog dana.

 

Četvrtak, 15. ožujka

Kulturno informativni centar (KIC), Galerija na katu, 11 sati

Pobjegnite s posla, ako ga imate, i dođite u 11 sati na vjerojatno najuzbudljiviju konferenciju za novinare, na kojoj će se javno okaljati osoba koja je ukrala fotografiju Gorana Pavletića s njegove izložbe u KIC-u.

Nakon objavljenih poziva ženskoj osobi koja je otuđila fotografiju Gorana Pavletića te joj je ponuđena amnestija od kaznenog progona, kao i nagrada u formi kustoske izložbe, obaviještavamo vas kako se ona osobno javila u Kulturno informativni centar.

Budući da je riječ o dosad neviđenom činu ljubavi prema fotografskoj umjetnosti u Hrvatskoj koji je izazvao veliku, kako domaću tako i međunarodnu pozornost (oba video snimka pregledana su 65.000 puta, informacija o krađi i ponudi objavljena je širom svijeta), smatramo odgovornim informirati javnost o ishodu.

Aplaudiramo marketinškoj domišljatosti KIC-a, a vi usput posjetite i Pavletićevu izložbu koja zbog velikog interesa javnosti ostaje otvorena do 20. ožujka!

Galerija Karas, Zvonimirova 58, 19 sati

Nakon što je prije dvije godine izgnana iz prostora u Praškoj ulici, nova Galerija Karas otvara se na novoj lokaciji koju je vlastitim prihodima opremilo udruženje likovnjaka, HDLU.  

Na otvorenju će Ivana Mance i Petra Šlosel održati izlaganje o povijesti Galerije Karas, otkrit će se skulptura “Genij prosvjete” (umanjena replika skulpture s vrha Starčevićeva doma Dragutina Moraka, koja se nekoć nalazila iznad ulaznih vrata izložbenog prostora u Praškoj), a održat će se i audio-vizualni performans multimedijskog umjetnika mlađe generacije, Tina Dožića.

Subota 17. ožujka

U Kinoteci traje ciklus oskarovaca, a subotnji je termin rezerviran za Tri plakata izvan grada. Projekcija u 20 sati nije besplatna, ali skoro da i jest: nemojte da vam bude žao iskopati 20 kuna za ovu odličnu crnu komediju koju potpisuje redatelj i scenarist Martin McDonagh. Pročitajte ovaj tekst ako se premišljate.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More