Kultura džabe: Pogledajte gdje se ovog tjedna možete kulturno onesvijestiti za nula kuna

Đakovo, Zagreb i Split neki su od gradova koji ovog tjedna posjetiteljima nude kulturu džabe.

Trbuh ti kruli dok hodaš po Lidlu i tražiš kojem artiklu ističe rok? Računi ti stignu i padneš u šok? Ako te je ova kriza natjerala na stezanje remena – a koga nije? – suosjećamo s tobom i nudimo ti razloga da vratiš malo radosti u život! Ne, ne radi se o hrani. Zapravo, možda se i radi o hrani, ako ćemo o metaforama… U ovotjednom vodiču kroz besplatne kulturne sadržaje serviramo ti duhovne obroke koje ovog tjedna možeš konzumirati za nula kuna!

Utorak, 1. prosinca

U demografski, ekonomski i kulturno osiromašenoj Slavoniji, događaji poput večerašnjeg otvorenja samostalne izložbe fotografija Silvije Butković znače zaista puno. Izložba ove nadarene pjesnikinje i fotografkinje zove se “Slavonijo, zemljo med vodama”, nadahnuta je ljubavlju prema šokačkom kraju, a otvara se u utorak, 1. prosinca u 18 sati, u Kući Reichsmann u Đakovu.

Ako ne možeš potegnuti do Đakova, razmišljaj o načinima na koje možeš umjetnošću doći do love i pretraži Arteistovu bazu otvorenih natječaja s novčanim nagradama.

Srijeda, 2. prosinca

Odajemo ti dobro čuvanu tajnu. Podijeli je odgovorno. Muzej suvremene umjetnosti svakog mjeseca – prve srijede u mjesecu – ima besplatan upad za sve posjetitelje. Danas je taj dan. Dođi u MSU, razgledaj bogati postav, zagrij se spuštanjem niz njihov ludi tobogan, poviri u atelje Ivana Kožarića… Nemoj propustiti ovu priliku, iduća će se ukazati tek dogodine.

“Protreseni” (Foto: Siniša Jembrih)

Izložba “Protreseni”: Na granici katastrofe i nade niče bolji život

Četvrtak, 3. prosinca

Svjetski savez mladih Hrvatske svake godine u prosincu tradicionalno ima svoj tjedan na kojemu se kroz panel diskusije, izložbe, tribine i otvorene stolove tematiziraju važne društvene teme. Ove godine većina programa održava se online, tako i večerašnji razgovor “Iz društvenih podjela u društvo podjele”. Govorit će se o krhkoj granici između slobode govora i govora mržnje te o manjkavostima novog prijedloga Zakona o elektroničkim medijima. Pratite ovaj događaj besplatno u 18 sati, a ako novinaru Ratku Martinoviću postavite pametno pitanje na Facebook stranici, možete osvojiti bogatu nagradu nekog od sponzora ovog projekta.

Hit predstavu “Ciganin, ali najljepši” zagrebački HNK u četvrtak 3. prosinca daruje svim zdravstvenim djelatnicima kao zahvalu za rad u ovim zahtjevnim vremenima. Svi liječnici i medicinske sestre koji dođu u HNK u Zagrebu do početka predstave u 19.30. moći će svoju besplatnu kartu preuzeti na blagajni kazališta. Inače, riječ je o predstavi u režiji Ivice Buljana nastala prema romanu Kristiana Novaka i adaptaciji Ivora Martinića. U središtu priče je zabranjena ljubav između žene srednjih godina Milene (Nina Violić) i mlađahnog Roma (Filip Vidović), no priča je to i o izbjeglištvu te političkim skandalima.

Petak, 4. prosinca

U Galeriji fotografija Fotokluba Split besplatno pogledaj jubilarno 20. izdanje tradicionalne izložbe planinarske fotografije, kojom planinarsko društvo Mosor slavi 95. godina od osnutka. Izložba je rezultat međunarodnog fotografskog natječaja u organizaciji HPD-a Mosor na temu “Pogled u raj”.

“U planinama smo najbliži nebu”: Odabrani pobjednici velikog foto-natječaja “Pogled u raj”

Odlična vijest za filmaše i sve one koji to žele postati – snimatelj Igor Martinović, bivši student Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu koji već godinama radi u Americi gdje je ostvario izuzetno respektabilnu snimateljsku karijeru, održat će u petak, 4. prosinca od 18 do 20 sati online masterclass, a moderirat će ga redatelj Nebojša Slijepčević.

Subota, 5. prosinca

Vani hladno i sivo, a unutra toplo (uz pet džempera?) ispod dekice, s knjigom? Tako se već može! Raspojasaj se i naruči jedno od izdanja Biblioteke Arteist – golema sniženja traju tijekom cijelog prosinca, a osim ekspresne besplatne dostave, uz svaku narudžbu darujemo i Arteistov blokić. Jesi li čitala Književnu Groupie? Knjigu Strovaljivanje možeš dobiti po nikad povoljnijoj cijeni od 69 kuna, a ako naručiš Petokoronaša Emanuela Željka Špoljara, prvi roman o životu u doba korone, po cijeni od 100 kuna, dobit ćeš potpuno besplatno i prvu knjigu istog autora, Teškoće pri gutanju.

Emanuel Željko Špoljar: “Nisam gonio fabulu nego život”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More