“Kriza nedostignutih očekivanja”: Zbunjeni milenijalci središnja su tema 35. Salona mladih

Kustoski koncept ovogodišnjeg Salona tematski se odnosi na tzv. Generaciju Y, koja je odrasla uz nove tehnologije, ali je imala dodira i sa svijetom prije smartphonea.

Salon mladih, najveća i najrespektabilnija izložbena manifestacija vizualnih umjetnika do 35 godina, koja je u Hrvatskoj u više od 50 godina predstavila nekoliko tisuća umjetnika, otvara se 21. listopada u Domu HDLU (Meštrovićev paviljon).

Kustoski koncept ovogodišnjeg, 35. izdanja Salona mladih prema prijedlogu Nike Šimičić pod nazivom “Millennial” tematski se odnosi na generaciju milenijalsa ili Generaciju Y, koja je odrasla uz nove tehnologije, ali je imala dodira i sa svijetom prije smartphonea. Ovu generaciju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja, vječita potraga za smislom te kriza nedostignutih očekivanja, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji te težnja povratku prirodi i uspostavljanju ravnoteže.

Čak 68 umjetnika, iz različitih dijelova Hrvatske, i potpuno različitih zanimanja, ovoj je temi pristupilo na inovativne i iznenađujuće načine. Obrađene su značajne teme, od ekologije i tehnologije, do feminizma, položaja mladih u svijetu i sveprisutne i vrlo aktualne teme zdravstvenog sustava.

Paralelno uz kustosku koncepciju 35. salona mladih Millennial bit će predstavljena i izložba “Situacija” prema selekciji Anite Ruso, nazvana po jednom od tradicionalnih programa na većini Salona od njegovog osnutka revolucionarne 1968. godine. Ovogodišnja “Situacija” predstavit će tridesetak pozvanih autora prema selekciji mlade povjesničarke umjetnosti, a riječ je o izložbi umjetnika starih do 35 godina čiji su radovi nastajali u posljednje dvije godine.

Denis Butorac: “Fotografiju koristim kako bih se vratio svemu onome od čega sam bježao”

Programom “Situacija”, pristupom koji ne inzistira na temi, omogućuje se umjetnicima da izlože svoje radove bez obaveze podudaranja s određenim izložbenim konceptom. Kustosica se tako upušta u istraživanje umjetničke scene kako bi prezentirala i one manje zastupljene umjetnike kao i one mlađe koji još nisu dobili priliku za izlaganje pred širom publikom. S ciljem obogaćivanja 35. salona mladih, izložba će prikazati najrazličitije tehnike, tematike i koncepte umjetnika koji se na Salon mladih iz različitih razloga nisu niti prijavili ili je njihove radove stručni žiri odbacio. Situacija teži stvoriti sveobuhvatniju sliku o stanju umjetničke produkcije u Hrvatskoj stvarajući tako novu vrijednosnu razinu Salona mladih. Izložba će se održati u galeriji Forum i galeriji Canvas dok će se u dvorani Urania održati predstavljanje i okrugli stol Street Art – muralisti u (re)akciji.

“Venientes – oni koji dolaze” naziv je izložbe diplomanata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koju u obljetničkom sazivu desete godišnjice predstavljamo u galeriji Šira, a u sklopu ovogodišnjeg 35. salona mladih. Riječ je o izložbi koju je osmislio pokojni profesor i dekan, red. prof. art. Slavomir Drinković i na kojoj su redovito izlagali studenti diplomskih studija svih šest odsjeka akademije. U desetgodišnjem razdoblju izložba je gostovala u više izlagačkih prostora (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Galerija Marisall, Galerija Šira, HDLU u sklopu Salona mladih). Svake je godine na izložbi sudjelovalo preko trideset autora, što do danas zbirno broji preko tri stotine izlagača. No, tko su zapravo venientes? Odakle ‘oni’ dolaze i kamo idu?, pitanja su koja postavla ovogodišnji Salon mladih.

Rad Vanje Babić

Prepoznavši potrebu za predstavljanjem i zastupanjem što šireg presjeka likovnog umjetničkog istraživanja i djelovanja umjetnika mlađe generacije, ovogodišnji Salon mladih ne samo da izlazi izvan okvira svojeg tradicionalnog središta Meštrovićevog paviljona već se i programski širi na još pet lokacija. Tri izložbena programa popraćena su brojnim popratnim sadržajima kako bi, kažu organizatori, posjetitelji doživjeli jedinstveno i autentično iskustvo unutar i izvan galerijskih prostora.

“Osobna anarhija” Josipa Šurlina: Kreativnost ugrožena potrošnjom i suvremenim fetišima

U sklopu ovogodišnjeg Salona, osim diskurzivnih programa na temu likovne kritike, ulične umjetnosti i murala te primijenjene likovnost u naslovnicama knjiga, u prostoru Galerije Bačva posjetitelji će moći u tehnici sitotiska otisnuti vizual Salona na vlastitu majicu, polaziti satove joge, radionicu popravljanja bicikala, radionica izrade sobnog bilja, posjetiti tattoo pop up izložbu te sudjelovati na kuriranoj turi po zagrebačkom buvljaku Hrelić i šetnji uz zagrebačke murale.

Prema riječima Tomislava Buntaka, predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnosti, Salon mladih izložba je od neizmjerne nacionalne važnosti, koja već desetljećima promovira, ohrabruje i stvara nova umjetnička kretanja te razvoj suvremene likovne i vizualne scene u Republici Hrvatskoj. Dugoročan cilj i glavna zamisao Salona mladih je otvoriti vrata, dati nadu, samopouzdanje te pomagati mladim likovnim i vizualnim umjetnicima da krenu u daljnji razvoj svoje umjetničke karijere.

35. SALON MLADIH – Millennial from Hrvatsko društvo likovnih umjetn on Vimeo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More