Kreiranje novog umjetničkog senzibiliteta: Najbolji osječki studenti izlažu svoje radove

STARTER je likovni događaj kojim je revijalno obuhvaćen presjek najboljih radova osječke akademije i zrcali različita gledišta pedagogijsko-umjetničke izobrazbe.

U osječkoj Galeriji Knifer ove srijede, 23. rujna, otvara se izložba “STARTER 4”, a predstavlja radove nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine. Radovi kojima se studenti predstavljaju rezultat su rada kroz čitavu godinu, a naglasak se stavlja na raznorodnosti medija, što je ujedno i cilj njihova istraživačkog rada.

Na kraju svake akademske godine žiri sastavljen od profesora Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku dodjeljuje nagrade za izvrsnost u radu tijekom akademske godine. Za akademsku godinu 2017./2018. nagrađeni su Luka Brico, Maja Biondić, i Martina Kovačević dok su za prošlu akademsku 2018./2019. godinu nagrađeni Zorica Gojkov, Ivana Škvorčević, Antonia Magdić i Josip Jelenčić.

Na izložbi se prezentiraju studentski radovi sva četiri kolegija – slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimediju. Izložba će ujedno biti i prvi doticaj mladih umjetnika s relevantnim galerijskim prostorom kao svojevrsni uvod u STARTERsku poziciju, dajući naglasak na činjenicu da je ovo samo “vjetar u leđa” koji će možda biti dovoljan kako bi potreba za radom iz dana u dan bila izraženija. Afirmirajući mlade umjetnike osvještava se potreba za promidžbom novih nada vizualne umjetnosti i izvan grada Osijeka. Ujedno, izložba je svojevrsni uvod u novu akademsku godinu te samim time jedna vrsta poticaja za buduće, ali i trenutne studente.

Prijašnje izložbe STARTERa, kao i ova predložena, koncipirane su kao likovni događaj kojim je revijalno obuhvaćen presjek najboljih radova i zrcali različita gledišta pedagogijsko-umjetničke izobrazbe. U širokom rasponu od crteža, slika, grafika i kiparskih ostvarenja pa do fotografija, videa i novih medija, studenti demonstriraju vještinu, talent i kreativnost.

“Kako redizajnirati svijet?”: Zagreb Design Week počeo izložbama, nagradama i popustima

Izmještanje radova iz Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, gdje su prvobitno nastali, prilika je otvaranja dijaloga o funkciji, značaju i vidljivosti koju bi Akademija trebala imati, kada je riječ o (re)generiranju urbane kulture Osijeka. Revijalne izložbe STARTERa bacaju svjetlo i na nužnost interdisciplinarne i međuinstitucijske komunikacije, pogotovo u sferi kulturne prakse koja se sve više realizira zahvaljujući permanentnom prekoračenju granica između disciplina i različitih diskurzivnih praksi. Na tom tragu je izložba STARTER 4 te ju je moguće tretirati kao paradigmatski pokušaj kreiranja novog umjetničkog senzibiliteta čija će kreacija eventualno probuditi uspavani duh grada i ponovno ga učiniti toposom susreta i afirmacije suvremenosti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More