Kreće novi veliki Festival svjetske književnosti

U Zagreb su nekad dolazile perjanice svjetske književnosti, poput Jeana Paula Sartrea.

Organizatori Festivala svjetske književnosti, novopokrenutog mega-projekta izdavačke kuće Fraktura, kane ovom manifestacijom vratiti Zagrebu tu moćnu poziciju.

Danas su na konferenciji za novinare u ZKM-u, kazalištu u kojemu će se održavati program festivala, o njegovom premijernom izdanju govorili Seid Serdarević i Roman Simić Bodrožić iz Frakture te Tomislav Buntak i Vjeran Simeoni. Festival svjetske književnosti održat će se od 5. do 17 rujna.

– Shvatili smo da je Zagrebu, i Hrvatskoj općenito, nasušno potreban jedan moćan književni festival koji bi svojim raznolikim programom i zanimljivim diskusijama privukao i širu publiku, a ne samo onu usko vezanu uz književnost. Cilj nam je bio prikupiti mnogobrojne autore iz inozemstva i pomiješati ih s domaćim autorima, otvoriti na tribinama zanimljive teme o kojima bi autori mogli raspravljali na temelju vlastitog iskustva – istaknuo je Serdarević.

Festival je osmišljen tako da će svaki dan biti po tri događanja, od predstavljanja autora do večernjih diskusija koje bi završavale na after partiju na Griču.

Roman Simić Bodrožić najavljuje kako će festival imati izrazito europski karakter, ali i napominje da gostujući autori svojim značajem i slavom itekako nadmašuju prostor jednog kontinenta.
Serdarević je kao zvijezde festivala istaknuo pisce Petera Nadasa, Caludia magrisa i Jaume Cabrea. Simić Bodrožić je za svoje favorite odabrao nizozemske i belgijske pisce poput Kjell Ola Dahla, Rod Reesa, Petera Terrina

Što se tiče domaćih autora, Serdarević ističe da na festivalu neće biti zastupljeni isključivo Frakturini autori, nego i pisci vezani za druge izdavačke kuće. Na popisu imena su tako i Ivana Simić Bodrožić, Nada Gašić, Ivan Lovrenović, Zoran Ferić, Ivica Đikić, Miljenko Jergović i drugi.

Festival će imati zanimjivu “dopunu” u vidu likovnog programa, u kojemu će se, prema najavi likovnog umjetnika Tomislava Buntaka, književnost prožimati s likovnom umjetnošću. Umjetnici će, primjerice, crtati gostujuće pisce i na kraju izložiti tu seriju crteža.

Ž. Š.

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More