Kontra moralne, kulturne i egzistencijalne bijede

Na testu izdržljivosti pod socijalnim pritiscima Hrvati su dosad pokazali impozantne rezultate, potvrđujući orwelovsku tezu da je čovjek jedna od najprilagodljivijih životinja: na sve veća poniženja “odozgo” reagiralo se poslušnom, pokunjenom, pravom hrvatskom – šutnjom.

Entuzijastično najavljivani prosvjedi rijetko su uspijevali okupiti pošteniji broj sudionika, i često su se takvi skupovi na koncu sveli na tipa s megafonom i grupicu ljudi s dva-tri tužna transparenta, koji bi se sat ili dva razočarano vukli centrom grada i potom razišli.

Sve vidljivija i sve snažnija, nezavisna kultura u posljednje vrijeme djeluje obećavajuće: prljava podmetanja, kadrovske križaljke ispunjavane po kriteriju nepotizma, muljanje i otvoreno gaženje izvrsnosti u kulturi doveli su do one razine frustracije koja bi mogla eruptirati velikom, uspjelom, glasnom pobunom. Taj bi se scenarij mogao ostvariti sutra, 24. listopada, u podne kad se ispred zgrada kazališta u gradovima diljem Hrvatske održava akcija kontra kulturocida.

Ona je plod Inicijative 155+ i Platforme za kulturnu promjenu koji pozivaju građane da dođu pokazati svoje neslaganje s uništavanjem hrvatske kulture i društva.

– Pozivamo sve ljude koji u Hrvatskoj teško proživljavaju bezakonje, klijentelizam i korupciju i ne žele ravnodušno gledati urušavanje sustava cjelokupnog društva, izađite ispred HNK-a u Zagrebu i onoga u Splitu, izađite ispred svojih kazališta u bilo kojem gradu u Hrvatskoj (gdje postoji kazalište) i pokažite svoje neslaganje s uništavanjem hrvatske kulture, poručuju organizatori.

Prosvjed ima široku paletu motiva koji su ga isprovocirali, od svježeg gašenja međunarodnog festivala komorne glazbe Zagreb.kom (kojemu je uskraćena financijska podrška i zbog toga onemogućeno njegovo buduće djelovanje) do trakavice s vodstvom HNK-a u Splitu, gdje se Gradsko vijeće silom trsi zadržati Duška Mucala, a blokirati Tončija Bilića kojega je za intendanta predložilo Kazališno vijeće. Na popisu ima još stvari koje izazivaju otpor.

– Dajte podršku zaposlenicima HNK-a u Splitu, dajte svoju građansku podršku projektima kao što je Zagreb.kom i svim umjetnicima i kulturnim djelatnicima koji stvaraju kulturu ove zemlje i ne žele dopustiti da potonemo u barbarizam! Dajte podršku svim obespravljenim profesijama: profesorima, medicinarima, znanstvenicima, radnicima, državnim službenicima i zaposlenicima, svima kojima danas znači strah, a sutra moralnu i egzistencijalnu bijedu. Od vas se ne očekuje ništa osim da dođete i pokažete građansku svijest o nedopustivosti uništavanja hrvatske kulture, poručuje Vitomira Lončar, jedna od inicijatorica.

Citiramo i njezin britki sažetak aktualnog tretmana kulture u društvu.

“Kulturne i intelektualne elite – šute. Otpora kulturocidu (više) nema. Možemo li javno iskazati svoj stav i danas? Moramo. I ako nas dođe samo deset, i to će biti pokazatelj da postoji deset hrvatskih građana koji ne žele postojeće stanje.”

Maja Hrgović

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More