FOTO: Kreativni odmak od divlje komercijalizacije

ArtOmat
Oni koji su se žalili na to da u predbožićno vrijeme kulturu u Zagrebu “pojedu” agresivni komercijalni sadržaji, ostali su bez tog argumenta: već nekoliko godina, dva zanimljiva umjetnička sajma nude priliku za “kulturniji” advent od onoga koji propagiraju štandovi s kobasicama u centru.

Radi se o Artomatu u Domu likovnih umjetnika (HDLU) na Trgu žrtava fašizma te o Fistt Art Festu u Studentskom centru. Oba sajma zapravo su živopisne i šarolike izložbe umjetničke produkcije mladih autora iz svih polja primijenjene umjetnosti, praćena bogatim popratnim programom – prezentacijama, performansima i kreativnim radionicama za posjetitelje svih uzrasta.

ArtOmat je ove godine proslavio svoj peti rođendan. U Džamiji se u dva tjedna predstavilo 75 izlagača, odabranih putem natječaja, a već za pedesetak kuna mogli su se kupiti originalni pokloni: duhovite slike pomaknutih strip-junaka Mira Župe, crteži street-art autorice PekmezMed, zgodni dizajnerski predmeti koje potpisuju autori okupljeni oko projekta Boonika i Booteeq, lijepo oblikovane bočice domaće rakije iz Like… Artomat ima i inkluzivni predznak; otvoren je za izlagače koji promoviraju rad osoba s invaliditetom, a njima je posvećen i program “Od iluzije do inkluzije” što ga je u Galeriji Bačva prošlog tjedna vodilo Kazalište slijepih i slabovidnih Novi Život. Najmlađim posjetiteljima namijenjeno je kino u Klubu HDLU-a, gdje su se za trajanja sajma vrtjeli animirani filmovi Profesor Baltazar – Zvjezdani kvartet.

No, ovogodišnji Artomat nije prošao bez prigovora. Kritikom se oglasila umjetnica Krešimira Gojanović, članica HDLU-a, koja je ove godine odlučila bojkotirati sajam iz protesta prema sadašnjoj upravi tog udruženja sadašnjoj upravi HDLU-a, jer je “privatizirala sajam svojih članova, te počela na njega puštati sve i svašta, dakako uz naplatu prostora izlagačima, u čemu HDLU vidi i svoj tržišni interes”.

– Na ovogodišnjem Artomatu odbijen je nezanemariv broj akademski obrazovanih likovnih umjetnika, članova HDLU, koji u svojoj udruzi izgleda nisu dobrodošli, uprkos svojim članarinama. Mladi umjetnici koji pokušavaju opstati u zemlji koja uopće nema razvijeno likovno tržište – zbilja trebaju jedan umjetnički sajam na kojemu će prezentirati svoj rad javnosti. Međutim, na Artomat se sve češće puštaju razni obrtnici, amateri, ljudi koji iz hobija izrađuju nekakav nakit, suvenirčiće, pletu kape i šalove, peku kolače, šivaju jastučnice, itd, kaže Krešimira Gojanović, zaključujući kako profesionalni, akademski obrazovani likovni umjetnici trebaju imati prvenstvo u svom profesionalnom likovnom udruženju.

No, Fistt Art Fest nema problem s likovnim entuzijastima, obrtnicima i hobistima: svi su oni dobrodošli na sajam u predvorje SC-a, gdje vlada znatno opuštenija atmosfera nego u Džamiji, a i cijene su pristupačnije. Fistt Art Fest doživio je prošlog tjedna svoje osmo izdanje, uz rekordnih stotinu izlagača iz cijele Hrvatske. Oba su sajma za posjetitelje bila besplatna.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More