“Koncentriši se, baba”: Intrigantna priča Pjera Žalice otvara 26. Sarajevo Film Festival

Nakon petnaest godina Pjer Žalica vraća se režiji igranog filma, i ovog puta s jakim glumačkim imenima iz čitave regije.

Film “Koncentriši se, baba” redatelja Pjera Žalice otvorit će 26. Sarajevo Film Festival koji se održava od 14. do 21. kolovoza. Riječ je o trećem igranom filmu poznatog redatelja i prvom nakon čak petnaest godina stanke, a snimljen je u Sarajevu u studenom prošle godine.

“Toliko vremena je prošlo, toliko najrazličitijih stvari u životu, neke vrlo uspješne, neke vrlo traumatične, ali u svemu tome nije bilo igranog filma. Zato sve ovo doživljavam vrlo emotivno”, izjavio je na snimanju filma Pjer Žalica i dodao da su se u petnaestogodišnjoj stanci od snimanja igranih filmova neke stvari radikalno promijenile. “Kad sam zadnji put radio s ovako velikom ekipom igrani film, bio sam poznat redatelj koji ima striktan red. Valjda sam ostario i omekšao, promijeni se čovjek, radi se puno opuštenije. Imam puno manje potrebe za dominacijom”, priznao je Žalica.

Radnja filma “Koncentriši se, baba” odvija se u travnju 1992. godine. Brojna obitelj, razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko odra stare majke. Baka nije dobro, ali se prognoza obiteljskog liječnika da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke i prevare oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baka i posljednjim uzdasima svojski sudjeluje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno…

Uloge u filmu ostvarili su brojni glumci iz regije – Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.

“Bilo je vrlo zahtjevno, nabijen plan, ograničen budget, vrlo nezahvalno doba godine za snimanje, dakle svi uvjeti za stres. Ali, bilo je upravo obratno, čisto uživanje i nimalo stresa. Za to je zaslužna fantastična ekipa, i suradnička i autorska i produkcijska. Bio je to tim prijatelja spreman na sve, krvavi rad, ali i uživanje u druženju, privilegiji da možemo biti zajedno u jednom izazovnom i zanimljivom procesu”, rekao je redatelj o snimanju svog trećeg filma.

“Ovo je treći put da moj film otvara Sarajevo Film Festival, s takvim iskustvom trebala mi je to postati rutina. Ali nije. Trema je ista kao i prvi put, jer Sarajevo Film Festival je jedan od najboljih i najvažnijih filmskih događaja, tako da je to velika odgovornost, ali i ogromna čast. Nadam se da smo napravili film koji je na nivou veličine događaja”, kaže Žalica, koji je Sarajevo film festival već otvorio filmovima “Gori vatra” (2003.) i “Kod amidže Idriza” (2004.).

Dvostruka uloga Jadranke Đokić

Osim što glumi u filmu “Koncentriši se, baba”, Jadranka Đokić je i članica žirija Natjecateljskog programa festivala, i to uz redatelja i scenarista Michela Hazanaviciusa, umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Carla Chatriana, redatelja Srđana Golubovića te rukovoditeljicu Industry odjela i edukacije Morelia Film Festivala Andreu Stavenhagen. Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. kolovoza u Narodnom pozorištu.

Počasno Srce Sarajeva odlazi Michelu Francu

Kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, kao i za podršku Sarajevo Film Festivalu, nagrada Počasno Srce Sarajeva bit će uručena jednom od najznačajnijih nezavisnih filmskih stvaratelja, autoru upečatljivog i prepoznatljivog filmskog jezika, Michelu Francu. Priznanje će mu se u Sarajevu odati i retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu “Tribute to”.

“Odavanje priznanja Francu ovom nagradom za mene je još posebnije jer će se nagrada uručiti prijatelju i želim izraziti koliko podrška Sarajevo Film Festivalu tokom godina i naša suradnja znači za mene i za Festival. Oduševljeni smo što će 26. izdanje Sarajevo Film Festivala istaknuti djelo ovog izuzetnog filmskog stvaratelja kroz festivalski program ‘Tribute to’”, rekao je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Michel Franco, rođen 1979. godine u Mexico Cityju, stavio je meksičku kinematografiju u središte svjetske pažnje. Filmovi za koje je pisao scenarij, koje je režirao i producirao uključuju “Chronic” (nagrada za najbolji scenarij na filmskom festivalu u Cannesu 2015.), “Las hijas de Abril” (nagrada žirija sekcije Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu 2017.) i “Despues de Lucia” (glavna nagrada sekcije Un Certain Regard na filmskom festivalu u Cannesu 2012.). Navedeni filmovi, uključujući i filmove “Daniel i Ana” (2009.) i “A los ojos” (2014.), bit će predstavljeni u programu „Tribute to“ Sarajevo Film Festivala.

Među filmovima koje je producirao su “600 millas” (režija Gabriel Ripstein, dobitnik nagrade za najbolji prvijenac na Berlinaleu 2015.) i “From afar” (redatelj Lorenzo Vigas, dobitnik Zlatnog lava na Filmskom Festivalu u Veneciji 2015.). Njegov novi film “Nuevo orden”, čija je radnja smještena u distopijskom Mexico Cityju, trenutno je u postprodukciji.

Pulski filmski festival ipak – odgođen

Za razliku od filmske manifestacije u Sarajevu, ona u Puli ipak je odgođena zbog epidemije. “67. Pulski filmski festival odgađa se do početka rujna. Želja je svih da se kontinuitet Festivala nastavi i da ovogodišnja selektirana produkcija bude kvalitetno prikazana. Ustanova će zajedno s umjetničkim ravnateljem predložiti Festivalskom vijeću, sukladno svim mjerama, novi izgled Festivala i raspored projekcija te će se o tome donijeti odgovarajuća Odluka. Uz nadu da će epidemiološki uvjeti to dozvoljavati veselimo se da će pulska publika ipak uživati u Festivalu i filmovima”, poručili su organizatori.

[VIDEO] “Mare” nikad nije letjela avionom, ali otvara 67. Pulski filmski festival

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More