Kultura džabe: Najbolji tjedni vodič za prazan džep

Stalno kukaš da si bez kinte?

U potrazi za debelim hladom, a s nešto lemozine u džepu taman za pivo, sad je pravo vrijeme da uživaš u svemu u čemu nisi stigao tijekom hladnijih mjeseci – nema gdje te nema prije nego digneš sidro. A ako i ostaješ cijelo ljeto na asfaltu, neće ti uopće biti loše s Bergmanom u Tuškancu. Dan za danom slijedi najiscrpniji vodič za kroničnu besparicu.

PONEDJELJAK, 1.7.

Udaljenosti, Studio Čehov, u sklopu festivala Ganz Nove Perforacije u 21

Četvrta epizoda umjetničko-istraživačkog ciklusa Marine Petković Liker Udaljenosti bavi se susretom sedam žena koje, potaknute stvarnim razgovorima dokumentiranima u Dardi (Baranja), stvaraju narativ jednog specifičnog osjećaja vremena i prostora u kojem živimo danas u Hrvatskoj, a koji je mimo dominantnih društvenih i političkih narativa. Baveći se glasom i strukturama rečenice, koje uzimaju u obzir sve napukline i nejasnoće, glumice će uspostaviti jazz razgovor s kolektivnim i individualnim pričama. Unutar njega, za svakog se gledatelja otvara unutarnji prostor razgovaranja, a možda i tema o kojima se nismo usudili govoriti, a kamoli razgovarati.

Ganz Nove Perforacije još traju i sve je džaba, pogledaj program, pronađi nešto za sebe i najavi im se!

UTORAK, 2.7.

Poezija u ljetnom vrtu, dvorište Vintage Industrial Bara, od 18.30

Riječ je zapravo u Poeziji u kavezu na otvorenom. Ideja je ponuditi dodatan sadržaj zagrebačkoj publici koja cijeni dobre literarne uratke te dati prostor pjesnicima/piscima/kreativcima da se međusobno druže, inspiriraju i podržavaju rad jedni drugih.Treće u nizu poetskih druženja svojim umotvorinama obogatit će Petra Zelenika i Luka Antić .Ako još niste čuli radove ovih mladih ljudi, onda je sad krajnje vrijeme!

SRIJEDA, 3.7.

Umjetnik na odmoru 2018./Valamar, MSU, od 11 do 18

Prva je srijeda u mjesecu i idealno vrijeme za džaba razgledanje postava ”Umjetnik na odmoru 2018./Valamar”. Misija projekta je prezentiranje raznih nasljeđa avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih neoavangardnih umjetnika, kao i umjetnika radikalnih praksi i umjetnika koji u suvremenom kontekstu nastavljaju i razvijaju estetiku radikalne umjetničke prakse. Predstavljeni su između ostalih hrvatski konceptualci Vlado Martek i Marijan Molnar.

ČETVRTAK, 4.7.

Ivan Kožarić, Galerija Waldinger, u sklopu Osječkoga ljeta kulture, 19.30

Kao svojevrsni poklon svojim građanima na OLJK-u, čiji je organizator Grad Osijek, održat će se 55 različitih programa iz područja kazališne, glazbene i koncertne, likovne, književne, plesne, filmske i novomedijske umjetnosti, koji će biti izvedeni na 22 lokacije od 28. lipnja do 14. srpnja 2019. Jedna od njih je i samostalna izložba Ivana Kožarića kustosice Branke Benčić. Ako ste u Slavoniji, bacite oko na program. Dolazi i Jergović!

Najveća stvar je ipak retrospektiva Kožarićevih radova, održana u Münchenu, u muzeju Haus der Kunst – impozantna izložba obuhvatila je preko 400 radova, i to na površini od oko 2000 kvadratnih metara. Izložba, suorganizirana od zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, realizirana je na poziv direktora muzeja Okwuija Enwezora, istog onog koji ga je 2002., kao direktor kasselske Documente 11, pozvao da izloži cijeli sadržaj svog zagrebačkog atelijera, a prije godinu dana mu priredio izložbu u okviru pariškog Trijenala, u Palais de Tokyo.

PETAK, 5.7.

Revija europskog filma, Kino Metroplis, Ljetna pozornica Tuškanac + Pula u Zagrebu

Od 1. do 14. srpnja 2019., prigodom obilježavanja šeste godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, Kulturni klub organizira 6. Reviju europskog filma na dvije lokacije. Bit će prikazano 12 najpopularnijih europskih filmova iz repertoara Kina Metropolis. Filmovi dolaze iz Velike Britanije, Italije, Belgije, Francuske, Njemačke, Austrije, Češke, Poljske i Španjolske, a Hrvatsku predstavlja filmska koprodukcija 7 europskih zemalja. Žanrovski su to humorne, ljubavne i biografske drame, pustolovni i SF filmovi te romantične komedije. Izaberi film po svojoj mjeri, naravno džaba. Za oko su nam zapeli: Na plaži Chesil, Colette i Moj dida je pao s Marsa.

BONUS: Otvaranje izložbe fotografija Ivana Posavca, Galerija Forum,Teslina 16, od 19

Črna šuma, bele babe” naziv je Posavčeve izložbe koju potpisuje voditelj omiljenog Foruma, Arteistov Feđa Gavrilović.  Riječ je o jednom od najistaknutijih hrvatskih živućih fotografa čiji se radovi iz izloženog ciklusa nadovezuju na njegove panoramske snimke pejzaža (iz ciklusa koji je nazvao “Dolje tvrdo, gore visoko”) koje radi već dvadesetak godina. Sada istom tom panoramskom kamerom snima aktove u šumi i na livadama. Poput prikaza na tim snimcima prolaze razodjevene žene i pokoji muškarac. Oni sugeriraju ljudsku egzistencijalnu tjeskobu u svijetu, koju metaforički predstavlja mračna i uglavnom neprijateljski nastrojena šuma.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More