Kultura džabe: Pregled ovotjednih sadržaja koje možete konzumirati za nula kuna

Malo tolerancije, đir do Salona mladih, etno koncert i evo te kulturno obogaćenog i materijalno - neoštećenog.

Nosiš pet džempera, stan ti je hladan, brzo se napiješ jer izlaziš gladan? Da nema tate da ti plaća račune živio bi na ulici bez kune? Čak i ako se možeš poistovijetiti s ovim stihovima iz pjesme Siromašan benda Dječaci, ovaj ti tjedni vodič kroz kulturna događanja može pomoći s time – ako si siromašan, to ne znači da ne možeš oplemeniti dušu izlažući se umjetnosti. Učini to besplatno, u Zagrebu, Osijeku, Splitu – i iz svog slabo zagrijanog stana iz kojeg sa zebnjom pratiš vijesti o rastu broja zaraženih i osiromašenih. Kultura džabe!

Ponedjeljak, 16. studenoga

Izložba koju je diljem svijeta vidjelo preko 150 000 ljudi u 29 zemalja, Tolerancija; vraća se u Zagreb obogaćena novim radovima i u postavu prilagođenom Botaničkom vrtu PMF-a. Po drugi put je u Zagrebu s Mirkom Ilićem organizira Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, ISO – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi, sada u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i kreativnom platformom Organizam. Plakati koji promišljaju granice među ljudima bit će postavljeni na ogradu Botaničkog vrta; povod je Međunarodni dan tolerancije, a autori angažiranih plakata pozivaju prolaznike na pažnju prema svojim sugrađanima, promišljanje o “životnim ogradama” i o značaju prirode u našoj svakodnevici.

Utorak, 17. studenoga

Salon mladih je u tijeku i donosi prikaz najboljega u domaćoj likovnoj produkciji mlađih umjetnika. Održava se na više lokacija, no središnja izložba je i dalje ona u HDLU-u, gdje su radovi koji tematiziraju temu milenijalaca. Ulaznice se po pristupačnim cijenama mogu kupiti online i na licu mjesta, a besplatan upad imaju, osim redovitih članova udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ; i djeca ispod 10 godina, studenti Akademije likovnih umjetnosti; studenti Filozofskog fakulteta smjera povijest umjetnosti ili etnologije i kulturne antropologije; studenti Akademije dramskih umjetnosti; učenici škola za primijenjenu umjetnosti; svi uz predočenje važećih isprava.

Voditelji radionice “Dnevna doza biljaka” na Salonu mladih bit će Tomislav Štrkalj i Leon Božić

Četvrtak, 19. studenoga

Koncert Veje i Zorana Majstorovića iz Močvare najavljuju kao etno spektakl. Veja je bend iz Pazina koji na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu istarskog poluotoka. Njihov prvi album, “Dolina mlinova” iz 2014. godine predstavio ih je kao jedan od zanimljivijih trad/etno bendova iz Hrvatske, dok je “Dolina mlinova” postala instant klasik u world music krugovima. Obožavatelji kažu da je poseban doživljaj slušati ih i gledati uživo. Sada to možete besplatno: koncert počinje u 19 sati, a ulaznice za nula kuna treba rezervirati na bit.ly/mochvara-veja-zoranmajstorovic

Petak, 20. studenoga

Ustani rano i razgibaj prste nad tipkovnicom; brzi prst i kreativan odgovor mogu ti donijeti zgoditak na Arteistovom nagradnom petku. Ovog tjedna dilamo vruću robu, Petokoronaša Željka Špoljara, prvi roman o životu u Zagrebu u doba korone. Osvoji ga i provedi vikend zgražajući se nad prikazom sladostrasnog kršenjem mjera stožera i blasfemičnih derneka ispred HNK.

U 18 sati otiđi u kino Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti; na programu je “Pinokio” koji se prikazuje povodom Noći europskog filma (European Cinema Night), pod pokroviteljstvom Europa cinemas i Medie. “Pinokio” (Pinocchio, 2019., Italija, 124′, r. Matteo Garrone, gl. Roberto Benigni, Federico Ielapi, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini), vjerna je filmska adaptacija slavne priče Pinokijeve pustolovine autora Carla Collodija o drvenoj lutki koja će oživjeti uz pomoć siromašnog i usamljenog drvodjelje Geppetta. Svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu. Redatelja Mattea Garronea znamo po njegovim uspješnicama: godine 2008. osvaja Europsku filmsku nagradu i nagradu David di Donatello u kategoriji najboljeg redatelja za film “Gomora”, filmom “Reality” iz 2012. godine osvaja nagradu Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu, a 2015. godine s filmom “Tale of Tales” ulazi u službenu kompeticiju za Zlatnu palmu. Ulaz je slobodan do ispunjenja dozvoljenih 50 mjesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More