Kultura džabe preselila je na tvoj kauč

I dalje najbolji vodič u gradu, ali sad nema labavo. Ne mrdaj i čitaj!

Kultura džabe donedavno bješe Arteistov tjedni vodič kroz besplatne događaje u kulturi i za najokorjelije škrtice. Dosad smo vam bili putokaz za besplatne koncerte, čitanja poezija, film, izložbe, pokoju izvedbu i predstavljanja knjige. No kako sad svi stojimo doma i čuvamo kuću, odlučili smo kormilariti s vlastitih kauča kako vrijeme u karanteni ne biste gubili na razmišljanje o propasti, nego ga kvalitetno utrošili na sve ono što ste propuštali dosadašnjim ubrzanim ritmom življenja. Probrali smo domaće i strane kulturne sadržaje, poredali ih u skladu s našim rubrikama kako bi zadovoljstva bilo svima, a ne samo njima.

KNJIŽEVNOST

“Dnevnik iz karantene” Hrvatskog društva pisaca uređuju Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar, a dostupan je na stranicama istoimenog društva. Dosad možete pogledati pjesme, crtice, koronarne zapise Dinka Telećana, Ivice Prtenjače, Nore Verde, Alena Brleka, Dorte Jagić, Sanje Lovrenčić i Krune Lokotara.

Amazon Jeffa Bezosa na platformi Audible učinio je dostupnim za 0 kuna stotine audioknjiga, ponajviše knjiga za djecu i klasika, a čitaju ih Thandie Newton i Dan Stevens. Ako ste pak član Knjižnica Grada Zagreba te niste uspjeli ugrabiti naramak prije zatvaranja, a stan vam je uređen u stilu Marie Kondo, imate solidan izbor e-knjiga. Preporučujemo Johna Williamsa i Ljudmilu Ulickaju.

LIKOVNOST

Virtualnom šetnjom muzejima možete obići gotovo čitavu Hrvatsku  – Muzej Mimaru, MUO, MSU, Muzej sinjske Alke, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Kninsku tvrđavu, Muzej Grada Zagreba, Kulturno-povijesni muzej Dubrovnik, Zagrebačku katedralu, Muzej krapinskih neandertalaca, Arheološki muzej Zadar, Muzej triljskog kraja, Etnografski muzej u Zagrebu, Arheološki muzej Istre, Hrvatski povijesni muzej… Slobodno se nadovežite na niz.


A kad se umorite od obilaska domaćeg terena, zavirite u Vatikanske muzeje ili peterburški Ermitaž. Pripremajte se za posjet uživo.

Za one kojima snimka nipošto ne može zamijeniti živi susret sa slikom ili artefaktom, mogu slušati odličan podcast In Other Words preko kojeg će se posve intimno upoznati sa svijetom umjetnosti te svim njegovim kustoskim zvjerkama, ali i preprodavačima. Podcast Recording Artists je za one željne dubinskih razgovora između umjetnika i povjesničara umjetnosti.

KAZALIŠTE

Sva nacionalna kazališta streamaju, kao i Gavella te Zagrebačko kazalište mladih. Tu su i nezavisni poput Male scene koji uz predstave stvaraju raznovrstan sadržaj. Naša su preporuka nerijetko podzastupljena kazališta za djecu, a posebno najbolji među njima GKL Split i GKL Rijeka. I ne, lutke nisu samo za djecu.

MET Live iz Opere Metropolitan donedavno smo mogli gledati u Lisinskom, no sad je ta velika opera odlučila svaku večer od 19.30 od 23. do 29. ožujka posvetiti Wagneru. Sadržaj je besplatan i dostupan 24 sata nakon emitiranja. Berlinski Schaubühne am Lehniner Platz svaku večer u 18.30 također prenosi svoje predstave. Ako niste germanist, ispod su titlovi na engleskom. Ne propustite.

GLAZBA

Sara Renar je našem Karlu Rafaneliju otkrila razlog snimanja Rooftop Sessiona, srećom prije potresa: ”Kako bismo pobijedili vlastitu anksioznost od nadolazećeg bankrota, neki dan smo Zdeslav (klavijaturist), Vedran (ton majstor), Dimitrije (video) i ja snimili rooftop session na krovu moje zgrade i objavili na netu.”

Sheryl Crow nas svaki dan umiruje akustikom na svojem Facebooku, kao i Rob Thomas na svojem kauču. No mi smo se odlučili biti doma s Neilom Youngom. Čekat će nas uz kamin, s nekoliko pjesama. Gledamo, a snima njegova supruga Daryl Hannah. Feels like heaven!

FILM & TV

Već smo objavili kako nas je Kino Mediteran razmazilo s europskim filmovima, tu su još kratkiši na croatian.film, dvadeset dokumentaraca na Restartu i treća sezona ”Novina” na HRT-u.

Trenutačno se emitira treća sezona ”Westworlda” na HBO-u ako ste raspoloženi za apokalipsu te nešto lakša klasna borba u ”Malim požarima posvuda” na HULU. Birajte pažljivo.

EKSTRA

Naučite plesati balet s Tamarom Rojo, umjetničkom ravnateljicom Engleskog narodnog baleta. Lekcije se streamaju na Facebooku. Susjedi neće zamjeriti pokoji pad.

Napokon naučite novi strani jezik. Ako je mogla vremešna Mary Hobson naučiti ruski, zašto ne bi mogli i vi?

I ne zaboravite na važnost humora, bilo preko memova, zvučnih poruka, telefona ili videoklipova.

Marin Raster

Foto: Seks, laži i videovrpce

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More